Guvernul a decis, ieri, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, înfiinţarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, care are ca obiectiv verificarea şi reglementarea sistemului de pensii administrate privat. Termenul pînă la care Consiliul, care va conduce această comisie, trebuie să stabilească normele de aplicare este luna iulie a acestui an, iar reglementările sistemului de pensii private ar trebui finalizate pînă la sfîrşitul acestui an. Organizaţia se va afla în subordinea Parlamentului şi va avea printre atribuţii elaborarea de acte normative şi supravegherea desfăşurării proiectului de pensii private. Măsura a fost impusă Executivului de Banca Mondială, instituţie care va susţine financiar constituirea şi funcţionarea în primii ani a Comisiei de Supraveghere. Comisia va acorda, suspenda sau retrage avizele şi autorizaţiile fondurilor de pensii sau adminis-tratorilor acestora. Totodată, Ordonanţa de Urgenţă suspendă legea privind pensiile ocupaţionale.
Consiliul va fi format din cinci membri independenţi din punct de vedere politic, onorabili, adică fără antecedente penale sau abateri administrative în funcţiile deţinute anterior.
În premieră, Executivul a decis, prin textul Ordonanţei de Urgenţă, că cei cinci membri nu au voie să aibă relaţii de rudenie cu preşedintele sau cu vreunul din membrii cabinetului. Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Maria Muga, a explicat de ce s-a dorit introducerea unei astfel de prevederi. "Dorim eliminarea influenţei politicului, astfel încît managementul aces-tui organism să rămînă independent", a argumentat domnia sa.