Amundi: Perspectivele economice globale pentru 2025 favorizează activele riscante

A.D.
Piaţa de Capital / 23 ianuarie

Amundi: Perspectivele economice globale pentru 2025 favorizează activele riscante

Perspectivele economice globale pentru 2025 favorizează în continuare activele riscante, dar provocările legate de politicile economice şi cele geopolitice trebuie urmărite cu atenţie, consideră analiştii administratorului de active Amundi, conform unui raport trimis redacţiei.

"Anomaliile, precum investiţiile concentrate în anumite sectoare economice ale pieţei şi îndatorarea excesivă, alături de o perspectivă macro benignă necesită o diversificare mai mare şi mai nuanţată a portofoliului, precum si ajustări dinamice de alocare a activelor", se mai arată în raport.

Prognozele Amundi se bazează pe informaţiile şi politicile economice disponibile începând cu 17 ianuarie 2025.

Estimăm o diminuare a creşterii globale până la 3,0% în 2025 şi 2026. Diferenţa de creştere dintre pieţele emergente şi cele dezvoltate ar trebui, în următorii doi ani, să se pastreze, pietele emergente crescând cu +3,9% şi pietele dezvoltate +1,6%. Ne aşteptăm ca economia SUA să decelereze uşor spre o creştere economică scazută; redresarea Europei către nivelul său de creştere potenţială va fi modestă şi progresivă, iar Asia va rămâne un motor major al creşterii, în ciuda încetinirii Chinei.

Dezinflaţia este pe drumul cel bun - aceasta confirmare de trend ar trebui să susţină politici monetare mai relaxate. Băncile centrale din SUA şi Europa ar trebui să continue să reducă dobânzile. Până la sfârşitul anului 2025, anticipăm că ratele dobânzilor vor ajunge la 3,75% în SUA, 1,75% în zona Euro, si 3,75% în Marea Britanie. În schimb, se anticipează ca Banca Japoniei va implementa încă două majorări. Băncile centrale din pieţele emergente intenţionează să implementeze politici mai independente, relaxând politicile monetare treptat.

Eric MIJOT, Head of Global Equity Strategy, a declarat: "În ceea ce priveşte investiţiile în mai multe active financiare, intrăm în 2025 cu un risc moderat, introducând şi protecţie în portofolii.

Creşterea economică globală în jur de +3% şi creşterea SUA în jur de +2% sunt suficiente pentru a aştepta o creştere pozitivă a câştigurilor companiilor la nivel global, în timp ce băncile centrale vor continua politica de relaxare monetară, chiar dacă Banca Centrală Americană (FED) nu se va grăbi să relaxeze politica monetară. În zona de obligaţiuni, menţinem o abordare tactică a duratei pentru obligaţiunile americane si europene şi preferăm obligaţiunile mai conseratoare (Investment Grade) europene şi obligaţiuni mai dinamice (High Yield) din pieţele emergente, în valute puternice. În ceea ce priveşte acţiunile, diversificarea este numele jocului, deoarece riscul de concentrare rămâne o preocupare de top; ideea este de a extinde expunerea la acţiuni dincolo de companiile americane foarte mari (megacaps)."

SCENARIUL CENTRAL: UN CICLU ECONOMIC NECONVENTIONAL, AFLAT LA FINALUL CREŞTERII ECONOMICE

Statele Unite se îndreaptă către un scenariu de creştere economică scăzută. Ne aşteptăm la o decelerare uşoară spre o creştere mai lentă (+2,1% şi +2,0% în 2025 şi 2026), pe măsură ce piaţa muncii tinde să scadă, iar consumul încetineşte. Amploarea şi succesiunea implementării politicilor economice de către administraţia Trump vor avea impact asupra perspectivelor de creştere şi ale inflaţiei, precum şi asupra reacţiei şi condiţiilor de finanţare ale Fed. Credem că noul preşedinte ar putea acorda prioritate politicilor tarifare şi de imigrare, urmate de reduceri de taxe şi alte modificări fiscale.

Europa este pregătită pentru o redresare modestă către nivelul său potenţial de creştere, bazânduse pe o inflaţie mai scăzută şi pe relaxarea monetară pentru a sprijini investiţiile şi a canaliza economiile către creşterea cererii. Cele mai mari economii din zona Euro vor avea performanţe eterogene, iar politica fiscală ar trebui să fie un factor distinctiv semnificativ. Pe termen lung, Europa trebuie să abordeze creşterea productivităţii. Administraţia Trump ar putea împinge Europa să consolideze cooperarea în domeniul apărării şi, eventual, să înainteze propuneri de creştere a productivităţii.

Pieţe emergente. Asia va rămâne un motor major al creşterii economice globale, în 2025. Perspectivele inflaţioniste relativ benigne favorizează politici de susţinere economică, în regiune. Asia emergentă se îndreaptă deja către obiective strategice, înregistrează o creştere economică puternică şi a îmbunătăţit legăturile regionale şi rezilienţa. India va fi un motor cheie de creştere, iar China ar trebui probabil să încurajeze stabilizarea economică şi transformarea structurală.

Principalele riscuri negative pentru scenariul nostru central ar rezulta dintr-o reaccelerare a inflaţiei din cauza escaladării tensiunilor comerciale. Riscurile pozitive se referă la un risc geopolitic redus, pe măsură ce principalele conflicte se încheie şi o accelerare a reformelor structurale care ar rezulta intr-un potenţial de creştere mai mare.

IMPLICAŢII PENTRU INVESTIŢII: Oportunitati în mijlocul anomaliilor

Acest ciclu economic neconvenţional, aflat la finalul perioadei de creştere economică, prezintă un amestec de anomalii economice şi financiare. Pe de o parte, vedem: economii rezistente, lichiditate macroeconomică amplă, relaxarea condiţiilor financiare şi dezinflaţie cuplată cu o incertitudine ridicată a masurilor ce urmează sa fie implementate. Pe de altă parte, avem o concentrare ridicată a investiţiilor în anumite sectoare economice, evaluări ridicate şi o volatilitate scăzută pe piaţa de acţiuni, în contrast cu o volatilitate ridicată a instrumentele cu venit fix (obligaţiuni).

În aceste conditii, poziţia noastră pentru 2025 este uşor pro-risc, echilibrată prin active rezistente la inflaţie. Diversificarea pe mai multe fronturi este esenţială, deoarece potenţialele schimbări de perspectivă pot modifica cu uşurinţă scenariul de bază. În primul semestru al anului, anomaliile actuale necesită reevaluări frecvente şi ajustări dinamice, cu accent pe activele de risc. Identificarea celor mai bune oportunităţi va necesita, pe termen lung, explorarea sectoarelor în transformare. Acestea includ tendinţele demografice, schimbările geopolitice şi de producţie, precum şi efectele schimbărilor climatice, inovaţia tehnologică şi costul tranziţiei energetice.

Câştigurile din venituri fixe. În ciuda volatilităţii aşteptate, probabilitatea scăzută de recesiune, combinată cu politici mai relaxate ale băncilor centrale, susţin pieţele de credit în general, având în vedere randamentele mai mari decât în trecut şi fundamentele solide ale creditului. Obligaţiunile guvernamentale, obligaţiunile cu risc scăzut (Investment Grade) şi obligaţiunile High Yield (risc ridicat) cu scadenţă scurtă, împrumuturile cu efect de levier, obligaţiunile din pieţele emergente şi datoria privată prezintă oportunităţi atractive de venit. Obligaţiunile europene sunt, de asemenea, surse de diversificare pe măsură ce inflaţia încetineşte.

Acţiunile: există un potenţial de extindere a creşterii dincolo de mega-caps din SUA şi de evaluarile foarte ridicate, având în vedere câştigurile şi lichiditatile companiilor. Suntem în favoarea unei abordări diversificate la nivel global şi căutăm valoare în indicii cu ponderi egale din SUA, Japonia şi din zona Value, în Europa. Cu privire la sectoarele economice, favorizăm sectoarele: financiar, utilităţile, serviciile de comunicaţii şi bunurile discreţionare. Investiţiile din zona Value şi companiile cu capitalizare medie pot oferi o măsură împotriva posibilelor scăderi ale acţiunilor de tip Growth şi mega-caps.

Pieţele emergente ar trebui să depăşească pieţele dezvoltate. În ciuda potenţialului unei noi administraţii în SUA, obligaţiunile din pietele emergente ar trebui să beneficieze de un context macro susţinut şi de ratele dobânzilor care au tendinţe de scădere. În valutele de baza (Hard Currencies), preferăm obligaţiunile de tip HY (risc ridicat) faţă de cele cu risc scăzut - IG (Investment Grade). În valute locale, ne concentrăm pe randamentele reale atractive. În Asia emergentă, India şi Indonezia oferă cele mai bune alegeri pe termen lung şi sunt mai protejate de politicile tarifare ce pot veni din SUA.

Provocările actuale justifică o diversificare nuanţată pe mai multe fronturi. Aveţi în vedere volatilitatea (fondurile speculative şi strategiile de rentabilitate absolută), lichiditatea (pieţele de capital privat) şi macro/geopolitica (aur, obligaţiuni legate de inflaţie). Investiţiile în infrastructură şi datoria de tip privat prezintă o perspectivă puternică de creştere, protecţie împotriva inflaţiei şi beneficii de diversificare. În acţiuni, cele cu distributie de dividende tind să fie mai rezistente la inflaţie.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb