Pentagonul nu exclude posibilitatea de a oferi armatei ucrainene lansatoare multiple de rachete pentru a contracara avansul trupelor ruse în estul Ucrainei, informează CNN, potrivit Agerpres.
Confirmarea că un astfel de ajutor militar este luat în calcul la Washington a venit, astăzi, din partea purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care a menţionat la o conferinţă de presă că Departamentul american al Apărării are cunoştinţă de faptul că armata ucraineană are nevoie de sisteme de artilerie cu rază lungă de acţiune după ce Rusia şi-a concentrat ofensiva militară în partea de est a Ucrainei şi a început să facă progrese acolo.
Fără a preciza totuşi dacă în final va fi furnizat Ucrainei acest tip de armament cerut insistent de Kiev, John Kirby a spus că ucrainenii au cerut ''în privat şi public'' sisteme de lansatoare multiple de rachete, adăugând că Pentagonul are o ''comunicare constantă cu ei asupra nevoilor lor'' privind armamentul.
El a amintit că, de când a început agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei în februarie, Statele Unite au livrat Ucrainei 10 pachete de ajutor militar şi în prezent este în pregătire cel de-al 11-lea.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a recunoscut faptul că trupele ruse ''înaintează tot mai mult'' în Donbas, în estul Ucrainei.
Unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoleak, a declarat vineri mai devreme că Rusia foloseşte cele mai distructive arme ale sale care nu sunt nucleare, precum lansatoarele multiple de rachete termobarice. Prin urmare, acesta a reafirmat că Ucraina are nevoie să primească din partea Statelor Unite lansatoare multiple de rachete HIMARS, obuzierele oferite până în prezent de SUA armatei ucrainene având o rază de acţiune inferioară acestor lansatoare.
Washingtonul s-a arătat până în prezent reticent să transfere Ucrainei lansatoare multiple de rachete, care au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri, de teama că Ucraina ar deveni astfel capabilă să efectueze bombardamente adânc în interiorul teritoriului rus şi ar putea escalada astfel conflictul.
Tot vineri, postul CNN a relatat, citând responsabili de la Washington, că preşedintele Joe Biden ar fi acceptat în cele din urmă ca noul pachet de ajutor militar destinat Kievului să cuprindă şi astfel de lansatoare, dar acestea ar putea fi lansatoare HIMARS în versiunea mai uşoară, cu o rază de acţiune de până la 300 de kilometri. Dar chiar şi acestea ar permite Ucrainei să lovească mai uşor ţinte în interiorul Rusiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2022, 21:48)
au rusii ce bombarda
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2022, 23:29)
macar dau cu mai putine bombe si rachete in gradinite, scoli, spitale, gari, locuinte
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2022, 10:19)
Una din metodele pe care le folosește Vladimir Putin în încercarea de a cuceri Ucraina este distrugerea culturii: fără memorie culturală, un popor nu există. The Guardian arată într-o analiză cum mii de obiecte de artă care țin de istoria culturală a Ucrainei au fost furate de trupele ruse din muzeele ucrainene de la începutul războiului, în vreme arta occidentală nu i-a interesat pe invadatori. Metoda nu este nouă și nici Putin nu este la prima încercare de ștergere a memoriei poporului ucrainean.
La începutul invaziei Rusiei în Ucraina, directoarea Muzeului de Istorie Locală din Melitopol, Leila Ibrahimova, a decis ca tezaurul de aur din Sciția antică să fie ascuns. La doar doar câteva săptămâni după, directoarea a fost răpită și interogată de trupele ruse. Au vrut să afle unde este aurul scitic. Leila Ibrahimova a refuzat să coopereze.
Ulterior, curatoarea muzeului, Galina Andriivna Kucher, a fost amenințată cu arma să le arate „experților” ruși unde este aurul. Și ea a refuzat să cooperze. Galina Andriivna Kucher a fost răpită de acasă pe 30 aprilie și de atunci nu se mai știe nimic despre ea.
Potrivit unei relatări apărute în New York Times, rușii au reușit în cele din urmă să găsească tezaurul de aur, care datează din sec. IV BC, ascuns în cutii, în subsolul muzeului. Obiectele au fost luate și duse în Donețk, în zona controlată de ruși, din motive de „securitate”, iar noul director-marionetă instalat de ruși, Evgheni Gorlacev, a declarat că tezaurul nu este doar al ucrainenilor, ci are o „valoare culturală mai mare, pentru întreaga fostă Uniune Sovietică”.
Cuvintele lui au fost atent alese, pentru a înlocui moștenirea ucraineană a colecției cu moștenirea sovietică, sugerând că Ucraina este din nou în sfera de influență și control a Rusiei.
2.000 de opere furate
Până acum, rușii au distrus sau avariat 250 de muzee și instituții de cultură din Ucraina. 25 de tablouri ale artistei populare Maria Primacenko au ars după ce Muzeul de Istorie Locală din Ivankiv a fost lovit de o rachetă.
Muzeul „Arhip Kuindji” din Mariupol a fost grav avariat în urma unui atac aerian, care a lăsat tablourile la voia naturii, atârnate de pereți, în mijlocul dărâmăturilor.
Laboratorul de Monitorizare a Moștenirii Culturale, coordonat de Muzeul de Istorie Naturală din Virginia (SUA) în colaborarte cu Muzeul Smithsonian, a înregistrat până acum peste 110 monumente distruse de armele rusești.
Pe lângă distrugerea de muzee și galerii de artă, trupele ruse sunt acuzate că au furat aproximativ 2.000 de obiecte de artă. În afară de aurul scitic din Melitopol, de la Mariupol au dispărut un pergament cu Tora scrisă de mână și o Evanghelie valoroasă printată în 1811, la Veneția.
Recidiva lui Putin
S-au mai văzut lideri autocrați care confiscă artă ca mijloc de a rescrie istoria culturală a unui popor în propriul interes: în 1937, Hitler a confiscat 17.000 de lucrări de artă din peste 100 de muzee germane în mai puțin de o lună. Unele au fost expuse în expoziția lui de Artă Degenerată, dar majoritatea au fost distruse sau „pierdute”.
Dar aceste ultime furturi reprezintă încercarea lui Putin de a șterge istoria independentă a Ucrainei și de a promova propriul model expansionist al unui nou imperiu rus.
Este clar că Putin vede aurul scitic ca pe o trăsătură centrală a identității culturale și a independenței Ucrainei. Nu este prima dată când încearcă să pună mâna pe el.
În 2014, mai multe piese din aur scitic erau împrumutate muzeului Allard Pierson din Amsterdam. Patru dintre muzeele ucrainene care dăduseră cu împrumut aceste piese se aflau în Crimeea. După ce Putin a invadat și anexat Crimeea, a făcut presiuni asupra Olandei pentru a-i trimite piesele respective. A început un lung proces și abia în octombrie 2021 un judecător a decis că obiectele aparțin Fondului Muzeului de Stat al Ucrainei, nu muzeelor din Crimeea controlată acum de Rusia (piesele se află în continuare în depozitele muzeului din Olanda).
Capturarea memoriei culturale
Dacă luăm în considerare și tablourile luate cu forța din Mariupol, apare un model clar de acțiune. Operele de artă au fost alese pentru a submina identitatea națională a Ucrainei.
De exemplu, tablourile pictorilor occidentali au fost lăsate în pace. În schimb, au fost furate lucrările artiștilor ucraineano-ruși.
Ivan Aivazovski, pictor de peisaje marine din sec. XIX. Născut în Feodosia, un port din Crimeea, Aivazovski a fost unul din marii artiști romantici, care a pictat mări agitate, apusuri aurii, nave în mijlocul furtunii.
Mai tânărul Arhip Kuindji, ale cărui tablouri au fost de asemenea furate, s-a născut în Mariupol. Picturile lui sunt calmul dinaintea furtunii lui Aivazovski, peisaje de o liniște armonioasă.
Ambii artiști au lucrat în regiuni care aparțin acum fie Ucrainei, fie Rusiei și ambele țări îi revendică.
Alte lucrări furate îi au ca autori pe Tetiana Yablonska (1917–2005), pictoriță ucraineană și activistă politică, născută în Smolensk, Rusia, Mikola Hlușcenko (1901–1977), care a trăit în Donețk de la o vârstă fragedă, dar care s-a născut tot în Rusia.
Linia de gândire a Rusiei pare să fie aceea că, dacă pune mâna pe astfel de tablouri ale unor pictori ucraineano-ruși, vor urma apoi teritoriile pe care artiștii respectivi le considerau odinioară casa lor.
2. super!
(mesaj trimis de Warhammer în data de 27.05.2022, 22:35)
și niște soldăței? oficial, nu pe sub masă ca până acum. Să fie treaba treabă!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2022, 23:28)
asa ca Wagner sau turistii si sodatii in permisie ce bantuie prin Ucraina din 2014 incoace
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2022, 23:37)
SUA se joaca cu focul... Nu inteleg de ce nu vor sa puna capat razboiului dintii Ukraina... In felul acesta razboiul v a dura foarte multi ani dar de pierdut tot Ukraina pierde..,USA are probleme grave economice acasa si are nevoie de razboi sa atraga atentia in alta parte opiniei americane.. Biden este terminat politic si are nevoie de razboi dar pana si democratii isi dau seama ca cauza Ukrainenii este pierduta si ca Russia este in zona ei influenta.... Cu toate sanctiunile Russia rezista ba si castiga razboiul din Ukraina....
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2022, 06:29)
Pentru americani razboiul asta este cel mai bun lucru care se putea intampla. Au pe cine sa dea vina pentru toate dezastrele de la ei din tara. Fraieri ar fi sa il opreasca. Au dusmanul de serviciu, au front de desfacere a armelor si, mai ales, au cui sa vanda gazul lichefiat pe care il produc in nestire si nu mai au ce sa faca cu el. Iar Zelensky ori nu vrea, ori nu poate sa inteleaga ca Ucraina va fi facut praf si pulbere de rusi. Ori a foat mituit de marile companii de armament sa stea linistit si sa priveasca indiferent cum tara lui e distrusa.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2022, 10:34)
Rusia a introdus focul in Ucraina, fara aprobarea sau invitatia gazdei.
Putin este cel care se joaca cu focul intr-o tara vecina (dupa ce in tara lui a incendiat deja opozitia, libertatea, prosperitatea si viitorul).
Biden are nevoie de razboi, iar Rusia i-l ofera!?
Inseamna ca Putin joaca pentru Biden. si deci Putin este problema voastra, a rusilor care urati America.
Ba, rezolv-o, popor "inteligent, harnic, evlavios, prosper si cinstit" cum altul ca tine nu mai exista in galaxia asta!
Ati iesit la jefuit in Ucraina, de bine ce o duceti sub regimul lui Putin!
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2022, 10:39)
Putin a inceput razboiul, nu americanii si tot Putin poate sa-l opreasca ca sa le faca in ciuda americanilor (sa ii lase fara vanzari de armament si gaz lichefiat).
Du-te si cere oprirea razboiului la Kremlin (daca poti), nu aici, ca nu romanii au invadat Ucraina.