Pentru protecţia depunătorilor, Banca Israelului ia la "trei păzeşte" sistemul său bancar

M.S.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 august

Sursa foto: facebook / Bank of Israel

Sursa foto: facebook / Bank of Israel

English Version

Banca Israelului a cerut băncilor să prezinte un plan de redirecţionare a depunerilor din conturile curente către depozite, după ce băncile au încetat să plătească dobândă pe aceste conturi, potrivit presei israeliene.

Scrisoarea trimisă de Banca Israelului include, conform surselor, cerinţe pentru măsuri active, cum ar fi apeluri telefonice proactive către clienţi, şi explică necesitatea reducerii diferenţelor de dobândă între diversele categorii de clienţi.

Fiecare bancă trebuie să pregătească un plan detaliat, care să includă obiective cantitative, termene şi responsabili pentru implementare.

Banca Israelului subliniază că măsurile sunt necesare datorită profiturilor ridicate ale băncilor, obţinute în mare parte din fondurile mari din conturile curente fără dobândă şi din dobânzile scăzute la depozite.

Conform datelor Băncii Israelului, în aprilie 2024 existau 386 miliarde NIS (New Israeli Shekel, moneda israeliană) - echivalentul a circa 100 de miliarde de euro -, în conturile curente ale publicului, bani pentru care băncile nu plătesc dobândă, dar pe care îi pot depune la Banca Israelului pentru a obţine dobândă.

Scrisoarea sugerează că băncile ar trebui să îmbunătăţească dobânzile pentru gospodării şi să reducă disparităţile dintre ratele dobânzilor oferite clienţilor diferiţi.

Aceste cerinţe vin şi ca răspuns la intenţia Autorităţii pentru Concurenţă să declare că băncile au creat un cartel, care acţionează în mod concertat pentru a controla condiţiile pieţei, cum ar fi ratele dobânzilor.

Faptul permite băncii centrale să impună linii directoare stricte.

De asemenea, băncile sunt aşteptate să publice rapoartele pentru al doilea trimestru, care sunt estimate să arate o profitabilitate ridicată, în ciuda aşteptărilor iniţiale de scădere a profitabilităţii din cauza planului de reducere a ratei dobânzii, amânat până anul viitor.

Banca Israelului îşi propune să aplice presiuni asupra băncilor pentru a răspunde iniţiativelor legislative viitoare de reglementare a ratelor dobânzilor.

Banca Israelului a comunicat: "Supravegherea băncilor lucrează în mod regulat şi direct cu sistemul bancar pentru a menţine încrederea publicului în sistem şi pentru a promova corectitudinea faţă de clienţii săi".

Comunicatul Băncii Israelului a informat că va continua să monitorizeze implementarea măsurilor şi impactul acestora asupra clienţilor sistemului bancar.

Unii analişti văd în asta posibilitatea ca Banca Israelului să urmărească o mai mare predictibilitate şi stabilitate financiară, ajutând la limitarea reacţiilor impulsive sau panicii în rândul deponenţilor, în special în contextul unor posibile turbulenţe financiare şi conflicte regionale.

Prin promovarea depozitelor, banca centrală doreşte să asigure un comportament mai stabil şi previzibil al clienţilor bancari, reducând astfel riscurile pentru sistemul financiar în ansamblu.

Aceasta este cea mai recentă măsură adoptată de Banca Israelului, dintr-un şir început anul trecut, urmărind consolidarea stabilităţii financiare a Israelului.

Măsuri ale Băncii Israelului

1. Intervenţii pe piaţa valutară:

- Dată: 9 octombrie 2023

- Descriere: Banca Israelului a intervenit prin vânzarea a 30 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare şi efectuarea de tranzacţii swap în valoare de până la 15 miliarde de dolari pentru a modera fluctuaţiile şechelului şi a asigura lichiditatea necesară pieţelor (Jewish Business News).

2. Efectele economice ale războiului:

- Dată: 1 noiembrie 2023

- Descriere: Războiul din Gaza a avut un impact semnificativ asupra economiei israeliene, afectând activitatea economică şi pieţele financiare. Banca Israelului a luat măsuri pentru a stabiliza pieţele şi a asigura continuitatea activităţilor economice, în ciuda presiunilor de devalorizare şi a incertitudinii geopolitice (Jewish Business News) (Jewish Business News).

3. Menţinerea ratei dobânzii:

- Dată: 6 mai 2024

- Descriere: Banca Israelului a decis să menţină rata dobânzii la 4,5%, pentru a stabiliza pieţele şi a reduce incertitudinea în contextul războiului şi a inflaţiei crescute. Aceasta reflectă preocupările privind inflaţia şi necesitatea de a menţine stabilitatea economică (Jewish Business News).

4. Sprijin pentru clienţi şi stabilitatea financiară:

- Dată: 6 august 2024

- Descriere: Banca Israelului a cerut băncilor să prezinte planuri pentru a transfera fondurile din conturile curente către depozite, pentru a creşte predictibilitatea şi stabilitatea financiară. Aceasta include apeluri telefonice proactive către clienţi şi explicarea diferenţelor de dobândă între diferitele tipuri de clienţi(Jewish Business News).

Aceste măsuri reflectă eforturile continue ale Băncii Israelului de a gestiona efectele economice ale conflictelor şi de a menţine stabilitatea financiară în condiţii de incertitudine.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Și BCR copiază băncile din Israel; a eliminat posibilitatea alimentarii unui depozit pe parcursul perioadei până la scadență, ca să nu-i înghită dobânzile "majorate" profitul planificat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb