Rusia a "eşuat" pe toate fronturile în războiul său împotriva Ucrainei şi s-a angajat într-o "campanie de teroare" care vizează populaţia civilă, a declarat miercuri şeful de stat major al SUA, generalul Mark Milley, denunţând "crimele de război", conform News.ro.
"Ţintirea în mod deliberat a reţelei electrice civile, cauzând daune colaterale excesive şi suferinţe inutile populaţiei civile, este o crimă de război", a declarat generalul Milley la o conferinţă de presă alături de secretarul Apărării Lloyd Austin.
Cei doi oficiali au vorbit la finalul unei întâlniri la Washington a grupului de contact pentru Ucraina, care reuneşte omologii lor ucraineni şi ţările aliate.
Rusia a desfăşurat marţi atacuri masive asupra infrastructurii civile ucrainene din întreaga ţară, inclusiv în apropierea graniţei cu Polonia, care au lăsat milioane de case fără energie electrică, potrivit Kievului.
Un înalt ofiţer american a estimat că aproximativ "un sfert" din populaţia Ucrainei a rămas fără elecricitate din cauza acestui baraj de rachete, cel puţin "aproximativ 60, posibil până la 90 sau 100", a spus el referindu-se la "cel mai mare val de rachete" lansat în Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie.
Citând multiple eşecuri ale Rusiei, inclusiv recenta retragere din oraşul Herson, generalul american a deplâns faptul că Moscova a decis să se angajeze într-o "campanie de teroare, o campanie menită să provoace maximă suferinţă populaţiei civile ucrainene, pentru a-i distruge moralul".
"Ucrainenii au avut succes după succes. Şi ruşii au eşuat de fiecare dată. Au pierdut strategic, operaţional şi, repet, tactic", a continuat el.
În ciuda acestui fapt, generalul Milley şi-a exprimat scepticismul cu privire la faptul că Ucraina ar putea îndepărta militar Rusia din toate teritoriile pe care le ocupă în ţară, inclusiv din Crimeea.
"Probabilitatea unei victorii militare ucrainene, a expulzării ruşilor din toată Ucraina... probabilitatea ca acest lucru să se întâmple în curând nu este foarte mare din punct de vedere militar", a spus el.
Odată cu apropierea iernii şi probabila îngheţare a poziţiilor militare pe câmpul de luptă, aceasta ar putea reprezenta o oportunitate pentru deschiderea discuţiilor", a remarcat din nou generalul american.
"Dacă există o încetinire a luptei, dacă se întâmplă asta, atunci asta oferă o fereastră (...) pentru o soluţie politică sau cel puţin începerea discuţiilor în vederea iniţierii unei soluţii politice", a spus el.
"Ruşii sunt într-adevăr într-o poziţie proastă acum, aşa că vrei să negociezi într-un moment în care eşti într-o poziţie de forţă şi adversarul tău într-o poziţie de slăbiciune", a adăugat el.
La rândul său, secretarul Apărării a subliniat că Statele Unite şi Canada în special le-au trimis ucrainenilor "cantităţi uriaşe de echipamente pentru iarnă".
"Cred că ucrainenii vor avea puterea în această bătălie, aşa cum o au acum, şi vor continua să o aibă când va veni iarna", a spus Lloyd Austin.
Statele Unite sunt principalul furnizor de ajutor militar şi economic pentru Ucraina.
1. fără titlu
(mesaj trimis de mariuss în data de 17.11.2022, 10:03)
rusia nu poate duce un razboi conventonal impotriva nato asa ca ataca adversarul unde este slab nu unde este tare reducindu-si la maxim pierderile , calciiul lui ahile adica
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 10:11)
care Nato? ucrainienii au primit ceva tehnica Nato si tehnica sovietica cu taraita si cu intarziere, ca sa nu se simta Putin ofensat, abia dupa ce rusii provocau mari pierderi si distrugeri
rusii doar genul acesta de razboi stiu si pot sa-l poarte, in Cecenia si Siria tot asta au facut, au demolat orase
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de mariuss în data de 17.11.2022, 10:23)
chiar daca ar fi asa de ce sa nu-mi minimizez pierderile atacind in adincime ,securizind linia frontului distrugind economia si moralul populatiei , un razboi nu se poarta dupa codul manierelor elegante sint multe moduri in care se poate purta un razboi ,ucraina a vrut razboi si la primit
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 17.11.2022, 12:15)
Miselule, Ucraina nu a vrut razboi, Rusia a invadat Ucraina.
Imi racesc gura cu tine, oricum nu te crede nimeni!
:))
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 12:16)
Corect!
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de mariuss în data de 17.11.2022, 12:42)
ucraina a fluturat armele nucleare pe la nasul rusiei de la inceput provocindu-i intentionat iar dupa ce au fost atacati au inceput sa tipe ca din gura de sarpe dupa ajutor incercind sa atraga nato , intreaga lume inyt-un razboi mondial ptr cauza lor , se vede si acum la afacerea cu racheta poloneza cum tot pun paie pe foc
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 23:41)
ce arme nucleare visezi in Ucraina?
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de mariuss în data de 18.11.2022, 05:26)
au vrut sa intre in nato si sa aibe arme nucleare ai uitat? oricum prezenta lui ca dictator planetar a devenit din ce in ce mai greu de suportat chiar si de cei care care il sustin si va trebui sa tinem cont de ce doreste rusia
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 11:41)
Pentagonul denunţă "campania de teroare" a Rusiei în Ucraina
dar teroarea din Belgrad si Irak cu zeci de mii de civili exterminati
NU ESTE O PROBLEMA domnilor de la Pentagon ??!!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 12:36)
Cand au fost exterminati zeci de mii de civili in Belgrad?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 13:59)
Vorbesc cu tupeu maxim despre teroare, tocmai cei care au terorizat mare parte din Lume!