PERSPECTIVELE REFERITOARE LA RATA DOBÂNZII, VALUTĂ ŞI PIAŢA DE CAPITAL DIN SUA, EUROPA ŞI JAPONIA Zona Euro: Pentru a doua jumătate a acestui an, analiştii estimează că ratele dobânzilor vor rămâne nemodificate

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 aprilie 2007

Zona Euro: Pentru a doua jumătate a acestui an, analiştii estimează că ratele dobânzilor vor rămâne nemodificate

Piaţa de capital din SUA

Ţinând cont de încetinirea ritmului economic, la prima vedere este surprinzător că S&P 500 încă nu a prezentat semne de slăbiciune. O analiză mai detaliată a companiilor indică însă că acestea sunt considerabil mai bine poziţionate astăzi faţă de acum cinci ani. Cele mai multe şi-au îmbunătăţit raportul de capital. Analiştii Erste Bank anticipează că, în ciuda uşoarei încetiniri, majoritatea companiilor vor fi capabile să genereze profituri fără probleme majore. Tendinţa pozitivă a acţiunilor ciclice în ultimele luni indică, de asemenea, o probabilă pantă ascendentă a capitalului din SUA, încă o dată, pentru acest trimestru. În sine, dimensiunea pieţei americane de capital face să fie probabil ca, din perspectiva actuală, să se înregistreze doar creşteri moderate pentru indicii cei mai importanţi ai acţiunilor (S&P 500, Dow Jones).

SUA: ratele dobânzilor, pieţele de obligaţiuni şi valuta

Analiştii Erste precizează într-un raport: "Este probabil ca faza mai slabă în care se află în prezent economia SUA să continue. Ritmurile de creştere economică ar putea să scadă chiar mai mult, deşi o recesiune pare puţin probabilă la ora actuală. Principalul argument pe care se bazează prognoza noastră este nevoia de consolidare a pieţei imobiliare, fapt care va avea un efect de curbă asupra mai multor sectoare din macroeconomie". Piaţa forţei de muncă, aflată până acum într-o formă bună, va începe în cele din urmă să resimtă efectele şi ca urmare va declanşa o modificare a politicii monetare. Analiştii "Erste" estimează că prima reducere a ratelor dobânzilor se va produce undeva la jumătatea anului curent. Piaţa obligaţiunilor din SUA ar trebui să se resimtă de pe urma acestei situaţii şi se anticipează o uşoară scădere a rentabilităţii în lunile următoare. Ratele dobânzilor din SUA, prognozate a fi mai scăzute, vor avea probabil un impact negativ şi vor slăbi dolarul, deşi pare puţin probabil ca această monedă să scadă mai mult decât valorile minime ale monedei euro la sfârşitul lui 2004, în mod susţinut.

Piaţa europeană de capital

Pe lângă fundamente corporative bune, indicatorii macroeconomici oferă motive de optimism, existând perspectiva unor viitoare creşteri de preţuri pe pieţele europene de capital, precizează experţii Erste. În ciuda creşterii din ultimii ani, profiturile companiilor continuă să ofere potenţial pentru o tendinţă ascendentă susţinută, care, la rândul său, generează oportunităţi de îmbunătăţire a rentabilităţii capitalului. Creşterea dinamică din Europa de Est oferă companiilor atât un imbold, cât şi şanse de extindere pe termen mai lung. Valorificarea capitalurilor europene încă este extrem de atrăgătoare şi există un considerabil potenţial ascendent.

Zona Europei: ratele dobânzilor şi piaţa obligaţiunilor

Creşterea economică în zona Euro s-a dovedit a fi surprinzător de robustă în primul trimestru al lui 2007, se spune în raportul Erste. Nici creşterea TVA-ului în Germania, nici încetinirea economică din SUA nu au oprit tendinţa ascendentă, iar perspectivele generale pentru acest an sunt acum semnificativ mai bune. Principalii factori de impulsionare în această privinţă sunt investiţiile şi creşterea puternică a cifrelor legate de angajarea forţei de muncă. Îmbunătăţirea considerabilă a pieţei forţei de muncă indică o creştere mai rapidă a consumului privat începând din a doua jumătate a lui 2007, aspect care ar trebui să se facă simţit până în 2008. "Estimăm o contribuţie moderat-pozitivă din partea exporturilor, iar companiile sunt bine poziţionate pe pieţe, în special pe pieţele cu ritm puternic de dezvoltare din Europa de Est şi Asia", se arată în raport. Pe acest fundal, ratele pieţelor financiare pentru împrumuturi pe termen scurt au şanse să creas­că din nou în iunie. Pentru a doua jumătate a acestui an, analiştii estimează că ratele dobânzilor vor rămâne nemodificate, deşi există în continuare riscurile producerii unei creşteri. Pe piaţa obligaţiunilor, perioadele de maturitate scurte şi medii sunt atractive, iar obligaţiunile cu perioadă lungă de maturitate vor înregistra probabil noi pierderi în trimestrul al doilea, din cauza creşterii economice puternice.

Piaţa japoneză de capital

Perspectivele pentru piaţa de capital din Tokyo sunt, în principal, pozitive. Procesul de revenire economică pare să continue şi se extinde acum în sectoarele pieţei interne. Multe companii ies cu succes din procesele de restructurare derulate în ultimii ani şi nu exis­tă factori care să împiedice intrarea pieţei de capital pe o pantă ascendentă, pe termen mediu. Ca urmare a unei uşoare scăderi înregistrate în creşterea profiturilor companiilor şi a unor componente valutare incerte, alocarea sectorială a Erste se concentrează asupra consumului intern, asupra pieţei imobiliare şi serviciilor bancare.

Japonia: ratele dobânzilor şi valuta

După creşterea economică din trimestrul al patrulea, performanţele de ansamblu ale economiei japoneze, în a doua jumătate a lui 2006, au fost pozitive, deşi creşterea înregis­trată în consumul privat a intrat într-o etapă de stagnare. Primii indicatori pentru primul trimestru al lui 2007 arată însă o revenire în acest sector şi este probabil ca această tendinţă să continue pe parcursul anului, în contextul în care piaţa forţei de muncă pare să îşi menţină evoluţia pozitivă. În ansamblu, ritmul creşterii economice ar trebui să se accelereze în 2007 faţă de 2006. Până la ora actuală, datele despre inflaţie au reflectat prea puţin tendinţa ascendentă de un an a economiei japoneze. Raportul Erste mai spune: "Estimăm că se va produce o creştere foarte lentă a inflaţiei, care, la rândul său, va genera doar creşteri foarte moderate ale ratei impuse de Banca Japoniei. Anticipăm că poziţiile finanţate în yeni vor deveni mai puţin atractive, ceea ce ar trebui să ducă, în final, la consolidarea valutei japoneze sub­evaluate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb