Mai mult de jumătate dintre bulgari sprijină ideea unei apărări comune la nivel european şi sunt dispuşi ca ţara lor să contribuie financiar la acest efort, potrivit unui sondaj realizat de agenţia Myara. Cercetarea, desfăşurată telefonic între 14 şi 18 martie 2025, pe un eşantion de 801 adulţi bulgari, arată că 59,1% dintre respondenţi susţin dezvoltarea unei industrii europene comune de apărare, în timp ce 35,7% se opun, iar 5,2% sunt indecişi. De asemenea, 53,8% aprobă alocarea de fonduri de către Bulgaria pentru această iniţiativă, în timp ce 43,9% se declară împotrivă.
În privinţa sprijinului pentru Ucraina, opiniile bulgarilor par mai apropiate de poziţia fostului preşedinte american Donald Trump decât de cea a liderilor europeni, potrivit analiştilor. În timp ce există un consens privind necesitatea negocierilor pentru încheierea conflictului, publicul bulgar îşi exprimă rezerve faţă de garanţiile oferite Ucrainei pentru viitorul său. Totodată, persoanele mai în vârstă arată o înclinaţie mai mare spre poziţiile Moscovei.
Sondajul relevă, de asemenea, că bulgarii nu susţin afirmaţia lui Trump conform căreia Ucraina ar fi iniţiat conflictul. În ceea ce priveşte responsabilitatea pentru război, 32,7% dintre respondenţi consideră că Rusia l-a declanşat, 24,9% acuză Ucraina, iar peste 40% nu pot oferi un răspuns clar. Când vine vorba de vinovatul principal, 24,6% indică Rusia, 39,4% Occidentul, 8,7% Ucraina, iar 26% nu au o opinie definită.
Percepţiile asupra evoluţiei conflictului variază: doar 5,7% dintre respondenţi cred că Ucraina şi Occidentul au un avantaj, în timp ce 55% sunt de părere că Rusia şi aliaţii săi non-occidentali sunt în avantaj. Aproape 40% nu au o poziţie clară.
O temă importantă în discuţiile despre pace este lipsa garanţiilor că Ucraina nu va fi atacată din nou. Sondajul indică faptul că 63,9% dintre bulgari nu cred că există astfel de garanţii, în timp ce doar 26,6% sunt de părere că acestea există. Cu toate acestea, majoritatea respondenţilor consideră că orice negociere ar trebui să includă asigurarea unui viitor sigur pentru Ucraina.
În ceea ce priveşte soluţiile pentru încheierea conflictului, 63,4% dintre bulgari sprijină ideea unui acord negociat între Donald Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce 18,8% susţin poziţia liderilor europeni, precum preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Keir Starmer, care insistă pe continuarea sprijinului acordat Ucrainei.
Referitor la un sistem european de apărare, 59,1% dintre respondenţi îl susţin ca element complementar NATO, în timp ce 35,7% se opun. În schimb, entuziasmul scade când vine vorba despre implicarea directă a Bulgariei, doar 53,8% fiind de acord ca ţara lor să participe, iar 43,9% opunându-se. Totodată, bulgarii se declară clar împotriva desfăşurării de forţe naţionale de menţinere a păcii, doar 21,6% susţinând această idee, în timp ce 76,8% o resping.