PENTRU FONDUL PROPRIETATEA ŞI PROGRAMUL DE PRIVATIZĂRI Bursa din Varşovia vrea să-şi unească forţele cu Bucureştiul

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iulie 2012

Bursa din Varşovia vrea să-şi unească forţele cu Bucureştiul

Bursa din Varşovia îşi doreşte un parteneriat cu Bursa de la Bucureşti şi cu autorităţile locale, având în vedere programul de privatizări al statului, precum şi intenţia Fondului Proprietatea să se listeze şi în Polonia.

Ludwik Sobolewski, preşedintele Bursei din Varşovia a avut, mai multe întâlniri cu reprezentanţii BVB, dar şi ai Guvernului, vineri, la Bucureşti.

Domnia sa a avut amabilitatea să ne acorde un interviu telefonic.

(interviu cu Ludwik Sobolewski, preşedintele Bursei din Varşovia)

Reporter: Domnule preşedinte, care a fost scopul vizitei dumneavoas­tră la Bucureşti şi ce aţi stabilit?

Ludwik Sobolewski: Scopul nostru a fost să arătăm autorităţilor din România, care probabil că aveau câteva opţiuni despre cum să abordeze tranzacţiile de privatizare şi cazul Fondul Proprietatea, că cel mai bun scenariu este un parteneriat cu piaţa de capital poloneză şi cu Warsaw Stock Exchange.

Asta înseamnă că noi am putea oferi o reţea extinsă de intermediari şi de distribuitori de date de piaţă, ceea ce este esenţial în acest tip de tranzacţii.

Acesta a fost mesajul meu pentru oficialii români. Se vorbeşte mult despre listări duble, însă nu este vorba numai despre asta, ci despre o colaborare strânsă între pieţe. Calculele noastre spun că, prin unirea forţelor, felia de tort a fiecăreia dintre burse va fi mai mare decât în prezent.

Acesta este răspunsul nostru pentru cei care se tem că lichiditatea va migra la Varşovia. Aşteptarea mea este ca, prin listarea FP la Varşovia, România să obţină mai multă vizibilitate în rândul membrilor noştri.

Reporter: Cum a fost primită propunerea dumneavoastră?

Ludwik Sobolewski: Sugestia acestui parteneriat a fost foarte bine primită şi am agreat de asemenea că această cooperare nu trebuie să fie una numai pe hârtie, ci ar trebui să fie una importantă, serioasă, ar trebui să fie făcută după o analiză clară a efectelor aşteptate, în măsura în care aces­tea pot fi cuantificate în avans.

Reporter: Aţi discutat despre conectarea celor doi depozitari - Depozitarul Central şi KDPW, instituţia similară din Polonia?

Ludwik Sobolewski: Sigur că a venit vorba şi despre asta, pentru că este o precondiţie pentru dubla listare.

Reporter: Aveţi de gând să cumpăraţi o participaţie la BVB?

Ludwik Sobolewski: Nu. Suntem în stadiul în care vrem să creăm o conexiune între pieţe. Nu ne gândim la investiţii în această peri­oadă.

Reporter: Pe lângă Fondul Proprietatea, aţi avut şi alte discuţii despre listarea unor companii româ­neşti la Varşovia?

Ludwik Sobolewski: Am avut mai multe discuţii cu autorităţile din România. Aşa că nu am vorbit doar despre Fondul Proprietatea, ci şi despre programul de privatizări al statului. Am subliniat că ar fi bine pentru industrie dacă toată lumea ar şti de la bun început că aceste companii vor fi listate, atât la Bucureşti şi posibil şi la Varşovia. Pentru ca investitorii să poată lua o decizie, este esenţial să ştie dinainte ce lichiditate va exista în piaţă, după IPO. Trebuie comunicat foarte clar că lichiditatea va veni de pe două pieţe, şi că la Bucureşti şi la Varşovia, vizibilitatea ar fi mult mai bună decât în Londra, de exemplu. Multă lume din România vede Londra ca pe o mare tentaţie, însă în opinia mea, la Bursa din Londra, comunitatea locală de brokeri nu ar avea nicio şansă să facă afaceri, pentru că investitorii vor fi conectaţi direct cu brokerii de la Londra. Este discutabil dacă listarea la Londra va fi benefică pentru emitent. Companiile din Europa de Est au tendinţa să se piardă în oferta LSE. Cred că acesta ar fi cel mai pesimist scenariu şi depinde de România să îşi aleagă un partener dinamic care este în plină dezvoltare şi nu unul care este evident în regresie.

De asemenea, invităm brokerii români să devină membri ai WSE.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Care este replica bvb?

    1. BVB nu are replica la nimic,,,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb