Persoanele fizice române şi străine sunt obligate de acum să completeze formulare specifice pentru impozitarea veniturilor transfontaliere

Cristina Radu
Macroeconomie / 11 septembrie 2017

Persoanele fizice române şi străine sunt obligate de acum să completeze formulare specifice pentru impozitarea veniturilor transfontaliere

În vederea stabilirii impozitării veniturilor transfontaliere şi a rezidenţei fiscale în România, atât persoanele fizice străine cât şi cele române, au obligaţia completării unor formulare specifice, conform unui comunicat trimis Redacţiei de către Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Formularul va putea fi depus şi online, conform sursei.

Cetăţenii străini care stau în ţară peste 183 zile, au obligaţia să depună "Chestionarul pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din România", cu 30 de zile înaintea plecării din ţară, pentru a nu putea evita plata obligaţiilor fiscale în România.

Dispoziţia există în legislaţia naţională din 2012, fiind reglementată prin Codul fiscal.

Chestionarului a fost stabilit prin Ordinul 74/2012. În iulie 2016, el a fost actualizat, în sensul corelării cu dispoziţiile din noul Cod Fiscal, ce a intrat în vigoare la 1.01.2016.

Formulare similare sunt utilizate atât în statele membre ale UE, cât şi în celelalte ţări şi este utilizat în schimbul de informaţii între autorităţile fiscale române şi cele străine. Formularul este util autorităţilor fiscale române pentru stabilirea rezidenţei persoanelor fizice în ţară, dar şi cetăţenilor români care solicită autorităţilor fiscale române eliberarea unor formulare cerute de către autorităţile fiscale din străinătate.

Informaţiile acestui chestionar fac posibilă aplicarea principiilor internaţionale pentru evitarea dublei impuneri a veniturilor obţinute atât în România cât şi în străinătate.

Necompletarea formularului poate genera dificultăţi în stabilirea modului impozitare a persoanelor fizice române. Cetăţenii români pot fi impozitaţi atât în România, cât şi în altă ţară în care îşi desfăşoară activitatea, dacă nu depun formularul, potrivit sursei.

Având în vedere că au fost primite multe sesizări care evidenţiau că amenzile pentru neîndeplinirea obligaţiilor de declarare erau mari, de la 500 la 1.000 lei, s-a luat decizia instituirii unei amenzi distincte pentru nedepunerea chestionarului, de 50 lei până la 100 lei, de la 1 ianuarie 2018. Scopul măsurii este reducerea sancţiunii general aplicabile pentru nerespectarea unei obligaţii declarative, potrivit ministerului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "în statele membre ale UE, cât şi în celelalte ţări şi este utilizat în schimbul de informaţii între autorităţile fiscale române şi cele străine." - asta cum se interpreteaza de catre contribuabil? Statul roman vrea ca romanul sa stea la cozi la ghiseele cu functionari romani ca sa DEA STATULUI BANI pe care acesta-i "SPARGE AIUREA" ca in invatamint si sanatate este aceeasi debandada si hotie si coruptie ca si-n fondul de pensie, al nostru, al "tutulor" (a se citi "tot al lor" si pentru ei, se stiu ei care!).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb