PENTRU A MAI PUTEA SPERA LA DEZVOLTAREA VIITOARE A PIEŢEI Grigore Chiş: "BVB şi Sibex trebuie să decidă mai curând înfiinţarea Contrapărţii Centrale"

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 aprilie 2013

Grigore Chiş: "BVB şi Sibex trebuie să decidă mai curând înfiinţarea Contrapărţii Centrale"

Grigore Chiş, directorul general al SSIF Broker consideră că, în momentul de faţă, este imperios necesară atât reformarea Bursei de Valori Bucureşti cât şi a supraveghetorului pieţei, prin implicarea acţionarilor şi a specialiştilor care doresc să construiască o piaţă de capital viabilă.

În acest context, domnia sa este de părere că se impune convocarea de urgenţă a Adunărilor Generale Extraordinare, atât la BVB cât şi la Sibex, în aceeaşi dată şi în acelaşi loc, respectând normele legale, care să decidă cat mai curând înfiinţarea Contrapărţii Centrale (n.r. instituţie care se ocupă cu decontarea tranzacţiilor cu derivate, impusă la nivel european), pentru a mai putea spera la dezvoltarea viitoare a pieţei.

Contrapartea Centrală (CCP) este o instituţie care se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. CCP-ul garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei, controlând riscul dintr-o piaţă şi eliminând riscul de contraparte.

În Grupul Bursei de Valori Bucureşti există un număr de 28 de administratori, care păstoresc peste 130 de salariaţi, iar la Bursa de la Sibiu, un număr de 15 administratori, care supraveghează un număr de 23 de salariaţi, situaţie absolut aberantă şi care nu mai poate continua, ne-a declarat Grigore Chiş în cadrul unui interviu.

"Din cauza acestor anomalii, nimeni, indiferent cine este şi oricât de bune ar fi intenţiile pe care le-ar avea, nu poate să facă nimic, deoarece este imposibil să obţii majoritate de opinie de la 28 de administratori", ne-a mai spus domnia sa.

"Piaţa de capital din ţara noastră este o piaţă microscopică, raportată la potenţialul ei real"

Grigore Chiş consideră că piaţa de capital din ţara noastră este o piaţă microscopică, raportată la potenţialul ei real, în condiţiile în care atragerea investiţiilor în economia reală este aproape nulă.

"Există un paradox în care Comisia Naţionala a Valorilor Mobiliare, din dorinţa de a nu afilia această piaţă unor grupuri de interese sau unor instituţionali străini, a introdus mai multe norme de protecţie, care, în mod paradoxal, au condus la afilierea acestei pieţe, unor interese microscopice, a unor oameni care fac parte din structurile de conducere din piaţa de capital", a adăugat Grigore Chiş.

Domnia sa invită public asociaţiile, atât a investitorilor (AIPC), a brokerilor (Asociaţia Brokerilor), cât şi a specialiştilor în piaţa de capital (OPPC), să se implice şi să găsească, de urgenţă, soluţii pentru restructurarea pieţei de capital.

Grigore Chiş ne-a mai spus: "În piaţa de capital din România eşti genial dacă ştii să copiezi. Este momentul să ne aliniem regulamentele, regulile şi soluţiile informatice la cele existente în lumea civilizată, să încheiem odată pentru totdeauna improvizaţiile după ureche şi să învăţăm, poate pentru prima dată de la apariţia ei, ce înseamnă piaţa de capital: atragerea resurselor băneşti în economia reală prin intermediul pieţei primare şi oferirea produselor sofisticate, în condiţii de management al riscului, speculatorilor, care să fie contrapondere la investitorii instituţionali şi de retail".

Domnia sa este de părere că dacă până în septembrie nu se va înfiinţa Contrapartea Centrală, acum când Bursa de la Viena discută fuziunea cu Bursa de la Varşovia, bursa locală va rămâne în continuare doar la declaraţiile de genul: "Bursa de Valori Bucureşti îşi doreşte să fie un hub de dezvoltare regional".

În ceea ce priveşte realizările SSIF Broker de anul trecut, Grigore Chiş ne-a precizat: "La finalul anului 2012 am terminat de implementat platforma TWS Broker, o platformă multi-asset şi multi-market care oferă clienţilor noştri posibilitatea de-a tranzacţiona în peste o sută de pieţe financiare din nouăsprezece ţări. În felul acesta oferim clienţilor SSIF Broker posibilitatea să aleagă din peste 2,5 milioane de produse financiare, acoperind practic întreaga paletă de servicii financiare mondiale. Practic, de la începutul anului curent, SSIF Broker este un broker internaţional, sub supravegherea CNVM, oferind aceleaşi servicii financiare ca orice broker occidental, la aceleaşi standarde de calitate şi competitivitate".

Domnia sa a explicat că, pe pieţele internaţionale, SSIF Broker poate oferi împrumuturi în marjă clienţilor, pentru cumpărarea de acţiuni, în levier de unu la patru, iar pentru cumpărarea produselor sofisticate se poate merge până într-un levier maxim de o sută de ori.

"Aceasta înseamnă, în termeni comuni, că un client care îşi deschide cont la SSIF Broker, dacă investeşte 10.000 lei, banii lui, îşi poate lua o expunere pe acţiuni internaţionale de 40.000 lei, iar pe produse sofisticate această expunere poate merge până la suma de 1 milion lei", a explicat Grigore Chiş.

Directorul SSIF Broker ne-a mai spus că, tot anul trecut, societatea pe care o conduce a încheiat un parteneriat cu o firmă europeană din Elveţia, cu ajutorul căreia oferă clienţilor o gamă foarte largă de produse structurate, setate pe clase de risc cuantificabil, alese de clienţi.

Potrivit lui Chiş, SSIF Broker doreşte să poată extinde, în acest an, şi pe piaţa din ţara noastră, la Bursa de Valori Bucureşti, precum şi la Bursa de la Sibiu aceste servicii de împrumuturi în marjă, pe care le oferă clienţilor pe pieţele internaţionale.

"În acest moment suntem într-un amplu proces de implicare în optimizarea regulamentelor, regulilor şi instrucţiunilor emise de către BVB, Depozitarul Central şi CNVM, pentru a face posibilă activitatea de market-maker pe Bursa de la Sibiu, împrumuturile în marjă pe Bursa de la Bucureşti, precum şi vânzarea în lipsă pe piaţa spot", ne-a precizat Grigore Chiş.

Domnia sa ne-a spus că pentru a face acest lucru posibil, trebuie modificate o serie de reguli ale pieţei de capital din ţara noastră, care trebuie aduse la regulile Uniunii Europene.

"Momentan, doar piaţa din Româ-nia şi pieţele din lumea a treia mai au mecanisme de decontare arhaice. Aceste mecanisme fac ca piaţa de capital locală să fie o piaţă autarhică, în care regulile frizează absurdul", a subliniat Chiş.

Domnia sa este de părere că o regulă aberantă este cea conform căreia fondurile de pensii şi fondurile de acţiuni nu pot împrumuta acţiunile pentru vânzare în lipsă, indiferent de mărimea colateralului pe care îl primesc sau de mărimea dobânzii negociate cu un market-maker, ori tocmai aceste instituţii sunt cele mai mari colectoare de acţiuni, care funcţionează pe principiul "buy and hold".

"De la cine să împrumute market-makeri acţiuni, de la nea Ionică?

Îmi doresc ca în acest semestru să rezolvăm mecanismele din piaţa autohtonă, pentru a realiza ceea ce vrem cu toţii, şi anume creşterea lichidităţii pieţei spot şi oferirea pentru speculatori a efectului de levier pe care şi-l doresc", a completat directorul SSIF Broker.

În luna februarie a acestui an, SSIF Broker şi-a deschis o divizie destinată serviciilor pentru clienţii instituţionali, în care au fost angrenate persoane de renume din piaţa de capital românească, cu o vastă experienţă pe acest domeniu, a menţionat Grigore Chiş.

"Din acest an, suntem o altă societate de brokeraj, diferită faţă de cea de anul trecut, urmând să popularizăm acest lucru şi să-l supunem tes-tului suprem: creşterea exponenţială a clientelei şi fidelizarea ei cu succes", apreciază domnia sa.

Anul trecut SSIF Broker a lansat produse structurate din categoria certificatelor turbo şi le-a listat pe piaţa de la Bucureşti. Începând cu luna mai 2012 a lansat primele certificate turbo având ca activ suport indicele american Dow Jones Indus-trial Average, iar în luna noiembrie a fost lansată o altă serie de certificate turbo, având ca activ suport indicele Eurostoxx 50.

Grigore Chiş estimează că anul trecut a fost primul episod din scenariul: "se poate şi-n România".

"Am demonstrat că este posibil ca un instituţional cu capital autotohton să emită produse structurate şi să aibă succes. Ne dorim să extindem această activitate şi vizăm ca în doi-trei ani să fim capabili să împachetăm, in house, produse structurate mult mai complexe pe acţiuni din România, indici autohtoni şi commodities (n.r. mărfuri) în condiţii de risc cuantificabil pentru client", a adăugat domnia sa.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Auzi la grigore asta ca exact tranzactiile in marja, de preferinta pe short, lipsesc de la Bucuresti ca sa creasca Brokerul lor de 2 lei, exponential. :)))))

    astia dela Broker daca nu vindeau Rombatul pe 4 milioane si ceva de ron anul trecut raportau cam 3 milioane pierdere si pe 2012. 

    profesionist, ce dreaqu. 

    1. astia de la brk e pe val cu baiatul asta competent si integru la butoane....hahahaha

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb