Preşedintele american ales Donald Trump a fost de acord vineri să plătească 25 de milioane de dolari pentru a pune capăt proceselor de fraudă privind Trump University, o decizie care, potrivit Procurorului General din New York, este neaşteptată, informează Reuters.
Acordul a fost anunţat de Procurorul General de New York, Eric Schneiderman, care a declarat că Trump a refuzat anterior "înţelegeri pentru sume modeste plătite drept compensaţii pentru victimele universităţii sale false", potrivit News.ro.
În baza înţelegerii, care trebuie aprobată de judecatăroul Gonzalo Curiel din San Diego, Trump nu îşi recunoaşte vina.
Avocatul preşedintelui-ales, Daniel Petrocelli, a admis că Trump a declarat anterior că va lupta în aceste dosare. Potrivit lui Petrocelli, însă, acordul demonstrează dorinţa lui Trump de a ignora sentimentele sale personale pentru a se concentra pe problemele cu care se confruntă ţara.
Schneiderman şi avocaţii studenţilor care l-au dat în judecată pe Trump au salutat acordul.
"Acordul de astăzi (vineri - n.r.), de 25 de milioane de dolari, este (...) o victorie majoră pentru cele peste 6.000 de victime ale universităţii sale frauduloase", a spus procurorul de New York într-un comunicat.
În acest moment sunt înregistrate trei procese în instanţele americane legate de frauda comisă la Trump University. Două dintre acestea sunt procese colective în statul american California, iar al treilea proces a fost lansat de procurorul democrat Eric Schneiderman în New York.
La o audiere organizată vineri, avocatul studenţilor Jason Forge a declarat că 4 milioane de dolari din suma totală va fi alocată studenţilor reprezentaţi de Schneiderman şi pentru costurile administrative.
Avocaţii studenţilor care au lansat procesele din California nu vor percepe onorarii, dar vor cere rambursarea costurilor.
Instituţia Trump University a fost lansată în 2005, pentru a da şansa americanilor să înveţe secretele industriei imobiliare de la Donald Trump. Studenţii au plătit până la 35.000 de dolari pentru a învăţa cum să devină bogaţi, după ce au fost iniţial atraşi de perspectiva unor seminare gratuite.
În California, procesul a fost iniţiat de un student, care l-a dat în judecată pe miliardarul republican pentru că i-a promis o falsă educaţie şi l-a delapidat de mii de dolari.
Donald Trump a dezminţit toate acuzaţiile, susţinând că a primit feedback pozitiv din partea celor mai mulţi studenţi. Foştii studenţi au declarat în faţa procurorilor americani că au fost obligaţi să scrie feedback-uri pozitive de către instructorii de la Trump University.
Miliardarul republican nu s-a sfiit să lanseze un atac rasist la adresa judecătorului de origine mexicană, care instrumentează dosarul Trump University.
În acest sens, conservatorul a susţinut că judecătorul Gonzalo Curiel nu poate să fie obiectiv în dosarul Trump University, iar republicanii au reacţionat catalogându-l drept rasist pe Donald Trump.