Combinatul chimic "Oltchim" (OLT) a înregistrat, în ianuarie, un profit total de 589 mii de euro, profitul operaţional din activitatea curentă (EBITDA) s-a ridicat la suma de 1,5 milioane de euro, iar cifra de afaceri a ajuns la 12,2 milioane de euro, acestea fiind cele mai bune rezultate economico-financiare lunare înregistrate de către Oltchim după intrarea în procedura de insolvenţă, potrivit unui raport al companiei.
Datele Oltchim mai arată că ponderea EBITDA, în prima luna a acestui an, reprezintă mai mult de 12% din cifra de afaceri.
În luna ianuarie, cantităţile de produse finite comercializate la principalele grupe de produse ale Oltchim au crescut, comparativ cu perioada similară din 2015, cu 4% la polioli - polieteri, grupa care deţine 70% din cifra de afaceri, cu 54% la produsele oxo - alcooli şi cu 17% la soda caustică solidă şi lichidă, conform comunicatului.
Creşterea vânzărilor, în special pe pieţele externe, coroborată cu efectele implementării măsurilor de reducere a costurilor, au condus la generarea unui profit net pe total activitate în ianuarie 2016 pentru Oltchim, incluzând cheltuielile cu amortizarea, cele financiare şi cheltuielile de conservare a activelor care nu funcţionează, potrivit raportului.
De asemenea, Oltchim a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 167 milioane de euro, în creştere cu 18% faţă de anul anterior, în timp ce profitul operaţional din activitatea curentă s-a situat la 9,6 milioane de euro, după rezultate anuale negative în 2010-2014, anunţau oficialii companiei la sfârşitul lunii ianuarie.
Compania de stat din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro.
Statul a încercat în mai multe rânduri privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania.
Administratorii judiciari ai combinatului au anunţat, în ianuarie, că de privatizarea companiei sunt interesate două firme româneşti şi compania chineză Junlun.
Combinatul este deţinut de stat prin Ministerul Economiei, cu 54,8% din acţiuni, PCC SE cu 32,34% şi de alţi acţionari, cu 12,85%.
1. Privatizare
(mesaj trimis de Ion în data de 09.03.2016, 00:15)
Oare anul acesta se va scoate iar la privatizare?
Inteleg ca exista un plancalendar al privatizarilor iar Oltchim nu apare in el, pentru anul acesta.
2. interesant
(mesaj trimis de raudemare în data de 09.03.2016, 05:21)
bun articol. Interesant faptul ca ni se prezinta datele financiare la o luna, de obicei e rar ca se dau la 3 luni. Sa inteleg c-o pregatim de maritat. Sa-i fie intr-un ceas bun
2.1. interesant ...manipulare!? (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de raudemare în data de 09.03.2016, 17:09)
Iata ce gasim cand cautam EBITDA:
• poate fi usor manipulat prin intermediul masurilor de politici contabile;
• ignora cheltuielile CAPEX ***), ceea ce poate conduce la rezultate denaturate;
• ignora variatiile capitalului de lucru – care de regula sunt importante la o companie in crestere;
In SUA, EBITDA nu este un indicator acceptat de US GAAP iar organul de control US Securities and Exchange Commission solicita companiilor ca in raportarile periodice sa reconcilieze EBITDA cu pofitul net pentru a evita inducerea in eroare a investitorilor.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.03.2016, 18:17)
dupa cum a incheiat bursa, nimeni nu-i impresionat de rezultatele Oltchim. Ar fi trebuit!? In statul mafiot nu poti avea incredere. Degeaba are rezultate stralucitoare pe parcursul anului daca in ultimul trimestru ne tranteste o pierdere de ne satura de optimism. Vezi cazul OIL Terminal 2015.
2.3. exagerezi, eludare e mai potrivit (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 09.03.2016, 22:21)
Aici e ca in povestea unde Fat Frumos isi face buzdigan si tot for and la otel ajunga la un ac:-)