PE TEMA CASELOR DE CLEARING Banca Angliei se confruntă în instanţă cu BCE

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 iulie 2014

BCE: Marea Britanie poate acorda prioritate lirei în perioade de criză

Marea Britanie şi-a exprimat ieri, în faţa Curţii Europene de Justiţie, poziţia de nemulţumire faţă de politicile Băncii Centrale Europene (BCE) privind localizarea caselor de clearing (compensare) ce derulează tranzacţii în euro, considerând că această dispoziţie este contrară normelor referitoare la piaţa unică.

Oficialii de la Londra se tem că societăţile de clearing din acest centru financiar vor fi nevoite să-şi transfere operaţiunile de profil în zona euro, ceea ce va duce la fragmentarea pieţei.

În schimb, avocatul BCE, Romano Subiotto, a declarat, în faţa Curţii din Luxemburg, că banca centrală de la Frankfurt vrea ca societăţile de clearing care derulează tranzacţii în euro să aibă sediul într-o ţară din uniunea monetară astfel încât să se apere de un default (faliment) ce "ar putea provoca haos în zona euro".

Conform spuselor sale, supravegherea de către BCE necesită "o monitorizare de zi cu zi", pe care banca nu o poate poate garanta în afara zonei euro, iar acest lucru justifică politica sa în privinţa caselor de clearing.

Conform declaraţiilor lui Romano Subiotto, Banca Angliei şi alte autorităţi de supraveghere din Marea Britanie pot acorda prioritate lirei sterline în defavoarea stabilităţii din zona euro, în timpul unei crize financiare.

"Marea Britanie nu a acordat întotdeauna consideraţie în mod corespunzător preocupărilor politice din zona euro", a spus Subiotto, adăugând că, spre exemplu, Autoritatea pentru Servicii Financiare din Marea Britanie, de asemenea, nu a consultat băncile centrale din zona euro sau autorităţile spaniole înainte să ceară reducerea drastică de către "LCH.Clearnet Group" Ltd. a expunerii pe datoria Spaniei.

Guvernul de la Londra, condus de premierul David Cameron, luptă împotriva politicilor BCE, susţinând că banca vrea să pedepsească centrul financiar londonez pentru că Marea Britanie şi-a păstrat moneda (lira sterlină). Marea Britanie arată că politica prin care BCE le cere caselor de clearing ce derulează tranzacţii denominate în euro să fie localizate în uniunea monetară reprezintă un "risc real", care ar putea genera fragmentarea sectorului de clearing, conform avocatului guvernului de la Londra, Kieron Beal. Acesta mai susţine că normele BCE sunt discriminatorii faţă de cele zece state UE care nu fac parte din uniunea monetară. Beal a precizat în faţa instanţei: "Astfel pot creşte riscurile de piaţă, întrucât se va pierde eficienţa operaţiunilor de compensare în mai multe valute".

BCE consideră, însă, că politica sa privind casele de clearing, stabilită în iulie 2011, nu este discriminatorie.

Menţionăm că sentinţa din acest caz va veni cel mai devreme peste câteva luni şi poate fi atacată cu apel.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca NU se hotarasc si U.E va fi condusa DE competenti ANGLIA v-a fi cu TIMPUL IZOLATA in EUROPA.Noi avem o vorba:Nu poti fi cu fundul in caruta si cu [...]-n teleguta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb