Pentru ce se înarmează cu adevărat Uniunea Europeană?

Călin Rechea
Internaţional / 28 martie

Călin Rechea

Planul de reînarmare anunţat de autorităţile de la Bruxelles a fost primit cu entuziasm de investitori, iar în presă au fost prezentate pe larg atât avantajele de securitate, cât şi cele economice.

Unul dintre cei mai entuziaşti a fost jurnalistul britanic Ambrose Evans-Pritchard, care a scris în The Telegraph că planul, redenumit între timp Readiness 2030, "va întoarce lumea cu susul în jos".

"Dacă va fi pusă în aplicare, o astfel de explozie de keynesism militar de mare intensitate va schimba complet forma economică şi geopolitică a lumii", susţine Evans-Pritchard, iar toată lumea ar trebui "să parieze pe viitorul boom din Europa".

După ce mai aminteşte că războiul a scos America din Marea Depresiune a secolului trecut, jurnalistul britanic afirmă că "renaşterea militară ar putea face acelaşi lucru pentru o Europă blocată de două decenii în defetism economic şi neputinţă".

Din păcate, cele două situaţii nu sunt deloc comparabile. America era atunci o superputere industrială, capabilă să producă toate cele necesare unei lupte de uzură pe termen lung, de la alimente, mijloace de transport terestre şi navale, până la armament, muniţie şi avioane de luptă. De o importanţă fundamentală a fost şi disponibilitatea internă a unor surse uriaşe de energie, sub toate formele sale, care au asigurat funcţionarea la capacitate maximă a sectorului industrial.

Europa de astăzi se află într-o situaţie aproape diametral opusă, cu o dependenţă extrem de mare faţă de importurile de energie şi un sector industrial în curs de desfiinţare sub povara birocraţiei şi a numeroaselor reglementări de mediu.

Tocmai din acest motiv, autorităţile din marile economii europene, Franţa, Germania, Italia, Polonia şi Marea Britanie, au cerut Comisiei Europene revizuirea reglementărilor din industria de armament.

Nu este clar dacă revizuirea reglementărilor doar pentru acest sector este suficientă, în condiţiile în care lanţurile de aprovizionare pot pleca sau trece prin multe sectoare "civile".

Un alt obstacol major care trebuie înlăturat îl reprezintă reglementările privind aşa-numitele "investiţii etice". Cotidianul britanic The Telegraph arată că "regulile etice ale UE blochează cheltuieli de circa 100 de miliarde de lire sterline în domeniul apărării". Este vorba despre regulile de finanţare sustenabilă adoptate în urmă cu circa patru ani. Acestea împiedică fondurile de investiţii şi de pensii care aplică reglementările de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) să investească în fabricarea de arme şi muniţii.

Împrumuturi de sute de miliarde de euro nu pot compensa această stare de fapt, indiferent dacă se fac în comun sau la nivelul statelor membre ale UE.

Mai mult, ziaristul german Wolfgang Munchau, director la Eurointelligence şi autor al cărţii "Kaput: The End of the German Miracle", scrie că planul de creşterea a cheltuielilor de înarmare cu ajutorul împrumuturilor reprezintă o "nebunie economică", iar din acest motiv va eşua în atingerea obiectivului său principal, descurajarea unui atac inamic.

În opinia sa, cheltuielile de înarmarea trebuie finanţate din venituri curente, altfel "justiţiarii obligaţiunilor ne vor veni de hac înaintea lui Putin".

Planul de reînarmare a fost evaluat şi de analiştii de la Rabobank, iar concluziile lor nu aduc motive de optimism.

Creşterea cheltuielilor bugetare, pe fondul existenţei unor deficite deja ridicate, şi generarea unei cereri suplimentare de capital, resurse şi personal vor avea un puternic impact inflaţionist, care va împiedica reducerea dobânzilor.

Analiza de la Rabobank abordează, bineînţeles, şi problema energiei, dar şi a lipsei competitivităţii în sectoare industriale cheie.

"Reînarmarea UE se confruntă cu provocări legate de lipsa de competitivitate în sectoare industriale cheie, de la petrochimice până la oţel, fără de care reconstrucţia unei armate este imposibilă. Acest lucru se datorează în mare parte costurilor ridicate ale energiei, la care Europa nu are un răspuns pe termen scurt", se arată în raportul de la Rabobank, care mai aminteşte că "există un potenţial de creştere a cheltuielilor UE pentru cercetare şi dezvoltare în domeniul apărării".

Dar dacă economiile europene se confruntă cu probleme de competitivitate în producerea oţelului, cum poate fi transformată Ucraina într-un "porc spinos de oţel", aşa cum declara de curând Ursula von der Leyen? Oare preşedintele Comisiei Europene şi consilierii săi nu ştiu că oţelăriile din Europa mai au doar o capacitate redusă de producţie în furnale clasice, pornind de la minereu de fier şi cocs, iar oţelul "verde" şi cel produs în cuptoarele cu arc nu au calitatea necesară pentru fabricarea armamentului greu?

O analiză publicată de organizaţia britanică Net Zero Watch include avertismentul unui fost oficial guvernamental, conform căruia "decarbonizarea industriei metalurgice şi a producţiei de energie electrică reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii naţionale şi trebuie abandonată".

Ştiri recente de la AFP arată că Europa are probleme chiar şi în ceea ce priveşte producţia pulberilor explozive pentru obuzele de artilerie, prezentând o dependenţă foarte ridicată de importurile de nitroceluloză din China, iar Bloomberg scrie că "Europa duce lipsă de praf de puşcă şi TNT tocmai când are cea mai mare nevoie de ele".

Convinse că escaladarea regimului sancţiunilor va conduce la sufocarea maşinii de război a Rusiei, autorităţile europene au ignorat nepermis caracteristicile celui mai grav conflict continental din perioada postbelică, precum şi condiţiile care au condus la creşterea puterii militare a armatei ruseşti.

La câteva luni după începerea operaţiunii militare speciale din Ucraina, Royal United Services Institute (RUSI) a publicat un studiu cu titlul "Revenirea războiului industrial", în care se subliniază că învingătorul într-un război prelungit dintre două puteri apropiate va fi ţara cu baza industrială mai puternică.

"O ţară trebuie fie să aibă capacitatea de producţie pentru a construi cantităţi masive de muniţie, fie să aibă alte industrii prelucrătoare care pot fi rapid convertite la producţia de muniţie. Din nefericire, Occidentul nu pare să mai aibă nici una, nici alta", avertiza atunci autorul Alex Vershinin, fost locotenent-colonel în armata americană.

Vershinin a subliniat că planificatorii militari occidentali au pornit de la cel puţin două ipoteze greşite când au evaluat cursul unui război.

În primul rând s-a considerat că armele ghidate de precizie vor reduce consumul total de muniţie, însă războiul din Ucraina a pus sub un mare semn de întrebare această ipoteză încă din primele luni.

"A doua ipoteză crucială este că industria poate fi pornită şi oprită după bunul plac", mai subliniază ofiţerul american, deşi "rapoartele americane privind baza industrială de apărare au arătat clar că accelerarea producţiei în timp de război poate fi dificilă, dacă nu imposibilă, din cauza problemelor legate de lanţul de aprovizionare şi a lipsei de personal calificat ca urmare a degradării bazei de producţie din SUA".

Este aproape sigur că, şi din acest punct de vedere, problemele sunt mult mai grave în Europa.

"Războiul din Ucraina demonstrează că războiul între adversari egali sau aproape egali necesită existenţa unei capacităţi de producţie avansate din punct de vedere tehnic, la scară de masă, din era industrială", este concluzia raportului de la Royal United Services Institute.

Pe marginea planului de reînarmare, Wall Street Journal avertizează că "pentru a maximiza beneficiile creşterii cheltuielilor militare, Europa trebuie să construiască mai multe echipamente pe plan intern, în loc să le cumpere din alte ţări".

Situaţia curentă este complet diferită. "Importurile de arme către membrii europeni ai NATO au crescut de peste două ori între 2020 şi 2024, comparativ cu cei cinci ani anteriori, iar SUA au furnizat 64% din aceste arme, potrivit Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm", după cum arată WSJ. Cum vor fi reparate şi înlocuite aceste sisteme de armament când confruntarea va ajunge în faza "cinetică", iar sistemele de rachete ale Rusiei vor bloca rutele din Atlantic?

Ziarul financiar american mai subliniază existenţa unui alt obstacol major: găsirea unui număr suficient de lucrători calificaţi într-o Europă tot mai îmbătrânită.

Toate acestea par să susţină ipoteza că adevăratul obiectiv al planului Readiness 2030 nu este pregătirea pentru confruntarea directă cu Rusia. Unul dintre cele mai solide argumente în favoarea acestei ipoteze este reprezentată de ignorarea contradicţiei evidente dintre planurile de reînarmare şi menţinerea ţintelor din Green Deal, mai ales când orizonturile de aplicare nu sunt de doi sau trei ani, ci de ordinul deceniilor.

Analiştii de la Sirius Report ironizează scopul declarat al planului şi afirmă că "este doar o încercare patetică de a preveni colapsul economic în Europa", deoarece "nu există niciun fel de intenţie de a intra în război cu Rusia, care ar duce la incinerarea întregului continent în 5 sau 10 minute". Pe contul de Twitter al publicaţiei se mai arată că "doar astfel se justifică cheltuielile în faţa oamenilor prin intermediul veşnicului bau - bau Rusia, care încă mai este acceptat cu uşurinţă ca fiind adevărat".

În faţa obstacolelor aproape insurmontabile din calea reînarmării europene, ridicate în mare parte chiar de forma actuală de organizare şi funcţionare a UE, Thomas Fazi scrie în revista Compact, sub titlul "Europe's Anti-Democratic Militarization", că "adevăratele obiective ale programului ReArm Europe nu sunt economice, ci politice", iar "sub pretextul ameninţării ruseşti, elitele UE urmăresc să intensifice represiunea asupra democraţiei şi să transfere şi mai multă putere către Bruxelles".

Ulterior, Fazi a scris pe contul său de Twitter că "elitele UE au ajuns în punctul în care sunt gata să rişte un război nuclear doar pentru a-şi menţine controlul asupra puterii, prin intensificarea ameninţării ruseşti".

Deoarece în majoritatea ţărilor din UE autorităţile ignoră cu impunitate mandatul democratic primit şi folosesc scuza ameninţării externe iminente pentru a reduce la tăcere orice opoziţie şi a impune noi poveri asupra unor populaţii deja sărăcite, Thomas Fazi susţine că este clar cine reprezintă cu adevărat ameninţarea existenţială la adresa Europei.

Oare câţi dintre cetăţenii Uniunii Europene gândesc la fel şi câţi cred cu adevărat în ameninţarea de la Răsărit şi aşteaptă să fie conduşi, în orice condiţii, către securitate şi siguranţă?

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Chestia este ca singura entitate globala ce poate disponibiliza si imprumuta (are de unde ) imense sume de bani pentru inarmare este UE.Sa nu fim naivi .UE si toate natiunile aflate pe flancul estic si-au distrus in intregime armamentul vechi si il inlocuiesc ,chiar acum cind vorbim ,cu noi tehnologii de ultima generatie dupa ce timp de zeci de ani si-a construit o economie la cheie , dezvoltind si o industrie militar specifica de drone si alte componente ce si-au dovedit forta in lupta . Asa cum bine stim industriile de tot felul isi pot transforma rapid capacitatile civile in furnizoare de capacitati militare .Investitorii privati , fondurile de investitii si multi altii se vor napusti spre Europa .Ariciul de fier european nu este o iluzie asa cum sunt rachetele hidrosonice ale lui Trump sa cele ce sfideaza legile fizicii ale lui Putin .Germania isi pune problema inarmarii nucleare iar Franta va prelua apararea temporara a Europei cu celebrele avioane Rafale ce pot transporta si incarcaturi nucleare .din „CEi 31 ” ca sa parafrazam celebrul roman „ Cei patruzeci si cinci ”fac parte Japonia ,Germania ,Marea Britanie .Franta , Canada ,Noua Zeelanda , Italia si Spania si tot restul natiunilor aflate in UE. Curind acesta forta va da replica .

    1. Nu stiu ce fumezi, dar opreste-te prea vezi lumea in roz. Ce mai conteaza daca Europa dezvolta cateva arme nucleare. Daca se vor folosi arme nucleare impotriva rusiei, asta ar inseamna sfarsitul lumii. Rusia are mai multe arme nucleare decat restl lumii la un loc.

      De ale lui Esop,o noua rubrică obligatorie!

    Articolul este o prezentare foarte clara a ADEVARURULUI,

    pe care, intr o isterie incredibila, clica de la UE il ignora, 

    conducandu ne mai departe spre ruina, 

    si in final distrugere printr un razboi produs pentru ca ei sa si mentina pozitiile lor grase,

    in obtuzitatea lor nu isi dau seama ca si scaunele lor vor arde impreuna cu Europa  

    “Si vis pacem para bellum”:-)…tot “elore”, pana la ultimul mujic:-)

    1. Mergi draguţa la kiew,

      ca iar n ai raspuns nimic, 

      pai asa vorbe necoerente poate debita orice boschetar, prietenii tai,

      asta e asa de slaba ca nu mai iei nici macar 0.1 grivne azi 

    De ce nu face circarul comediant pitic dictator cu sprijin 4% in sfarsit pace,

    toti vor asta inafara de el,  

    nu vrea sa termine razboiul provocat de el insusi,  

    acum ar avea din nou ocazia ca in 2022,

    de ce continua sa si distruga poporul si tara ? 

    Treaba e mai simpla decat pare,

    actuala gasca Ursula Pfitzer, 

    nu recunoaste ca a gresit cu sponsorizarea "circului rusnac", 

    si pana se prelungeste conflictul,raman la putere,

    ca doar nu putem astepta sa recunoasca ca sunt vinovati. 

    1. Exact

    Europa e n colaps economic......America Latina 2.

    1. de aceea vad pe ecranele conturilor de tranzactionare fluxuri MASIVE de capital fugind din SUA in Europa si Elvetia?

      bai, natang mai esti.... acum oricine cu peste 50-100 mil $ vrea sa o stearga din SUA. Figure that out!  

      Ban.Cher.Vali 

      Sa fim seriosi,

      SUA are cel mai mare numar de superbogati de pe glob,  

      e cifra publicata oficial,

      vezi sa nu te inspiri di greseala din "presa libera" de la kiew 

    "Pentru ce se înarmează cu adevărat Uniunea Europeană?"

    Pentru aventurile lui Putin de care stim doar citind in profunzime (am prestat in directia asta) elucubratiile psihedelice ale consilierului sau, Dughin, privind proiectul Eurasia (acel proiect mergand pana in vestul Europei - inclusiv Portugalia si Spania si Franta).  

    Rusii au o fixatie psihotica cu privire la expansiunea geografica (desi au teritorial cea mai mare tara de pe glob). Cand te loveste realitatea in freza (se numeste Karma) de obicei se intampla opusul fixatiei psihotice manifestate pana atunci.  

    Ban.Cher.Vali 

    1. sincer , sustin ca o Lume fara Rusia expansionista si fara devianti psihic ca Trump sau Vance ar fi o Lume mai buna pentru umanitate, pentru specia Homo Sapiens...

      sustin curatarea intregului Pamant de asemenea specimene tarate, deviante ale speciei umane.  

      Ban.Cher.Vali 

    Nu dati arme Germaniei!!

    Germania e marea amenintare,nu Rusia!!

    Nemtii au de razbunat doua momente in care au fost invinsi si umiliti.  

    1. Bineinteles, asta stiu pana si elevii, din cartile de istorie,

      dar UE in isteria de a fura + fixa de scaunele grase, 

      vor inarma acum Germania pana in dinti, chiar si nuclear,

      de necrezut 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Codul Insolvenţei 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Mar. 2025
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6005
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2179
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9460
Gram de aur (XAU)Gram de aur460.4406

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb