PESTE 7.000 DE DEBITORI AU ACCESAT PROGRAMUL "SCADE RATA" Alexandru Berea, BCR: "Clienţii care au semnat pentru reducerea ratelor au renunţat la litigii"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 septembrie 2015

Alexandru Berea, BCR: "Clienţii care au semnat pentru reducerea ratelor au renunţat la litigii"

Berea: "Cei care au acţiuni în justiţie, dacă doresc să beneficieze de programul «Scade rata», trebuie să renunţe la litigii"

Peste 7.000 de clienţi BCR au accesat, în mai puţin de o lună, oferta de reducere cu 15% până la 40% a ratelor aferente creditelor garantate, în cadrul campaniei "Scade Rata", iniţiată de de Banca Comercială Română, au anunţat, ieri, reprezentanţii instituţiei financiare.

Programul băncii prevede o dobândă fixă anuală de 4,95% timp de cinci ani sau de 5,95% timp de zece ani, ulterior clienţii urmând să plătească o dobândă variabilă alcătuită dintr-o marjă fixă de 3% plus Euribor la şase luni (dacă împrumuturile sunt în lei se va aplica indicele ROBOR la 6 luni). Pentru creditele de consum cu ipotecă dobânda va fi mai mare cu 1%, după cum a explicat, recent, Dana Demetrian, vicepreşedinte executiv Retail şi Private Banking, BCR.

Printre debitorii care au semnat că acceptă această ofertă sunt şi clienţi care aveau acţiuni în instanţă împotriva băncii şi care au renunţat la litigii, ne-a declarat Alexandru Berea, director executiv al Direcţiei Juridice din BCR.

Domnia sa ne-a precizat: "Nu mai vrem litigii. Nu acceptăm ca cei care semnează oferta noastră să mai aibă în continuare procese în justiţie. Cei care au acţiuni în instanţă, dacă doresc să beneficieze de program, trebuie să renunţe la litigii. Oamenii care au acceptat oferta au făcut acest lucru. Vrem să închidem litigiile şi să avem o relaţie normală cu clienţii, or o relaţie normală nu înseamnă să-ţi dai în judecată contrapartida".

Potrivit domnului Berea, BCR derulează un program de închidere amiabilă a litigiilor cu consumatorii de peste trei ani, prin ofertele făcute clienţilor.

"Iniţial, în cele două procese colective pe care le avem, au fost înscrişi 850 de clienţi şi au mai rămas 300, restul au acceptat ofertele noastre, de-a lungul timpului", ne-a mai spus, ieri, Alexandru Berea.

"Scade rata" face parte dintr-un amplu program prin care banca urmăreşte să-şi fidelizeze clienţii, oferta reprezentând "o recalibrare a costurilor", potrivit Danei Demetrian.

Recent, Tomas Spurny, actualul CEO al Băncii Comerciale Române, a atras atenţia asupra faptului că există o nevoie de reaşezare a relaţiilor dintre clienţi şi bancă: "Dacă vii la o bancă şi nu eşti nici matematician, nici expert financiar, te vei confrunta cu o mulţime de termeni care nu-ţi vor spune nimic; trebuie să subliniem clar riscurile pe care le oamenii le pot întâmpina atunci când fac afaceri cu noi".

Plecând de la ideea că întreaga industrie se bazează pe încredere şi convingere, bancherul a mai spus: "Nu cred că am făcut greşeli legale, dar am făcut greşeli morale. Persoanele care nu sunt mulţumite de bancă, cred că azi au parte de un tratament complet diferit faţă de ce primeau în trecut".

Misiunea băncilor este să cumpere risc şi să vândă încredere, a conchis Tomas Spurny.

Programul "Scade rata", demarat la data de 1 septembrie, se adresează unui număr de 50.000 de debitori ai băncii, care au împrumuturi garantate. Potrivit doamnei Demetrian, încă din primele zile au existat şi clienţi dintre cei contactaţi de BCR care au refuzat oferta din diverse motive sau care au spus că ar dori ca, înainte, să se consulte cu un avocat.

Ieri, Dana Demetrian, a declarat: "Campania lansată în urmă cu trei săptămâni se bucură deja de un mare succes printre clienţi. Aceştia apreciază în mod deosebit abordarea corectă a băncii, mai exact modul pro-activ în care noua ofertă de scădere a ratei de credit, în medie cu aproximativ 20%, este prezentată de către consilierii noştri. Faptul că în cadrul Campaniei Scade Rata, alături de o dobândă avantajoasă, BCR oferă clienţilor săi comisioane zero şi o asigurare de viaţa gratuită, reprezintă un pas important pe care banca doreşte să-l facă în dezvoltarea relaţiei cu clienţii săi. În cadrul acestei campanii, ne îndreptăm către întregul portofoliu de clienţi, iar ofertele pe care le facem au cele mai bune costuri. Ceea ce ne bucură este că şi acei clienţi care au ales calea instanţei au înţeles că oferta BCR reprezintă o soluţie mutual benefică şi că este un moment de referinţă în care prima bancă din sistem se îndreaptă către clienţii săi, dar şi către clienţii de Retail din România, printr-o cumunicare transparentă, o ofertă corectă şi un proces de aprobare rapid şi simplu. Este normal, într-o piaţă civilizată şi matură, ca relaţia între client şi bancă să fie o relaţie de încredere, iar în cazul unor litigii banca să găsească soluţii comerciale de închidere a acestora. În acest context, atitudinea băncii rămâne aceea de a găsi căi de soluţionare amiabilă şi de a dezvolta un parteneriat pe termen lung".

Reprezentantul BCR a subliniat că, dacă debitorii sunt de acord cu propunerea băncii, întregul proces durează circa 25 de minute şi se efectuează la sucursalele BCR.

Condiţiile de mai sus se aplică inclusiv împrumuturilor noi, dar îi vizează şi pe clienţii altor bănci, care îşi pot refinanţa, în acest mod, creditele. Aceştia nu vor plăti niciun fel de comisioane în momentul refinanţării, singurele plăţi urmând să fie efectuate pentru documentele necesare evaluării imobilelor puse garanţie, a mai spus reprezentantul doamna Demetrian.

Domnia sa a declarat că banca va suporta costuri de circa 200 milioane euro în urma implementării acestui program, banii urmând să fie recuperaţi prin "eficienţă de costuri şi profituri".

Oferta BCR a fost prezentată, în premieră, de Ziarul BURSA, în cadrul unui interviu de la începutul lunii iunie pe care ni l-a acordat Tomas Spurny, actual CEO al BCR.

La vremea respectivă, şeful băncii ne-a declarat: "Facem trei lucruri: conversia creditului (n.r. din valută în lei), reducem dobânda la un nivel adaptat condiţiilor actuale, iar, în al treilea rând, în funcţie de comportamentul de plată al clientului pe viitor, acordăm anumitor persoane o reducere la principalul creditului, pentru a-i încuraja să ramburseze creditul prin diminuarea ratei lunare.

Am testat programul pe aproximativ 200 de clienţi, avem rezultate foarte bune şi pentru noi este critic, în momentul de faţă, ca, în a doua jumătate a anului, să vedem cum putem să aplicăm acest program unui număr cât mai mare de oameni. Vreau să subliniez că dacă debitorul are un credit la care nu a mai plătit nimic de doi ani, atunci nu se va încadra pentru acest program.

În cazul în care o altă persoană are un credit similar şi a încercat să ne achite nişte bani în decursul aceleiaşi perioade, vom aborda altfel lucrurile. Sunt diferite situaţii şi unii oameni, din nefericire, încearcă să profite de această situaţie. Vrem să fim siguri că programul se adresează oamenilor care merită".

Pentru recalibrarea dobânzii, sunt încheiate contracte de renegociere între debitori şi bancă, într-un al doilea pas clienţii putând solicita conversia creditelor în lei.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. voi o aruncati asa ca sa puna lumea botu ce credeti cei care vau dat in judecata mai renunta .doar sa fie fraieri ca de acum se vor castiga pe banda rulanta procesele au vazut si judecatori ce japca sa facut cu populatia si daca pun botu la bani bancilor hop dnaul o sa vedeti ce o so ia in gat bancile ca neam saturat de robia asta ajunge gata

    sa fac ceva cu reducerea voastra .la instanta tata ce va intrat morcovu pai am 1100 de franci rata daca se da legea sa va dau cheile de la apartament si sa nu mai fiu urmarit de banca pa in 3-4 ani imi cumpar altu sa vedem ce o sa faceti cu ele ca o sa deveniti agenti imobiliari o sa va lase lumea cam 100.000 de apartamente cui o sa le vindeti le vom cumpara tot noi da cu 20000 bucata nu cu 100.000.nu va mai lasati inselati de banci trebuie sa fim uniti vor sa ne dezbine camatari astia

    e o cacealma reducerea asta lea intrat frica osa vedeti ca daca nu accepta nimeni vor veni cu alta si tot asa. nu va lasati pacaliti trbuie acum sa iesim in strada ca lea intrat morcovu .dnaule ce stai si nu pui mana pe camatari astia ca au iselat o gramada de familii care contribuie la salariile voastre puneti mana pe ei si controlatii sa vedeti daca au avut franci in visterie cand au luat oameni bani de la e. excroci spuneau la vremea respectiva ca nu ma avem sau terminat va dam lei la cursul francului . nu au avut niciodata acest produs in visteria lor deci au dat imprumuturi in lei si incaseaza franci .hotie pe fata si institutiile statului care trebuie sa ne protejeze nu fac nimic pentru acesti contribuabili de pe urma carora isi iau salariile.rusine sa va fie domnilor parlamentari cum aveti somn noaptea cand stiti ca atatea familii au ramas in strada si puteati sa ii protejati de camatari astia credeti ca nu vrem sa platim ratele.e un dumnezeu acolo sus de care nu va este frica dar va inselati amarnic fiecare om va plati pentru pacatele pe care le face nimeni nu ramane nepedepsit .ramaneti voi cu bani si casele noastre si noi sa fim sanatosi sa ne facem altele.

    voi chiar credeti ce spun astia de la bcr .vor sa ameteasca lumea din nou .astia sunt mai nenorociti decat camatari nu stiu cum sa mai agate pe ultima suta niste fraieri .talhari nenorociti

    1. la prima manifestatie care va veni trebuie sa facem ca mineri sa venim fiecare cu cate o ciomaga sa le aratam de ce suntem in stare ca prea isi bat joc de noi neau distrus familiile hoti astia

      unde esti tu tepes doamne

      de undeva trebuie sa inceapa razmelita in tara asta ca de hoti astia suntem satui au furat toata tara asta si tot nu le ajunge.fara ciomaga nu se face ordine in tara asta

    Saptamana trecuta se jura Demetrian aia ca renuntarea la ltigii nu e conditie in oferta actuala; vine asta acu si spune ca e! Succes la pescuit si vanatoare! Aceste cifre si decalaratii au scop publicitar sa atraga cat mai multi disperati sau prosti! In esenta, litigiile i-au dat si ii vor da strasnic la temelie! Poate se dezintegreaza BCR! Ca sa nu mai zic ca aceste oferte oricum sunt peste ceea ce are bCR pe piata acum, adica oricum rade de clienti, camtarindu-i! Bagati-va oferta unde nu va bate soarele!

    Toata lumea stie de manipularea si diversiunea voastra. Nu mai ai nici o sansa, WCR!!! O sa stie lumea si dincolo de CEDO. Suntem alaturi de sabia lui PIPEREA! Doar impreuna vom invinge!

    Domnule Berea, o relatie NORMALA inseamna o dobanda si comisioane transparente. Dupa ce am platit 7-11 ani un DRV abuziv, un comision acordare abuziv, relatie NORMALA inseamna RESTITUIREA TUTUROR SUMELOR percepute abuziv, nu ce CACAT mancati voi.

    Si acest lucru de asa-zisa transparentizare pe care il faceti nu este decat sub PRESIUNEA instantelor, a proceselor cu ANPC si Teama de a restitui oamenilor inselati sumele imense de bani incasati abuziv. ,, Gandim la fel " ?  

    Piperea si completele de la ICCJ o sa sterga cu voi pe jos, Sova nu mai are. ,, intrare " ca la conclavul atomic la CAB.

    Pe noi clientii WCR scrie VICTORIE !!!! 

    altii la rand

    am impresia ca sunt multi clienti care nu fac diferenta intre actionarii bancilor si top managementul acestora: ei cred ca ii pedepsesc pe bancheri, insa cei din conducerile bancilor in loc sa ia 1.200.000 euro pe an , vor lua 800.000 euro si daca reziliaza contractele de munca primesc sume uriase 20-24 salarii, dupa care pleaca la alte banci (ca doar nu noi am inventat rotatia cadrelor) care merg foarte prost si unde nu mai e loc de mai jos. Astfel, se poate realiza usor o crestere, si iarasi din nou bonusuri si prime, iar singurii care eventual pot pierde sunt clientii si actionarii. Danila a plecat de la BCR cu 6 mil de euro pachet compensatoriu. Baltazar (zis si Moni Shanel) a plecat si el cu vreo 2 mil., si cel mai mic directoras de divizie poate pleca cu un 250-300k dupa care in 2 luni il vezi in alta parte. Bine-asa

    Anonimule, poate ai dreptate, poate ai idei interesante, vad ca esti combativ, dar incearca, dom'le, sa inveti limba romana si putina gramatica! Pune undeva un punct, pune o virgula, desparte pe "sa facut" in "s-a facut" si celelalte... "dnaul" se scrie "DNA-ul", "neam saturat" se scrie "ne-am saturat" s.a.m.d. Nu-ti dai seama ca nici nu se poate citi ceea ce insailezi si polmotesti d-ta?

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb