PE O PIAŢĂ ÎN STAGNARE Plus de 2,07% pentru acţiunile "Electrica", după declaraţiile Ministrului Energiei

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 mai 2017

Toma Petcu a anunţat, marţi, că "Electrica a depus o ofertă pentru preluarea CEZ Bulgaria"

Anunţul nu a fost raportat la Bursă

Acţiunile "Electrica" (EL) s-au apreciat, ieri, cu 2,07%, la 14,76 lei/unitate, în condiţiile în care principalii indici au avut evoluţii în stagnare, după ce, marţi, ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat că Electrica a depus o ofertă pentru preluarea CEZ Bulgaria.

Ministerul Energiei controlează 48,78% din acţiunile EL, astfel că unele voci din piaţă apreciază că declaraţiile ministrului ar trebui analizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în condiţiile în care au fost făcute într-un interviu şi nu diseminate public, prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti.

De altfel, contactaţi de Agerpres, oficialii Electrica nu au vrut să comenteze informaţiile transmise de ministru. ASF a solicitat Electrica să comunice pieţei printr-un raport informaţiile diseminate de ministru, potrivit unor surse. Toma Petcu a spus: "Electrica a depus o ofertă pentru preluarea acţiunilor pe care CEZ le are în Bulgaria. Este vorba despre compania care furnizează energie pentru Sofia şi împrejurimile Sofiei, deci avem 3 milioane de clienţi, un portofoliu destul de mare acolo. Electrica a depus o ofertă în acest sens şi ne-am dori foarte mult să reuşim să achiziţionăm acest pachet de acţiuni şi să devenim jucători regionali. Este foarte important ca aceste companii care au potenţial să devină jucători regionali, iar România are această capacitate".

La începutul lunii februarie, agenţia bulgară de ştiri Novinite a relatat că grupul ceh de utilităţi CEZ AS ia în considerare retragerea de pe piaţa din Bulgaria şi o serie de firme din România, Franţa şi Turcia sunt interesate de această preluare. În Bulgaria, CEZ este cea mai mare companie de distribuţie a electricităţii, având peste trei milioane de clienţi, venituri de 1,4 miliarde de leva şi câteva centrale hidroelectrice. Schimbarea reglementărilor în sectorul energetic şi profitul scăzut sunt motivele cele mai probabile pentru intenţia CEZ, susţine publicaţia bulgară, şi mai puţin "interesul arătat de investitori", aşa cum a sugerat CEZ.

După ce a intrat pe piaţa din Bulgaria în 2004, CEZ a avut o relaţie dificilă cu Comisia de Reglementare în domeniul Energiei de la Sofia (KEVR) şi cu firma naţională bulgară de electricitate (NEK), mai scrie presa bulgară. Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea fostei filiale de distribuţie şi furnizare Electrica Oltenia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sau chestia asta nu se aplica si pentru ministrii? Poate ne lamureste ASF-ul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb