• Acţionarii companiei sunt convocaţi la jumătatea lunii viitoare pentru aprobarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli aferent lui 2023
Producătorul de energie Nuclearelectrica (SNN), ce operează centrala atomoelectrică de la Cernavodă, şi-a bugetat pentru acest an venituri totale de 7,62 miliarde de lei şi un profit net de 1,56 miliarde de lei, conform materialelor informative ale adunării generale a acţionarilor companiei, convocată în data de 15 februarie.
Conform Bugetului de Venituri şi Cheltuieli, ce a fost publicat vineri pe site-ul societăţii, veniturile preliminare ale companiei pentru anul trecut sunt de 6,63 miliarde de lei, în timp ce profitul rezultatul net s-a ridicat la 2,53 miliarde de lei. Astfel, în acest an Nuclearelectrica estimează că va obţine venituri mai mari cu 15% comparativ cu cele din 2022, dar un profit în scădere cu 38,5%.
Explicaţia provine din estimarea unor cheltuieli totale de 5,78 miliarde de lei, cu 60% peste cele preliminare aferente lui 2022, de 3,62 miliarde de lei. Cea mai puternică creştere este în cazul cheltuielilor cu impozitele, taxele şi vărsămite asimilate, care se estimează la 2,73 miliarde de lei, cu 210% peste cele preliminare ale anului trecut.
"Cheltuielile totale ale anului 2023 sunt semnificativ influenţate negativ de prevederile legale privind Contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică, respectiv din aplicarea prevederilor Legii nr 357/2022 pentru întreg anul 2023, care generează o creştere a acestei contribuţii de aproximativ 557 milioane de lei, doar din schimbarea metodologiei de calcul. În plus, cu toate că Nuclearelectrica estimează obţinerea unui preţ mediu ponderat de vânzare a energiei electrice mai mare în anul 2023, decât în anul 2022, această creştere de productivitate este contrabalansată negativ de taxarea cu această contribuţie, astfel încât contribuţia creşte cu încă aproximativ 849 milioane. Aşadar, cheltuielile totale sunt mai mari cu 1,4 miliarde lei numai din creşterea contribuţiei. Având în vedere fundamentările creşterii cheltuielii cu personalul, cheltuielile totale sunt majorate cu aproximativ 230 de milioane", conform companiei.
Astfel, creşterea cheltuielilor totale programate în 2023 de 59,6%, făra influenţa celor două elemente de mai sus, ar fi de 14,5%, se mai menţionează în documentele Nuclearelectrica, adăugându-se: "Procentul de creştere al veniturilor totale este de 15%, aşadar procentul de creştere al cheltuielilor ajustate este în linie cu procentul de creştere al veniturilor totale".
Conform companiei, proiectul Bugetului de Venituri şi Cheltuieli prevede vânzarea în acest an a unei cantităţi totale de energie electrică de 10.319 GWh, la un preţ mediu de vânzare de 707,67 lei/MWh (cu luarea în calcul şi a valorii dezechilibrelor pozitive estimate valoric şi a tarifului de transport Tg).
BVC-ul Nuclearelectrica va fi supus aprobării acţionarilor la jumătatea lunii viitoare. Ministerul Energiei deţine 85,2% din compania a cărei evaluare bursieră actuală se ridică la 13,56 miliarde de lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2023, 14:09)
Aici nici un impozit special, Nuclearelectrica si Hidroelectrica nu au beneficiat de preturile mari la energie si nici nu au facut profituri uriase?!