Peste 300 de opere de artă, clasice şi contemporane, vor fi scoase la licitaţie în primele evenimente ale anului 2023, organizate de Casa de Licitaţii A10 by Artmark, informează un comunicat de presă remis astăzi redacţiei.
Potrivit sursei citate, seria licitaţiilor de artă începe săptămâna viitoare, pe 17 şi 19 ianuarie, răspunzând trendului de interes pentru investiţia în artă la preţuri accesibile. Printre principalele motivele avute în vedere de necolecţionari pentru investiţia în artă sunt: operele de artă au reprezentat şi rămân o monedă de schimb sigură, având în vedere sporirea valorii odată cu trecerea timpului (iar nu invers aşa cum e în cazul altor active); investiţia în artă nu se adresează doar colecţionarilor, căci arta, pe lângă atributele financiare, cultivă gustul pentru frumos şi cultură al posesorului.
"Arta Azi - Licitaţia de Artă Contemporană" propune o selecţie de 161 de opere de artă contemporane, realizate de tinerele generaţii de artişti români, ale căror preocupări artistice reflectă subiectele zilei, precum munca în corporaţie, relaţia de cuplu, schimbările climatice, inteligenţa artificială, dependenţa de reţelele sociale ori explorarea sexualităţii. Enumerăm câteva dintre cele realizate de artiştii cei mai urmăriţi azi, precum "Baba Clonţului" de Gorzo (preţ de pornire de 2.000 de euro), "Gentle Beast" de Gheorghe Fikl (ce porneşte în licitaţie de la preţul de 1.500 de euro) sau "Box" realizată de Benny Jackson, care a făcut parte din expoziţia "Hollywood" la Muzeul Kitsch-ului din Bucureşti (preţul de pornire de 350 de euro). Tot Benny Jackson se inspiră din benzile desenate americane şi îl coboară de pe piedestal pe idolul copilăriei - Batman, imaginându-l în Mega Image-ul de la colţul străzii în opera "Batman demascat", care are preţul de pornire de doar 350 de euro. Astfel, artistul oferă o lecţie umoristică, dar tăioasă despre purtarea corectă a măştii medicinale.
Totodată, primul eveniment al Casei de Licitaţii A10 by Artmark include o secţiune pentru susţinerea spaţiului independent ETAJ - iniţiativă a unui grup de artişti din Bucureşti care şi-au propus să creeze independent un ecosistem funcţional propriu, în care se pot exprima liber, organizând evenimente artistice şi expoziţii. Astfel, fondurile obţinute în urma vânzării lucrărilor semnate de tineri artişti precum Iulian Cristea, Beaver, Mircea Modreanu, Bamby Tony, Robert Obert, Ada Muntean sau Ruxandra Tudoran vor fi direcţionate către funcţionalizarea şi întreţinerea acestui hub independent de creaţie artistică.
Cea de-a doua licitaţie a anului 2023 va avea loc tot săptămâna viitoare, pe 19 ianuarie, şi reuneşte aproximativ 200 de opere de artă românească ce au preţuri de pornire foarte accesibile. Evenimentul "Început de an, început de colecţie - Licitaţia a Două Mici Colecţii de Artă" permite colecţionarilor şi pasionaţilor de artă ce intenţionează să debuteze o colecţie de artă să achiziţioneze opere cu preţuri de pornire de doar câteva sute de euro, între care şi nume consacrate ale artei clasice, moderne ori contemporane româneşti, precum: Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Theodor Aman, Gheorghe Petraşcu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Francisc Gall, Corneliu Baba, Ion Pacea, Ştefan Câlţia ori Felix Aftene - de la grafică, gravură, acuarelă şi până la picturi în ulei.
Cele peste 300 de opere de artă pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviţă din str. C.A. Rosetti nr. 5 sau online pe artmark.ro. Expoziţia este deschisă de luni până duminică, gratuit, în intervalul orar 10:00-20:00, se precizează în comunicat.