Lideri şi experţi din industrie au oferit perspective valoroase şi sfaturi practice referitoare la rolul AI în cybersecurity, deepfake, zero-days, criptografie, detecţie malware, ransomware, precum şi numeroase exemple şi studii de caz.
Hasain Alshakarti, expert internaţional recunoscut în securitatea cibernetică, cu o experienţă de 25 de ani în domeniu, a împărtăşit cu audienţa resurse valoroase referitoare la atacurile informatice, strategiile de atenuare, detecţie şi analiză, în cadrul sesiunilor sale, "A hacker just logged in" şi "Tales from incident response: Unmasking the Treat Actor's Inner Sanctum". Extrem de apreciat a fost şi discursul susţinut de Jayson E. Street, expert de talie internaţională şi hacker care încalcă securitatea pentru a educa despre securitatea cibernetică, pe tema impactului AI asupra securităţii cibernetice. Lista completă a celor care au urcat pe scena DefCamp Cluj-Napoca se regăseşte AICI.
Temele referitoare la tehnologiile bazate pe inteligenţa artificială şi automatizare, impactul lor în industrie, precum şi evoluţia ameninţărilor cibernetice au fost printre principalele puncte de atracţie. "AI nu este inamicul, ci principalul tool care ne va ajuta în activitatea noastră", "educaţia este cheia, atât la nivel personal, cât şi profesional", "este momentul să ne deschidem mintea şi să adoptăm la scară largă această revoluţie tehnologică", au fost doar câteva dintre reacţiile împărtăşite de participanţii DefCamp Cluj-Napoca pe platforma LinkedIn.
"Evenimentul a fost un real succes, fiind apreciat de comunitatea locală pentru calitatea interacţiunilor şi a prezentărilor. Agenda diversificată, care a inclus sesiuni ce au vizat concepte de inteligenţă artificială "Secure by Design", "Threat Hunting", "Malware analysis" şi "Cloud Security", a oferit oportunităţi valoroase pentru discuţii despre provocările actuale din domeniul securităţii cibernetice. Ne bucurăm că am putut facilita crearea de conexiuni noi şi relevante, contribuind astfel la întărirea ecosistemului de securitate cibernetică", a declarat Andrei Avădănei, fondatorul DefCamp.
"DefCamp a reuşit să pună Cluj-Napoca pe harta securităţii cibernetice europene. Prezenţa celor peste 400 de participanţi demonstrează nevoia pieţei din Cluj-Napoca de a avea astfel de evenimente dedicate industriei de securitate cibernetică. Ne bucurăm că alături de specialişti de renume din domeniu am reuşit să dezbatem la DefCamp Cluj subiecte relevante şi actuale din domeniu. Dinamica acestui eveniment ne oferă încredere să ducem şi mai departe proiectele noastre şi suntem încrezători că prin acestea contribuim la dezvoltarea unei comunităţi puternice de cybersecurity într-unul dintre cele mai efervescente oraşe din ţară", a declarat Tudor Damian, coordonator DefCamp Cluj-Napoca.
Pe parcursul celor două zile, la DefCamp Cluj-Napoca s-au derulat concursuri şi activităţi practice în cadrul Hacking Village, care au generat un interes foarte mare, fiind pentru prima dată când au loc astfel de evenimente de hacking la Cluj. Media a fost de 30 de participanţi per concurs, iar aceştia au avut ocazia de a-şi aplica cunoştinţele în scenarii reale şi de a-şi extinde experienţa de învăţare.