PENTRU IMM-URI ŞI STUDENŢII ERASMUS Fondul European de Investiţii garantează finanţări de 170 milioane de euro

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 aprilie 2019

Fondul European de Investiţii garantează finanţări de 170 milioane de euro

Fondul European de Investiţii (FEI) a semnat, ieri, trei acorduri COSME de garantare de finanţări destinate întreprinderilor mici şi mijlocii din ţara noastră şi un acord de garantare de împrumuturi pentru studenţii din programul Erasmus care doresc să-şi completeze studiile în străinătate, acorduri cu o valoare totală de aproximativ 170 milioane de euro, potrivit directorului general adjunct al FEI, Roger Havenith.

Domnia sa a declarat: "Faptul că semnăm patru acorduri este o atestare a faptului că vedem în această ţară un mediu antreprenorial din ce în ce mai dinamic, iar noi, la FEI, suntem angajaţi să contribuim la asta. Noile acorduri de garantare COSME sunt destinate să promoveze competitivitatea şi perspectivele de creştere a 3.000 de IMM-uri, în mod special cele care, în general, au dificultăţi în obţinerea de finanţări în condiţii avantajoase".

Acordurile destinate IMM-urilor semnate între Fondul European de Investiţii şi CEC Bank (25 milioane de euro), Deutsche Leasing Romania (80 milioane de euro) şi Libra Internet Bank (63 milioane de euro) prevăd acordarea de garanţii financiare la împrumuturi într-o proporţie de 50-50% şi un plafon la credit situat la 150.000 de euro.

Acordul Erasmus+, în valoare de 4,5 milioa-ne de euro şi semnat între FEI şi FINS, prevede un tichet mediu în valoare de 10.000 de euro (maximum 15.000), cu o marjă de dobândă între 10% şi 13%, care ar urma să fie folosit preponderent pe cheltuieli de şcolarizare, masă, chirie şi trans-port, potrivit preşedintelui instituţiei financiare nebancare FINS, Alexandru Ghiţă, care a notat că instituţia pe care o conduce se află într-o oarecare concurenţă cu sistemul bancar date fiind atributele creditelor emise.

În ceea ce priveşte acest acord pentru studenţi, Roger Havenith a adăugat: "De asemenea, pentru prima dată în România, FEI va sprijini accesul la finanţare pentru 450 de studenţi care vor putea obţine credite pentru costul studiilor, sporind astfel posibilităţile de instruire pentru o gamă mai largă de studenţi. (...) Sunt sigur că acest program pilot va fi un succes şi ne va învăţa multe lecţii pe care le vom incorpora în următoarele programe. În viziunea noastră, susţinerea aceasta nu este doar despre pregătirea profesională, ci şi despre pregătirea personală. Într-o perioadă în care asis-tăm la creşterea populis-mului şi naţionalismului cred că este important ca tinerilor noştri să li se ofere o oportunitate să-şi dezvolte o mentalitate deschisă şi să cons-truiască o punte între diferenţele noastre culturale".

La rândul său, Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România a precizat: "Chiar dacă la început acest plan de investiţii pentru Europa, aşa cum este numit oficial Planul Juncker, a fost întâmpinat cu oarece reticenţă, am auzit teorii că este prea ambiţios, că vine Comisia Europeană într-o zonă unde nu are ce căuta, că nu vom atinge niciodată acel target ambiţios (al Comisiei) de 315 miliarde de euro atraşi în economia reală, această ţintă a fost atinsă anul trecut în iulie 2018".

Domnia sa a adăugat că Planul Juncker a prins viteză iniţial în economiile dezvoltate, dar că în prezent, ţara noastră are 29 de proiecte finanţate prin acest program de investiţii, din care 16 proiecte de mare infrastructură şi 13 acorduri de facilitare a accesului la finanţare pentru IMM-uri.

"Acum acoperim un teritoriu nou pentru că venim cu aceste împrumuturi de studiu pentru masteranzii români. Acestea au condiţii mai avantajoase şi anume fără garanţii, cu o dobândă mai mică decât cea de pe piaţă şi cu o perioadă de graţie de doi ani după încheierea studiilor în care aceştia îşi pot găsi de lucru", a spus şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.

Totodată, domnia sa a mai spus că românii au dezvoltat o teamă faţă de ceea ce înseamnă Uniunea Europeană întrucât sunt în necunoştinţă de cauză, iar cea mai bună metodă de a scăpa de această frică este să călătorească în ţările Uniunii şi să aibă contact cu societăţile de acolo.

Angela Cristea a explicat: "Întotdea-una când călătoresc prin ţară şi aud temeri legate de Uniunea Europeană, de cei care vin şi ne iau, în loc să ne dea, îmi dau seama că de multe ori ele sunt alimentate de teama de necunoscut şi cred că cel mai bun tratament pentru tea-mă, pentru intoleranţă este, într-adevăr, contactul direct cu celălalt, cu necunos-cutul. De aceea, cu cât avem mai multe programe care îi ajută pe cetăţenii Uniunii Europene să meargă să trăiască un timp într-un alt stat, cu atât avem societăţi mai tolerante şi mai des-chise către cooperare. Şi este exact ceea ce ne dorim, mai ales în această perioadă în care se joacă viitorul Uniunii Europene şi avem foarte mulţi jucători implicaţi în acest joc şi nu toţi fac parte din Uniunea Europeană şi doresc cel mai mult bine Uniunii Europene".

Domnia sa a mai spus că în baza acordurilor semnate, 3.000 de IMM-uri vor primi sprijin pentru acces la finanţare, fiind vorba despre proiecte pentru care băncile sau instituţiile financiare se gândesc de trei - patru ori înainte de a acorda un împrumut sau de a oferi garanţii din cauza gradului de risc mai mare perceput de către acestea.

"Noi, la nivelul Uniunii Europene, prin Planul Juncker, ne-am asumat tocmai acest lucru, să acoperim acea parte de risc", a conchis doamna Cristea.

FEI face parte din Grupul Băncii Europene de Investiţii, iar principala sa misiune este să sprijine IMM-urile din Europa prin facilitarea accesului acestora la finanţare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb