PENTRU A CONTRACARA INFLAŢIA  Băncile centrale din Australia şi India majorează dobânda de referinţă

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 noiembrie 2010

Băncile centrale din Australia şi India majorează dobânda de referinţă

Băncile centrale din Australia şi India au majorat, ieri, fiecare, dobânda de referinţă cu un sfert de punct, pentru a ţine sub control majorarea inflaţiei datorată creşterii economice puternice, transmite AP, potrivit Agerpres.

Decizia surprinzătoare a Băncii centrale din Australia de a majora dobânda de bază la 4,75 procente, prima majorare a costului creditului din luna mai, a adus dolarul australian la un cent de paritatea cu dolarul american. Această apreciere a monedei australiene reflectă faptul că investitorii se aşteaptă la noi intrări de fonduri în Australia în urma deciziei de majorare a dobânzilor.

Deşi analiştii nu se aşteptau la o majorare, Reserve Bank a informat într-un comunicat că se aşteaptă la creşterea inflaţiei, în condiţiile în care economia locală înregistrează un boom determinat de cererea mare a statelor din Asia pentru fier şi alte minereuri.

Separat, Banca centrală din India (Reserve Bank of India) a majorat şi ea dobânzile de referinţă cu 25 de puncte de bază, aceasta fiind cea de a şasea majorare a costului creditului adoptată de la începutul acestui an, în încercarea de a ţine sub control o inflaţie ridicată, stimulată de o economie domestică puternică şi intrări masive de capital străin. Reserve Bank of India (RBI) a majorat dobânda repo la 6,25 procente şi dobânda reverse repo la 5,25 procente.

Politicile monetare ultra relaxate ale statelor dezvoltate au condus la reorientarea fluxurilor de capital spre Asia emergentă unde investitorii găsesc oportunităţi de creştere ridicată.

"Deşi India are nevoie de fluxuri de capital pentru a-şi finanţa deficitul de cont curent, intrările mari de capital peste capacitatea de absorbţie a economiei ar putea constitui o provocare pentru cursul de schimb şi politica monetară", a anunţat guvernatorul RBI, Duvvuri Subbarao.

Analiştii se aşteaptă ca zilele acestea Rezerva Federală americană să anunţe un nou program de cumpărare de bonduri guvernamentale şi alte active în încercarea de a reduce dobânzile şi a da un impuls economiei. Însă acest program va conduce la reorientarea capitalului spre alte pieţe şi la noi presiuni asupra preţurilor materiilor prime.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb