PENTRU ÎNCĂLCAREA NORMELOR ÎMPOTRIVA SPĂLĂRII BANILOR Fenergo: Băncile din lume, amendate cu 5,6 miliarde dolari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 august 2020

Fenergo: Băncile din lume, amendate cu 5,6 miliarde dolari

Băncile globale au fost amendate cu 5,6 miliarde de dolari în primele şapte luni ale anului curent, pentru nerespectarea normelor anti-spălare de bani şi a reglementărilor aferente, conform calculelor Fenergo, societate irlandeză care furnizează servicii digitale către instituţiile financiare din întreaga lume.

Datele Fenergo, preluate de postul public de radio şi televiziune din Irlanda (RTE), arată că instituţiile financiare din SUA, Suedia, Germania şi Israel au fost afectate de cele mai mari amenzi.

Spre exemplu, banca americană de investiţii Goldman Sachs Group Inc. a ajuns la un acord cu autorităţile de reglementare din Malaysia, care include amenzi de 2,5 miliarde de dolari şi rambursarea de active garantate de 1,4 miliarde de dolari.

Banca a fost amendată pentru rolul său în furtul a miliarde de dolari de la un fond suveran de investiţii din Malaysia, cunoscut şi sub denumirea de scandalul 1Malaysia Development Berhad (scandalul 1MDB).

"Ne putem aştepta să vedem amenzi suplimentare impuse ca răspuns la scandalul 1MDB, deoarece ancheta Departamentului de Justiţie din SUA rămâne deschisă", afirmă Rachel Woolley, directorul global al departamentului de infracţionalitate financiară din cadrul Fenergo.

Sursa menţionează că trei bănci din Suedia au fost amendate cu un total de 536 de milioane de dolari pentru lacune în guvernanţa anti-spălare de bani şi în controalele din ţările baltice

În plus, o amendă de 150 de milioane de dolari a fost impusă de Departamentul de Servicii Financiare de Stat din New York (NYDFS) unei bănci germane pentru legăturile sale cu finanţatorul Jeffrey Epstein (decedat).

În Irlanda, o amendă de 1,66 milioane de euro a fost aplicată Bank of Ireland de către banca centrală, în urma unei fraude cibernetice care a avut loc în septembrie 2014. Sursa arată că Bank of Ireland Private Banking Ltd - fostă filială a Bank of Ireland - a efectuat două plăţi către un cont terţ, în valoare totală de 106.430 euro, acţionând după instrucţiunile unui fraudator care s-a prezentat drept client.

Per ansamblu, valoarea amenzilor emise de autorităţile din lume a scăzut cu 30% în primele şapte luni din 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Însă, Rachel Woolley susţine că amenzile care vor fi aplicate pe întreg anul curent, pentru neconformare la normele împotriva spălării banilor vor fi egale sau chiar vor depăşi totalul din 2019, de circa 8,4 miliarde de dolari.

"Deşi activitatea de reglementare şi supraveghere posibil să fi fost afectată de consecinţele pandemiei de Covid-19, autorităţile de reglementare globale au consolidat importanţa vigilenţei şi raportării activităţilor suspecte pentru a asigura detectarea şi prevenirea infracţionalităţii financiare pe toată perioada pandemiei", mai spune Rachel Woolley.

Tagesspiegel: Creştere record a cazurilor de spălare de bani în Germania

Numărul cazurilor de spălare de bani şi finanţare a terorismului a crescut cu 50% în 2019, anunţă Departamentul de informaţii financiare (FIU) - parte a autorităţii vamale din Germania -, menţionând că piaţa imobiliară este în mod special vulnerabilă atunci când vine vorba de tranzacţii suspecte, potrivit Tagesspiegel.

FIU a înregistrat un număr record de 114.914 cazuri suspecte de spălare de bani şi finanţare a terorismului anul trecut, mai mult cu aproape 50% faţă de 2018. Cele mai multe cazuri privesc, conform sursei, băncile germane şi alte instituţii financiare, dar şi notari şi agenţi imobiliari. Cazurile menţionate au legătură cu un total de 355.000 de tranzacţii suspecte, conform FIU.

"O problemă pentru noi este că urmărirea penală a spălării banilor în Germania nu este bine pusă la punct, în mod tradiţional", afirmă Christof Schulte, şeful FIU, citat de Tagesspiegel.

În raportul pentru 2018, FIU arăta că au fost înregistrate peste 77.000 de cazuri de spălare de bani, iar piaţa imobiliară din Germania are "o vulnerabilitate extremă" atunci când vine vorba de tranzacţii dubioase.

Parlamentarii germani au adoptat o serie de măsuri de combatere a spălării banilor în noiembrie 2019, în încercarea de a rezolva problema şi de a alinia legislaţia ţării la directivele UE. Printre alte modificări, legislaţia impune reglementări mai stricte, obligând agenţii imobiliari, notarii, dealerii de metale preţioase şi casele de licitaţii să declare tranzacţiile suspecte.

De precizat că grupul Transparency International (TI) a făcut apel la Germania să implementeze reforme după ce a constatat că aproximativ 30 de miliarde de euro (34 de miliarde de dolari) de fonduri ilicite au fost plasate în piaţa imobiliară germană, în 2017. Conform grupului anticorupţie TI, reţelele criminale, în special Mafia italiană, au reuşit să exploateze lacunele legale pentru spălarea banilor prin proprietăţile din Germania.

TI precizează că o proporţie de 15-30% din toate sumele provenit din activităţile infracţionale este investită în imobiliare, fie prin construcţie şi renovare, fie prin achiziţii, vânzări şi închirieri.

Parteneriat SUA-Panama pentru combaterea spălării banilor

Statele Unite ale Americii vor susţine capacitatea statului Panama de a împiedica operaţiunile de spălare a banilor şi mituire, potrivit anunţului făcut săptămâna aceasta de Ambasada SUA în ţara central-americană, preluat de Reuters.

În baza parteneriatului, procurorii şi autorităţile de reglementare din Panama vor beneficia de instruire din partea personalului Biroului Federal de Investigaţii (FBI).

"Grupul de lucru va viza reţelele de spălare a banilor, inclusiv reţelele care nu au legătură cu narcoticele, şi va consolida capacitatea de a investiga, combate şi urmări penal spălarea de bani şi corupţia", a informat Ambasada SUA în Panama.

Agenţie anti-spălare de bani în Lituania

Banca centrală a Lituaniei a salutat, luna aceasta, planurile guvernului ţării de a înfiinţa o agenţie pentru combaterea spălării banilor, potrivit centralbanking.com, care menţionează că în această agenţe vor fi părţi banca centrală şi Ministerul de Finanţe.

O declaraţie a Băncii Lituaniei precizează că guvernul intenţionează să creeze "un centru de excelenţă" în aplicarea normelor anti-spălare de bani. Banca centrală subliniază că va ajuta la înfiinţarea centrului, împreună cu Ministerul de Finanţe şi unele bănci comerciale care operează în Lituania.

Conform baltictimes.com, printre băncile comerciale care iau parte la această iniţiativă se numără SEB, Swedbank, Luminor Bank şi Siauliu Bankas. Serviciul de Investigare a Criminalităţii Financiare din Lituania este, de asemenea, parte în acest proiect.

Decizia înfiinţării agenţiei vine după ce, în ultmii ani, ţările baltice şi din nordul Europei au fost lovite de mai multe scandaluri de spălare de bani.

Comitet împotriva spălării banilor în Bahrain

Bahrain-ul va crea un comitet pentru combaterea extremismului, spălării banilor şi terorismului, în baza unui decret regal anunţat recent, potrivit thenational.ae.

Presa oficială a informat că ministrul de Interne, şeicul Rashid bin Abdulla Al Khalifa, va conduce comitetul, care va propune guvernului plasarea persoanelor fizice şi entităţilor pe o listă neagră.

Potrivit decretului, comitetul va fi însărcinat "să studieze toate problemele legate de extremism şi contraterorism, finanţarea terorismului şi spălarea banilor".

Comitetul va raporta consiliului de miniştri din ţară. Printre membrii acestuia se vor număra ministrul Religiei, guvernatorul băncii centrale, şefi ai serviciilor de informaţii şi poliţiei.

Bahrain, stat care are o populaţie de 1,6 milioane de locuitori, este un centru bancar din Orientul Mijlociu. Bahrain-ul este membru al Centrului de Ţintire a Finanţării Teroriste (TFTC) care include Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Bahrain-ul, Kuweit-ul, Oman-ul şi Qatar-ul, alături de SUA. TFTC a fost creat în 2017 ca să coordoneze sancţiunile aplicate de SUA şi ţările din Golf grupurilor teroriste.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb