Perspectivele de afaceri pentru anul viitor prezentate la "Credit Comercial - Perspective Pentru 2025"

a.D.
Comunicate de presă / 30 octombrie

Perspectivele de afaceri pentru anul viitor prezentate la "Credit Comercial - Perspective Pentru 2025"

Aon România anunţă că a organizat organizat evenimentul "Credit Comercial - Perspective Pentru 2025", un moment care prezintă perspectivele de afaceri pentru anul viitor.

Potrivit comunicatului primit la redacţie, în cadrul evenimentului "Credit Comercial - Perspective Pentru 2025," organizat de Aon România s-au discutat probleme actuale ale mediului de afaceri românesc şi instrumentele specifice pentru mitigarea riscurilor. Dificultatea în recuperarea creanţelor, incertitudinea economică şi creşterea costurilor operaţionale, sunt printre cele mai stringente provocări cu care se confruntă companiile româneşti.

În cadrul evenimentului adresat factorilor de decizie din marile companii româneşti, specialiştii au discutat despre contextul economic local şi global. Evenimentul a inclus şi o evaluare a situaţiei actuale a companiilor româneşti şi provocările cu care se confruntă acestea. "La nivel local, contextul economic din România este unul complex. Pe de-o parte, înregistrăm cea mai mare creştere a salariilor din Uniunea Europeană, de 30%, astfel că puterea de cumpărare a României creşte semnificativ. Pe de altă parte, economia încetineşte, reflectând presiuni asupra companiilor din domenii diverse. Acest lucru se traduce şi din creşterea deficitului comercial la cote alarmante, de peste 10% din PIB-ul ţării, exacerbat de importurile ridicate, care însumează 70% din creşterea consumului intern", a explicat Iancu Guda, Producător IQ Financiar, Observator & Owner MiM Money in Movement, despre contextul economiei româneşti.

Contextul economic a determinat creşterea costurilor operaţionale şi presiunea asupra marjelor de profit ale companiilor. Creşterea preţurilor la energie, precum şi ale materiei prime, afectează diverse sectoare, impunând implementarea măsurilor specifice pentru mitigarea riscurilor. În

sectorul agricol, instabilitatea economică, precum şi riscurile climatice, reduc profitabilitatea şi pun presiune pe fermieri, distribuitori, şi finanţatori deopotrivă.

"Companiile din sectorul agricol traversează o perioadă dificilă, marcată de provocări diverse. În primul rând, schimbările climatice au afectat semnificativ producţia şi au generat nevoia subvenţiilor crescute din partea statului. Din ultimii cinci ani, patru au fost caracterizaţi de secetă, limitând astfel capacitatea fermierilor de a previziona şi de a-şi menţine resursele financiare necesare pentru investiţii. În al doilea rând, atât distribuitorii de inputuri agricole, cât şi finanţatorii specializaţi îşi asumă riscuri mai mari decât băncile, acordând credite furnizor de până la 12 luni. Acestea din urmă au nevoie de soluţii specializate, precum asigurarea de credit comercial, pentru a limita riscurile şi pentru a evita nerecuperarea creanţelor", a declarat Mihai Moraru, Fondator & Asociat Agro-EST Muntenia. Mai mult, companiile se confruntă cu întârzieri în încasarea creanţelor, generând astfel presiuni asupra fluxului de numerar. Această situaţie este generată de ciclurile şi termenele lungi de plată, care afectează gestionarea operaţiunilor curente şi capacitatea de acoperire a costurilor.

"În domeniul farmaceutic, există o legătură strânsă între producători, distribuitori şi farmacii. Când apar întârzieri la plată din partea Casei de Sănătate pentru reţetele compensate, se creează un efect de domino: farmaciile nu pot plăti furnizorilor, iar distribuitorii întâmpină dificultăţi în onorarea plăţilor către producători, putând duce uneori la blocaje semnificative în piaţă. În acest context, asigurarea de credit comercial devine un instrument esenţial, care oferă stabilitate împotriva riscurilor de neplată", a adaugat Carmela Negulescu - Country Manager Alfasigma România şi Addenda Pharmaceuticals.

Această situaţie se observă şi în cazul companiilor din sectorul industrial. Incertitudinea economică şi dificultatea de a prognoza riscurile rămâne o tendinţă constantă cu care se confruntă companiile la nivel global, impunând utilizarea soluţiilor şi instrumentelor specifice.

În ciuda provocărilor, se observă o creştere a apetitului global de risc, cu două puncte procentuale în trimestrul III al anului 2024, comparativ cu anul precedent. Nu doar atât, însă rata

globală a aprobării limitelor de credit a atins pragul de 78%, indicând astfel sprijinul asigurătorilor pentru comerţul global.

"Punem accent deosebit pe relaţia pe care o avem cu clienţii noştri. Acest lucru presupune analiza nevoilor clienţilor noştri prin prisma expertizei noastre sectoriale şi a înţelegerii modului de evaluare a riscurilor, pentru a ne asigura că înţelegem în totalitate obiectivele clienţilor noştri astfel încât să le putem oferi soluţiile optime. Pentru aceasta, utilizăm o evaluare 360 a fiecărui proiect, ceea ce permite înţelegerea cuprinzătoare a riscurilor şi oportunităţilor. Indiferent dacă clienţii sunt implicaţi în factoring, finanţarea lanţului de aprovizionare sau protecţia riscurilor politice, compania noastră pune la dispoziţie soluţii care acoperă întreaga gamă a operaţiunilor lor", explică Gary Lorimer - Global Growth Leader Aon.

Evenimentul a subliniat că înţelegerea contextului de afaceri, metodele specifice pentru eficientizarea deciziilor, precum şi utilizarea instrumentelor pentru mitigarea riscurilor, pot

contribui la creşterea performanţei şi stabilitatea companiilor, chiar şi în condiţii de incertitudine.

Aon îşi propune să ofere soluţii şi strategii pentru a ajuta companiile să navigheze provocările majore cu care se confruntă, promovând un schimb de idei şi bune practici între participanţi. Discuţiile se concentrează pe identificarea unor măsuri proactive care pot fi implementate pentru a gestiona riscurile şi a optimiza resursele în condiţii economice dificile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb