Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO) a raportat, pentru primele trei luni ale acestui an, o pierdere de aproape 5,3 milioane de lei, peste cea de 4,7 milioane de lei din primul trimestru al anului trecut, conform raportului publicat de companie, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Veniturile din exploatare au fost de numai 0,08 milioane de lei, sub cele de 0,57 milioane de lei din intervalul ianuarie-martie 2021, când în situaţiile financiare au fost incluse vânzarea unor imobile. Pe de altă parte, cheltuielile din exploatare s-au ridicat la 5,3 milioane de lei, cu 1% mai reduse decât cele din primele trei luni ale lui 2021. Cele mai mari au fost cheltuielile cu amortizarea şi deprecierea imobilizărilor, în sumă de aproape 2,4 milioane de lei, cu 58% peste cele din primul trimestru al anului trecut, în timp ce cheltuielile cu personalul şi colaboratorii au fost de au fost de 1,05 milioane de lei, în scădere cu 43%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În aceste condiţii, THR Marea Neagră a raportat, pentru primele trei luni ale acestui an, o pierdere din exploatare de 5,2 milioane de lei, peste cea 4,7 milioane din primul trimestru al anului trecut, rezultat ce a fost erodat şi mai mult de o pierdere financiară de 0,06 milioane de lei.
Totuşi, trebuie menţionat că operaţiunile companiei turistice de la malul mării sunt puternic influenţate de sezonalitate, primele trei şi ultimele trei luni ale anului fiind cu activitate foarte redusă.
Recent, Consulting & Construction Investments din Constanţa, firmă apropiată de fostul arbitru de fotbal Constantin Frăţilă, a cerut în instanţă anularea hotărârilor adunării de bilanţ a acţionarilor THR Marea Neagră. La începutul lunii februarie, Constantin Frăţilă care pe atunci era preşedintele THR Marea Neagră, înaintase o plângere penală pentru gestiune frauduloasă împotriva directorului general al companiei, Mihai Zamfir.
Anul trecut, compania a avut un profitul net de 51,13 milioane de lei, cu mult peste cel din anul anterior, de 4,58 milioane de lei.
SIF Transilvania deţine 78,1% din capitalul operatorului de activităţi turistice de la Marea Neagră.