Pericol de manipulare la "Fondul Proprietatea"

Ramona Ungureanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 mai 2011

Oficialii BVB şi ai Fondului Proprietatea, la momentul listării.

Oficialii BVB şi ai Fondului Proprietatea, la momentul listării.

Vicierea valorii despăgubirii acordată foştilor proprietari este permisă de o serie de scăpări ale mecanismului întrebuinţat pentru emiterea de noi titluri de conversie la "Fondul Proprietatea", începând cu 2 mai. (Scăpările pot fi oricând folosite drept uşi deschise pentru manipulare, motiv pentru care te mai întrebi dacă sunt, într-adevăr, scăpări.)

Autoritatea Naţională pentru Res­tituirea Proprietăţilor (ANRP) a anunţat că a reluat emiterea titlurilor de conversie la "Fondul Proprietatea", urmând să fie acordate 1,4 miliarde acţiuni FP, reprezentând circa 10% din capitalul social al Fondului. Acţiunile sunt aferente celor 1.284 de dosare cu cereri de opţiune în acţiuni, înregistrate între 11 ianuarie şi 15 aprilie.

La solicitarea noastră, reprezentanţii ANRP ne-au precizat că "pentru conversiile realizate în săptămâ­na 2-6 mai, Autoritatea utilizează preţul mediu ponderat calculat pentru primele 60 de zile de tranzacţionare, calculat şi comunicat de BVB pe 19 aprilie (respectiv 0,6176 lei/titlu), iar pentru conversiile realizate începând cu data de 9 mai 2011, ANRP va utiliza preţul mediu ponderat calculat pentru ultimele 60 şedinţe de tranzacţionare ale FP, la bursă".

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, titlurile de conversie vor fi emise în ordinea înregistrării dosarelor cu cereri de opţiune, depuse de titularii acestora în perioada de suspendare (11 ianuarie-2 mai).

Care este perioada de timp în care ANRP este obligată să emită titlurile de conversie, de la înregistrarea dosarelor? Cine garantează că evoluţia preţurilor acţiunilor FP la bursă, în acest interval, nu poate fi alterată de speculatori, în funcţie de interesul despăgubirii?

Înregistrarea dosarelor cu cereri de opţiune în acţiuni (şi/sau bani) este rezultatul unui proces laborios care poate dura între câteva săptămâni şi, în unele cazuri, chiar şi câţiva ani.

Unii dintre foştii proprietari au protestat că soluţionarea dosarelor durează prea mult, dar că este accelerată brusc atunci când dosarele sunt vândute către persoane cu mai multă trecere în faţa autorităţilor.

Această sesizare nu poate fi trecută cu vederea, în condiţiile de corupţie generalizată care ne situează pe un loc fruntaş, în Europa.

Procurorii DNA au anunţat, deja, că anchetează două persoane acuzate de trafic de influenţă pe lângă funcţionarii ANRP, după ce, în martie, au prins în flagrant un constănţean pe nume Victor Ciocoiu, în timp ce primea bani de la o doamnă căreia i-ar fi promis că o să îi înlesnească despăgubirea.

"După ce ANRP emite decizia privind titlul de despăgubire, ca urmare a aprobării dosarului, titularul (n.r. fostul proprietar) poate veni la sediul Autorităţii, să depună o cerere de opţiune în acţiuni, data respectivă fiind considerată data de înregistrare", ne-au spus reprezentanţii instituţiei.

Prin urmare, ordinea înregistrării dosarelor cu cereri de opţiune, în funcţie de care urmează să fie emise titlurile de conversie, poate să fie supusă, în unele cazuri, şi subiectivismului funcţionarilor, dacă este să luăm în calcul protestele foştilor proprietari.

Mai mult decât atât, nimeni nu poate spune cu exactitate în cât timp de la înregistrarea dosarelor este obligată ANRP să înceapă emiterea titlurilor de conversie, pentru că nici legea 247/2005 privind reforma în domeniul proprietăţii şi justiţiei şi nici Ordonanţa 81/2007 nu menţionează vreo limită, potrivit domnului Marius Murgu, preşedintele Asociaţiei Acţionarilor Privaţi ai Fondului. Domnia sa a precizat că, atunci când i s-a reproşat lipsa termenelor fixe, Autoritatea a invocat prevederile legii 554/2004 potrivit cărora o persoană poate să se adreseze instanţei dacă nu a primit răspuns la solicitarea sa în termen de 30 de zile.

Timpul scurs de la înregistrarea dosarelor cu cereri de opţiune în acţiuni până la emiterea titlurilor de conversie nu este indiferent, dat fiind că preţul acţiunilor FP la bursă fluctuează de la o zi la alta, fără ca foştii proprietari să fie protejaţi în vreun fel de o eventuală "forţare" a preţului de speculatori care ar putea să cunoască dinainte lista cu cei care urmează să primească noi titluri de conversie. În plus, un speculator îşi poate calcula cât l-ar costa să manipuleze preţul acţiunilor FP timp de 60 de zile şi cât ar câştiga din acordarea despăgubirii la preţul la care, prin manipulare, a dus acţiunea.

Reprezentanţii ANRP ne-au mai precizat că "urmarea acţiunii de verificare a titlurilor de conversie, Autoritatea va întocmi şi aviza numai titlurile de conversie aferente dosarelor cu cerere de opţiune în acţiuni, care respectă cerinţele legale (la dosar există întreaga documentaţie necesară şi prevăzută de normele legale în vigoare, respectiv: titlul de despăgubire, copie după buletin/carte de identitate, împuternicire notarială, acolo unde este cazul, act notarial de partaj voluntar sau declaraţie de împărţire în cote, act notarial original/copie legalizată sau hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei judecătoreşti cu privire la cotele în care vor fi împărţite despăgubirile între beneficiari, cerere de opţiune în acţiuni sau în acţiuni şi numerar, declaraţii pe propria răspundere, certificat de moştenitor, acolo unde este cazul etc.)".

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Nu o data pe oferta de vinzare au aparul valori mai mici decat oferta de cumparare lucru neobisnuit la nici o bursa, nici la cea din Guatemala. Acest lucru dovedeste ca valorile de vinzare sunt manipulate . Este curios ca DNAul nu intervine la ANRP, ca ANRPul permite intrarea si discutiile cu asa zisii avocati care ar reprezenta interesele proprietarilor .Ceva putred in aceasta tara si guvernul ar trebui sa intervina si sa contruleze afacerile ANRPistilor

    1. Batjocoriti de stat sau de conducerea ANRP, normal ca ei se adreseaza unui avocat. Cum ai vrea sa-si ceara drepturile, cu flinta?? Grav este ca ANRPul a ajuns panteonul coruptiei institutionalizate din Romania, a atins cote de varf sub actuala conducere, s-a degradat exclusiv intr-o taraba de traficat dosare in folosul smecherilor ce fac multe milioane de euro luna de luna. Fostii proprietari sunt literalmente hartuiti pe holurile institutiei sa-si vanda pe nimic drepturile samsarilor care apoi, solutionate pe firul scurt, inunda piata cu actiuni ieftine. Din estimarile unui studiu facut de catre o asociatie in randul membrilor si al brokerilor, a rezultat ca dupa listare, vanzarile masive de actiuni pe bursa au fost asigurate intr-o proportie de 70 % de acesti *investitori*-samsari care marcau profit senzational, la orice pret peste 0,5 ron si doar 30% de catre fostii proprietari. Majoritatea proprietarilor despagubiti dupa ani de asteptari, inca mai stau pe ele, inca mai viseaza la valoarea apropiata de 1 ron, cea nominala, la care au fost despagubiti. Asa ca inundarea pietei cu actiuni ieftine va continua cata vreme la ANRP samsarii misuna ca la ei acasa si cumpara dosare pe nimic, ca apoi, dupa ce le solutioneaza pe firul scurt, le varsa imediat in piata, la orice pret, devreme ce ei le iau la discounturi de 50-80% fata de pretul bursei. Iar ce scriu eu aici e de notorietate in piata, nu e vreun mare secret, doar ca marele Ionescu, seful bursei nu indrazneste sa o spuna public. In atare conditii cum vrei sa ai o piata de capital credibila? ZAAROUR a dat startul iar sub CRINUTZA DUMITREAN a devenit un adevarat festin al coruptiei ! Mereu sub privirile ingaduitoare a premierilor aflati in functie... FABULOUS ROMANIA !

    gastile autohtone la unison cu fondurile de investitii ultraspeculative (fie ca sunt veterani precum Cartezian sau nouintrati adusi de Mobius), intermediate de brokeri ce se pretind cu staif gen KBC, Wood, Intercapital si altii, stiu prea bine ca scaderea pretului pe bursa a FP le aduce profit mai mare chiar decat niste optiuni cumparate la termen. Desi cunosc toxicitatea acestor speculatii cu dosare, Consiliile de Supraveghere ale FP, CNVM si BVB, se fac ca nu vad sau nu stiu. Chiar si ultimii fosti proprietari care au crezut initial ca aceasta lege a fost facuta pentru refacerea dreptatii s-au prins in final de ingineria financiara clocita in etajele politice de varf. Nimeni nu mai crede in statul de drept. Cei luptatori ori egoisti pina la extrem, pot spera ca vor fi solutionati cumva , restul cei rabdatori si cu mult bun simt, sunt sortiti pierzaniei. HALA ROMANIE EUROPEANA. RUSINE IALOMITENE, BOC, laolalta cu intreaga opozitie care tolereaza aceasta stare... Mai ales ca aceasta complicitate, va avea consecinte tot mai largi. Caci de la colacul de salvare a pietei de capital, FP va deveni piatra ei de moara...

    1. Nuuuuuu, nu investitorii straini cumpara ca a doua zi sa vinda la un pret ridicol. Investitorii adusi de Mark Mobius fac investitiile pe termen scurt. Manipularea pietei este facuta de samsarii romani. Poate ca ministerul finantelor se trezeste si madifica modul de acordare al actiunilor la aceeasi valoare adica la 1 leu. Chiar acesti oameni nu realizeaza ca in acst fel nu vor avea cu ce sa-i despagubeasca pe toti amaritii? Amice esti gresit cind acuzi primul ministru. Mai bine dute la ANRP si fa scandal.Acolo pute ceva si pute rau.

      nenea ..vazi ca nu Boc este vinovat de ce se intampla la FP ... intreaba-l pe neo-liberalul Vosganian ...cine a permis tranzactionarea la coltul strazii a certificatelor la FP ...

      Bai 2012 va aduce crestere economica si listarea companiilor energetice. Poate tu voiai ca FP sa fie administrat de Lulache si Ursache? Desteptule pe vremea girafei (Lulache) la usa depozitarului central stateau tiganii si iti luau stocurile (actiunile) cu 0,10/lei cel mult 0,20 lei actiunea. Asa ca tacati fleanca PSDistule

    PRINCIPALII VINOVATI, MINCINOSI si PUTORI ORDINARE. Angajatii A.N.R.P. sunt o gasca de lacomi avizi de spagi si mite. Cunosc persoane care au numere de inregistrare la A.N.R.P. de la infiintarea acestei institutii si care nici macar Rapoartele de reevaluare nu l-au facut angajatii A.N.R.P.-ului. Indiferent ca acesti oameni au trimis zeci de memorii si au dat sute de telefoane, angajatii A.N.R.P.-ului le raspund cu o nemernicie crunta, ca "dosarul este in lucru" si ca "nu au fonduri", minciuni ordinare venite din partea unor angajati ai Statului Roman, care isi primesc salariile, inclusiv din impozitele si taxele platite si de romanii care au dosare pt. retrocedare sau de despagubire, inregistrate la A.N.R.P. si acesti romani sunt mintiti si pacaliti de doua ori, odata ca NU li se respecta unul dintre "drepturile elementare ale omului" si in al doilea rand, pt. ca acesti oameni, mai trebuie sa le plateasca si salariile acestor angajati ordinari ai Statului Roman. De ce MFP nu intervine la ANRP, pt. rezolvarea dosarelor romanilor carora li s-au luat casele, padurile si pamanturile in " 5 minute" acum aproape 70 de ani, incluzand si "revolutia de stat' din 1989. Conducatorii Romaniei de atunci si pana la cei din prezent NU au rezolvat aceasta problema sociala, iar conducatorii de dupa 1989 au ramas in complicitate cu conducatorii regimului "criminal" al bolsevicilor, comunistilor, ateilor si anticristilor, veniti la putere odata cu fraudarea alegerilor din 1947. Din cauza acestei atitudinii angajatilor A.N.R.P. si ai M.F.P. a ajuns Romania, unicul stat membru din U.E., "Campioana Europeana" la C.E.D.O.

    1. Oare de aceea o fi sarit din barca lui Blaga in cea a lui Boc? Pentru a-si proteja in contiunare afacerea murdara de zeci de milioane de euro cu trafic de dosare de despagubire. Pentru ca premierul l-o fi amenintat ca-i schimba amanta promovata de mustaciosul politician sefa la ANRP.

    Nu este prima data cand se trage semnalul de alarma in problema valorii actiunilor FP! Stabilirea acestei valori in functie de tranzactiile de pe Bursa este o aberatie, o gafa istorica, ce creeaza o profunda inechitate intre cei despagubiti si deschide larg poarta coruptiei... O gafa care prabuseste cursul actiunilor in totala contradictie cu cresterea reala a valorii lor unitare nete si secatuieste inainte de vreme portofelul despagubirilor... O gafa care ofera pe tava fondurilor straine, la preturi anormal de scazute, procente semnificative din energetica si industria romaneasca.

    Deranjeaza nu atat faptul ca strainii au ajuns, pe nesimtite, sa detina deja o treime din Fond, cat faptul ca ne-am "vandut", ca de obicei, pe bani de nimic. Se repeta istoria! Un exemplu printre multe altele: nu privatizarea Petrom a deranjat, cat faptul ca am facut-o prosteste, pe maruntis. Regretele si criticile tardive exprimate in aparitiile televizate ale primului-ministru nu mai ajuta, din pacate, la nimic... 

    In ciuda acestor semnale, in ciuda lectiilor neplacute din istoria recenta, nici Guvernul si nici ANRP-ul nu par interesati in gasirea unei solutii alternative viabile...

    ...Servilism combinat cu clientelismul politic? Iresponsabilitate si nepasare duse la extrem? Greu de raspuns... 

    1. dupa ce ca sunt mediocrii, neprofesionisti si fara pic de viziune, mai sunt si pusi pe capatuiala cat incape, dispusi sa bata palma cu cei mai infecti infractori, pentru un pumn de gologani. Nici liberalii , nici PSDistii n-au coborat nivelul atat de jos...

      Mi-e sila sa ma conduca in tara mea acesti mediocrii fuduli, manati doar de un parvenitism feroce 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb