PENTRU DERIVATELE PE MĂRFURI BRM şi Keler CCP încheie un parteneriat pentru servicii de compensare

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 septembrie 2016

Bursa Română de Mărfuri şi Keler CCP au programat să semneze astăzi la Bucureşti un acord de parteneriat care va permite BRM să ofere clienţilor săi, începând din 2017, servicii de compensare financiară şi decontare.

La noi, nu există încă o CCP locală (n.r. instituţuie impusă la nivel european pentru decontarea derivatelor), iar Bursa sibiană s-a conectat la cea greacă (Athex).

Potrivit unui comunicat, serviciile de compensare şi decontare, care vor fi lansate în parteneriat cu una dintre principalele bănci de pe piaţa românească, vor fi disponibile iniţial clienţilor care tranzacţionează pe piaţa centralizată a gazelor naturale operate de BRM: "De la lansarea bursei de gaze, în 2013, Bursa Română de Mărfuri a dezvoltat constant gama de produse şi servicii disponibile actorilor pe această piaţă, aplicând standarde internaţionale şi cele mai bune practici la nivel UE în ceea ce priveşte soluţiile tehnice, regulamentele şi procedurile. Serviciile de clearing vor fi disponibile atât pentru clienţii care tranzacţionează pe piaţa spot, cât şi pentru viitoarele instrumente financiare derivate (futures) pe care BRM le va lansa anul viitor".

Gabriel Purice, Preşedinte Director-General al BRM, a declarat: "Scopul nostru este acela de a alinia piaţa românească a gazelor naturale la standarde europene pentru a crea o piaţa atractivă pentru actualii şi viitorii membri implicaţi în tranzacţiile burs-iere. Lansarea serviciilor de compensare este un pas important în această direcţie deoarece va oferi participanţilor noştri siguranţă maximă pentru tranzacţiile lor şi va minimiza riscul financiar".

Keler CCP este o contraparte centrală autorizată în temeiul Regulamentului UE, 648/2012 (EMIR). Prin această colaborare, Keler CCP va fi prima casă de compensare EMIR din regiune care îşi va oferi serviciile pe o piaţă externă.

Deşi serviciile de compensare vor fi oferite iniţial pentru piaţa gazelor naturale, BRM şi Keler CCP intenţionează să extindă parteneriatul pentru a include piaţa energiei şi instrumente tip futures.

La finalul lunii decembrie 2015, conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat solicitarea Bursei Române de Mărfuri (BRM) de autorizare a funcţionării ca societate de servicii de investiţii financiare (SSIF) şi înscrierea acesteia în Registrul ASF.

Atunci, Septimiu Stoica, preşedintele BRM, ne-a spus că Bursa de Mărfuri urmărea să se autorizeze ca sis-tem alternativ de tranzacţionare (ATS), după care să înceapă tranzacţionarea produselor derivate.

BVB discută cu Athex, dar şi cu Keler (n.r. CCP-ul din Ungaria), pentru serviciile de CCP, după cum ne-a spus recent Ludwik Sobolewski, CEO-ul bursei bucureştene, în contextul demersului de fuziune dintre cei doi operatori locali. Keler CCP este o societate centrală de compensare pentru pieţele de capital şi de gaze naturale din Ungaria. În calitate de contraparte centrală, Keler CCP îşi asumă compensarea şi decontarea financiară şi fizică a tranzacţiilor încheiate pe pieţele de capital: Bursa de Valori din Budapesta, Piaţa BÉTa şi MTS Ungaria şi pe pieţele de gaze naturale: Platforma de Tranzacţionare şi CEEGEX Bursa de Gaze din Europa Centrală şi de Est.

Ca urmare a asigurării serviciilor centrale de compensare, în calitate de furnizor unic de servicii din Europa, Keler CCP asigură servicii generale de membru în domeniul compensării pentru clienţii săi pe mai multe pieţe de energie incluzând: HUPX Bursa de Energie din Ungaria, EEX, EPEX Spot, APX UK/NL, Belpex, SEEPEX, PXE, Powernext/Pegas şi CEGH Central European Gas Hub.

Fondată în 1992, BRM este principala platformă de tranzacţionare pentru mărfuri şi derivate pe bază de mărfuri.

În prezent, BRM dezvoltă o platformă alternativă de tranzacţionare prin care actorii din piaţă vor putea accesa produse derivate tip futures, având active suport mărfurile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb