"Pentru România, Franţa este un partener şi un aliat esenţial în cadrul UE şi NATO"

LUCA NICULESCU AMBASADORUL ROMÂNIEI ÎN FRANŢA
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 iulie 2017

"Pentru România, Franţa este un partener şi un aliat esenţial în cadrul UE şi NATO"

"Cooperarea economică este fără îndoială un element-cheie al relaţiilor noastre bilaterale"

Ziua de 14 iulie este o dată emblematică nu doar pentru istoria Franţei, ci şi pentru istoria întregii umanităţi. Un simbol pentru toate ţările democratice, pentru care idealurile de libertate, egalitate şi fraternitate răsună în continuare ca un apel la unitate în jurul valorilor democraţiei şi statului de drept.

Relaţiile dintre România şi Franţa sunt multiseculare. În secolul al XIX-lea, este cunoscut rolul jucat de Napoleon al III-lea în înfăptuirea Unirii Principatelor Române, iar mai târziu, în timpul Primului război mondial, ne amintim de sprijinul oferit de Franţa, prin misiunea militară condusă de generalul Henri Berthelot, în preajma creării României moderne, în 1918. Plecând de la aceste strânse legături şi de la ataşamentul românilor faţă de limba lui Moliere, Franţa a devenit, după cum se ştie, patria de adopţie a multor scriitori, artişti şi oameni de ştiinţă români intraţi în patrimoniul universal, precum Constantin Brâncuşi, Eugen Ionescu, Mircea Eliade, George Enescu sau Tristan Tzara.

Ce putem spune despre cooperarea româno-franceză astăzi? Pentru România, Franţa este un partener şi un aliat esenţial în cadrul UE şi NATO. Avem, de asemenea, o cooperare strânsă în cadrul Francofoniei. Pe plan bilateral, relaţiile noastre sunt subsumate unui Parteneriat strategic solid care şi-a demonstrat din plin viabilitatea şi pertinenţa. Anul trecut, premierii român şi francez au semnat la Paris o Foaie de parcurs actualizată a Parteneriatului strategic, în care sunt menţionate domeniile în care România şi Franta au convenit să coopereze îndeaproape. Este vorba de unele dosare europene şi globale de actualitate, precum viitorul construcţiei europene, migraţie, schimbări climatice/energie, combaterea terorismului, precum şi anumite sectoare ale cooperării noastre bilaterale (transporturi, agricultură, sănătate, educaţie, cultură, afacerile interne etc).

Cooperarea economică este fără îndoială un element-cheie al relaţiilor noastre bilaterale. În ceea ce priveşte comerţul bilateral, trebuie subliniat că volumul schimburilor româno-franceze a crescut anul trecut cu 10%, atingând aproape 8 miliarde de euro. Vorbim, desigur, de investitori de primă mărime precum Dacia Renault, de nume mari în domeniul distribuţiei comerciale ca Auchan sau Carrefour sau, mai recent, de cooperarea iniţiată între Airbus şi Uzinele Ghimbav. Există de asemenea un interes tot mai pronunţat al IMM-urilor franceze faţă de oportunităţile şi atuurile pieţei româneşti. Cooperarea noastră economică are un potenţial deosebit şi în sectoarele de viitor, cum ar fi industriile creative, inovaţia şi tehnologiile IT.

Relaţiile noastre culturale pot fi calificate şi ele drept exemplare. Între 30 noiembrie 2018 şi 14 iulie 2019 se va desfăşura Sezonul România-Franţa, dedicat marcării Centenarului României moderne, obiectiv la realizarea căruia, după cum am arătat, Franţa a contribuit esenţial. Sezonul va fi un prilej pentru ambele ţări de a-şi promova imaginea, plecând de la un concept care va acorda un loc preponderent creaţiei contemporane, cercetării şi inovării.

De asemenea, colaborăm excelent în domeniul ştiinţei şi cercetării, cel mai bun exemplu în acest sens fiind cooperarea în cadrul proiectului Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele.

Într-o relaţie de suflet cum este cea dintre România şi Franţa, contactele interumane ocupă în mod firesc un loc aparte. Comunitatea românească din Franţa şi cea franceză din România alcătuiesc, prin contribuţia lor la dezvoltarea societăţilor în care trăiesc, o punte solidă între cele două naţiuni. De asemenea, cooperarea descentralizată dintre România şi Franţa, care numără astăzi peste 250 de parteneriate active la nivelul comunităţilor locale, continuă să fie dinamică şi consistentă.

Iată doar câteva linii de forţă ale unei relaţii unice, clădită pe o prietenie niciodată dezminţită în momente cruciale ale istoriei, pe un parteneriat strategic solid pe care dorim să-l consolidăm în continuare. În acest momente de sărbatoare, le doresc fericire şi prosperitate prietenilor francezi.

Bonne Fête nationale!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb