PE SEAMA EXPORTULUI ŞI A INVESTIŢIILOR CE a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României cu 0,3 pp

Alexandru Costea
Macroeconomie / 5 februarie 2015

CE a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României cu 0,3 pp

Conflictul Ucraina-Rusia, risc pentru economia românească

Pentru 2016, CE se aşteaptă la o creştere economică de 2,9%

Actualizare 14:42 Pierre Moscovici: "Scăderea preţului petrolului şi deprecierea euro, stimulent excelent pentru economia europeană"

Scăderea preţului petrolului şi deprecierea euro constituie "un stimulent excelent" pentru economia europeană, a declarat astăzi Piere Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vămi, apreciind că recentele decizii ale BCE vor contribui la un context favorabil reformelor, conform unui comunicat remis redacţiei.

Demnitarul a afirmat: "Perspectivele economice actuale ale Europei sunt un pic mai bune astăzi, faţă de momentul prezentării ultimelor noastre previziuni. Scăderea preţului petrolului şi o monedă euro mai slabă reprezintă un stimulent excelent pentru economia europeană. Totodată, Planul de Investiţii şi deciziile recente ale Băncii Centrale Europene vor avea un rol important în crearea unui context favorabil pentru reforme şi pentru politici fiscale inteligente. Vom avea însă, în continuare, mult de muncă pentru a putea furniza locurile de muncă atât de necesare pentru milioane de europeni".

La nivelul celor 28 de ţări ale Uniunii Europene, previziunile indică, pentru prima dată în ultimii opt ani, creşterea tuturor economiilor statelor membre. Totodată, se aşteaptă ca, în acest an, activitatea economică din spaţiul comunitar şi din zona euro să crească uşor, urmând ca în 2016 să înregistreze o accelerare notabilă, se mai arată în comunicat.

Totuşi, perspectivele de creştere sunt încă limitate pe continent de un mediu nefavorabil pentru investiţii şi de un şomaj ridicat, însă planul de investiţii, relaxarea cantitativă propusă de BCE, preţurile în scădere la petrol şi deprecierea euro vor avea impact pozitiv asupra creşterii economice, susţin reprezentanţii CE.

(Valentin Busuioc)

---

Ţara noastră poate înregistra o creştere economică de 2,7% în anul 2015, a arătat, azi, Comisia Europeană (CE) în Prognoza de iarnă 2015, care indică o îmbunătăţire cu 0,3 puncte procentuale (pp) a estimării avansului ţării faţă de Prognoza de toamna emisă în 2014, potrivit reprezentanţilor Comisiei în România.

Executivul comunitar avertizează asupra potenţialului efect negativ pe care conflictul Rusia-Ucraina îl are asupra economiei româneşti, ca urmare a deteriorării percepţiei pieţelor şi a investitorilor asupra regiunii.

"Creşterea economică a României este prognozată să rămână robustă în 2015 şi 2016, în principal datorită consumului intern acompaniat de o piaţă a muncii stabilă. După un declin abrupt în 2014, inflaţia este aşteptată să rămână moderată în orizontul de prognozare. Consolidarea fiscală urmează să continue în 2015", apreciază Comisia Europeană în analiza asupra României, titrată "Creştere susţinută mai departe".

Creşterea economică estimată de Comisie pentru România, de 2,7% în anul 2015 este superioară şi faţă de prognoza pe care Guvernul şi-a fundamentat bugetul pe acest an, de 2,5%.

De asemenea, CE prognozează că la sfârşitul lui 2016 ţara noastră va înregistra o creştere economică de 2,9%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb