Percheziţii în Bucureşti şi în 12 judeţe, într-un dosar de delapidare la fondul de pensii BRD

M.G.
Bănci-Asigurări / 30 iunie 2022

Percheziţii în Bucureşti şi în 12 judeţe, într-un dosar de delapidare la fondul de pensii BRD

Actualizare - Reacţia BRD de astăzi: "Am luat imediat toate măsurile necesare de remediere a neregulilor, inclusiv formularea unei plângeri penale şi înlăturarea din funcţie a directorului general"

Conform unui reacţii transmise astăzi Redacţiei, BRD arată că "luat imediat toate măsurile necesare de remediere" a neregulilor constate de ASF în luna mai, "inclusiv formularea unei plângeri penale şi înlăturarea din funcţie a directorului general" Alina Andreescu, vizată în dosarul penal deschis de Poliţia Capitalei.

Potrivit societăţii, niciun angajat al băncii BRD Groupe Societe Generale nu a fost implicat în situaţia de la BRD Pensii.

"Toate autorităţile competente, precum şi acţionarii şi auditorii statutari, au fost sesizaţi în mod corespunzător. Acţionarii companiei au acoperit suma care face obiectul investigaţiilor în curs, iar activitatea SAFPP se desfăşoară în mod normal", arată BRD.

Reacţia integrală a BRD:

"Aşa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP).SAFPP a luat imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv formularea unei plângeri penale şi înlăturarea din funcţie a Directorului General. Toate autorităţile competente, precum şi acţionarii şi auditorii statutari, au fost sesizaţi în mod corespunzător.

Acţionarii companiei au acoperit suma care face obiectul investigaţiilor în curs, iar activitatea SAFPP se desfăşoară în mod normal.

Precizăm că deţinerile participanţilor la fondurile de pensii Pilon 2 şi 3, administrate de SAFPP, precum şi activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară şi sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu au fost şi nu sunt afectate în niciun fel de această situaţie.

Menţionăm, de asemenea, că SAFPP şi BRD Groupe Societe Generale sunt două entităţi juridice diferite şi niciun angajat al băncii BRD Groupe Societe Generale nu a fost implicat în această situaţie".

---

Actualizare - Reacţia BRD la controlul ASF din luna mai: Neregulile privind înregistrările contabile sunt legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Pensii

Oficialii BRD au afirmat, în luna mai, în urma controlului ASF, că neregulile descoperite privind înregistrările contabile sunt legate de conturile de cheltuieli generate ale BRD Pensii, iar deţinerile şi activele participanţilor la fondul privat de pensii nu au fost afectate.

"Recent au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP). Deţinerile participanţilor la fondurile de pensii administrate de SAFPP, precum şi activele acestora, care sunt păstrate la băncile depozitare şi sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu sunt afectate în niciun fel de această situaţie.

Au fost luate imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv implementarea unor controale suplimentare şi declanşarea unei investigaţii interne. Toate autorităţile competente, precum şi acţionarii şi auditorii statutari, au fost sesizaţi în mod corespunzător. Atribuţiile persoanelor potenţial responsabile au fost suspendate.

Membrii Consiliului de Administraţie au decis să demisioneze pentru a evita orice potenţial conflict de interese în timpul investigaţiei. Noi administratori sunt în curs de numire, sub rezerva validării Autorităţii de Supraveghere Financiară, în cadrul planurilor de succesiune ale companiei.

Cu întreg sprijinul acţionarilor, activitatea BRD SAFPP se desfăşoară în mod normal, sub conducerea dlui Director executiv Floria Hanţilă.", au precizat, în luna mai, oficialii BRD Pensii pentru Hotnews.ro.

---

Actualizare - Potrivit lui Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), nu este vorba despre banii participanţilor la fondul de pensii al BRD, ci despre fonduri proprii ale administratorului, din contabilitatea proprie.

Acesta a declarat la Digi24 că, în urma controlului din luna mai al ASF, s-au sesizat abateri grave de la reglementări şi în conformitate cu atribuţiile legale ale Autorităţii au fost sesizate organele competente ale statului.

"Am sancţionat fapte care au afectat banii proprii ai administratorului de fonduri, nu au afectat fondul de pensii în sine, ci banii proveniţi din comisioanele percepute de aceste firme pe contribuţiile cetăţenilor la Pilonul II şi pe administrarea activului net. (...) Este vorba despre fondurile proprii (ale) administratorului, de banii din contabilitatea proprie, nicidecum de banii care însumează contribuţiile participanţilor la Pilonul II, adică de fondul de pensii. Adică fondul de pensii nu este afectat, dar faptele constatate acum de celelalte organe abilitate ale statului fac referire la delapidarea de fonduri proprii administratorului. (...) Noi am sesizat abaterile grave de la regulile de guvernanţă corporativă şi de la cele privind evidenţa situaţiilor contabile ale administratorului şi în conformitate cu atribuţiile legale pe care le are ASF aceste abateri le-am sancţionat drastic, sesizând altor organe competente ale statului să analizeze situaţia. După cum vedem astăzi, organele abilitate ale statului au constatat alte abateri de o gravitate foarte mare", a arătat Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF.

---

48 de percheziţii au loc, joi dimineaţă, în 12 judeţe şi în Capitală, într-un dosar de delapidare la un fond de pensii privat, potrivit Poliţiei Capitalei. Vizate sunt 15 persoane fizice, dintre care şi doi angajaţi din cadrul unei "unităţi bancare", precum şi mai multe persoane juridice. Acestea sunt suspectate că şi-au însuşit şi folosit în interes personal peste 23 de milioane de lei din conturile fondului.

Conform surselor G4Media, este vorba despre fondul de pensii al BRD. Totodată, în dosar ar fi vizată inclusiv directoarea executivă al fondului, Alina Andreescu, precum şi alţi angajaţi cu funcţii de conducere. În luna mai 2022, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a retras Alinei Andreescu aprobarea pentru a ocupa funcţia de director general al BRD Pensii Private şi a amendat-o cu 100.000 de lei pentru încălcarea regulilor de guvernanţă corporativă.

Comunicatul integral al Poliţiei Capitalei:

Astăzi, 30 iunie 2022, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 1, cu sprijinul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pune în aplicare 48 de mandate de percheziţie domiciliară, 80 de mandate de aducere şi 32 de ordonanţe de ridicare înscrisuri la adrese din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea şi Gorj, într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunii de delapidare.

În fapt, la începutul lunii mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unităţi bancare, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operaţiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de aproximativ 22 de milioane de lei.

În urma probatorului administrat a reieşit faptul că sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor de delapidare (726 acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii, fapte ce au fost reţinute în sarcina a 15 persoane fizice, dintre care doi angajaţi din cadrul unei unităţii bancare şi mai multe persoane juridice.

Astfel, s-a reţinut că în perioada 2019-2022, două persoane angajate în cadrul băncii, cu sprijinul unor apropiaţi şi a 7 persoane juridice, şi-ar fi însuşit şi folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei, din conturile fondului privat de pensii.

Debitarea conturilor s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiţilor şi ale celorlalte persoane fizice, cât şi prin transfer către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăţi pentru achiziţii bunuri ori servicii fictive.

Acţiunea beneficiază de sprijinul mai multor subunităţii de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului, precum şi din partea inspectoratelor de poliţie ale judeţelor Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea, Argeş şi Gorj.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Dacă aveau relații la ASF, așa cum au de exemplu cei care conduc SIF-urile sau Comvex, n-ar fi existat nicio problemă legală. Găseau ei o șmecherie în care delapidarea să existe dar infracțiunea nu, oricât de evidentă ar fi fost. Prostănacii ăștia de la BRD au vrut să pape totul singuri, fără să împartă cu cine trebuie, și acum normal că trebuie să suporte consecințele nesimțirii și egoismului lor.

    asta sa fie motivul pt care scade actiunea de pe atunci?

    Nu e prima problema de genul acesta la Brd. Au mai avut in trecut cand angajatii din ceva agentii goelau conturile clientilor.

    Deci ai toate sansele la pensie sa nu iei pensie!

    1. hahahaha

    Ma gandeam eu ca e vorba de BRD Pensii, cel mai slab fond de pensii din Romania.

    Cum o fi sa fii cel mai slab dar si prost din curtea scolii? 

    Scrisoarea trimisa de in mai de catre administratorul Pilonul II al BRD arata stergerea unui nr. de unitati de fond din contul participantului chiar daca nu erau operatiuni pe tot anul 2021 si in jud Hunedoara.

    E o chestiune de cultura interna.

    Probleme au fost si la agentia BRD Dorobanti (Bucuresti) unde acum cativa ani functiona o schema smechera foc de furt din banii bancii prin credite de foarte mare valoare acordate pe acte false). 

    O spun cu mana pe inima: TOT CE INSEAMNA (!) CONTROL INTERN, CONFORMITATE SI AUDIT INTERN (!) IN BRD, BRD PENSII, BRD ASIGURARI SI ORICE ALTA COMPANIE ASOCIATA GRUPULUI BRD ....TOATE SUNT PRAF!  

     

    Adevaratii specialisti in control/audit intern NU sunt angajati acolo TOCMAI PENTRU A ACOPERI MAGARIILE SI FURTURILE DE LA BRD!  

    Adevaratii specialisti in conformitate, audit intern si control intern NU AU CE CAUTA LA BRD! ACOLO DOAR CAZATURILE LUCREAZA PE FUNCTIILE DE CONTROL INTERN !

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb