Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale consideră că în perioada următoare fermierii din ţara noastră trebuie să utilizeze în continuare pesticidele pentru combaterea dăunătorilor la culturile agricole. Poziţia lui Petre Daea este în contradicţie cu propunerea Comisiei Europene care doreşte o reducere cu 35% a nivelului de pesticide în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, ministrul Agriculturii susţinând că implementarea acestui procent ar duce la afectarea gravă a plantelor şi produselor vegetale din ţara noastră şi chiar la falimentul multor fermieri.
În cadrul şedinţei Consiliului Agricultură şi Pescuit - Agrifish, care a avut loc, ieri, la Bruxelles, Petre Daea s-a referit la documentul "Preocupări legate de proiectul de act normativ privind utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor şi menţinerea unui nivel adecvat de sănătate a plantelor fitosanitară adecvată în UE", iniţiat de Letonia, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Lituania, Polonia şi România şi a precizat: "Alături de celelalte şapte state semnatare, România se pronunţă pentru menţinerea unei stări fitosanitare adecvate a plantelor şi a produselor vegetale. Scopul esenţial al produselor de protecţie a plantelor este de a menţine un nivel ridicat al producţiilor agricole. România este un exportator important pe pieţele terţe şi are tot interesul ca producţia agricolă naţională să respecte Standardele Internaţionale pentru Măsuri Fitosanitare. România este, de asemenea, statul membru cu cea mai mică cantitate de substanţă utilizată la unitatea de suprafaţă. Faţă de media europeană de 2,2 kilograme pe hectar, România foloseşte doar 640 grame pe hectar".
Ministrul Agriculturii a susţinut că reducerea cu un procent fix - 35% cum propune Comisia Europeană - a cantităţii de îngrăşăminte, ar putea duce la pierderi de producţie importante pentru fermieri, pierderi care pot atrage chiar falimentul acestora. "Nu putem fi de acord cu acest nivel de reducere, România fiind ţara care nu face exces de consum de pesticide, ci, dimpotrivă, poate fi considerată un reper. De aceea, considerăm că reducerea proporţională nu este o soluţie", a subliniat ministrul Petre Daea.
În cadrul şedinţei s-a discutat şi despre stabilirea unor niveluri maxime noi şi mai mici pentru substanţele poli- şi perfluoroalchilate (PFAS) în produsele alimentare.
Referitor la acest subiect, Petre Daea a spus: "Ţinând seama de Recomandarea Comisiei 1431/2022, conform căreia un set reprezentativ de date privind prezenţa într-un număr mare de alimente nu este disponibil şi întrucât concentraţiile de PFAS sunt obţinute doar prin metode analitice foarte sensibile utilizate de un număr mic de laboratoare din Statele Membre, România apreciază ca fiind necesară dezvoltarea unor metode analitice sensibile şi readaptarea laboratoarelor naţionale. Ştiind că acesta este un proces de durată facem apel la Statele Membre care au asemenea dotări să continue analizele, iar rezultatele să fie puse la dispoziţia tuturor".
Ministrul Agriculturii a avut o poziţie reticentă şi cu privire la utilizarea agenţilor biologici de control, în locul pesticidelor, propunere făcută tot de oficialii Comisiei Europene.
"Nu se poate concepe obţinerea unei producţii ridicate fără a se ţine seama de atacul plantelor de cultură de către boli şi dăunători. Apreciem efortul făcut de Comisie privind studiul prin care să cunoaştem situaţia şi opţiunile noastre în ceea ce priveşte introducerea, producţia, evaluarea, comercializarea şi utilizarea agenţilor de biocontrol nevertebraţi pe teritoriul Uniunii Europene. Utilizarea acestor agenţi ar putea constitui o modalitate de scădere a inputurilor agricole, în speţă a pesticidelor chimice, dar trebuie să cunoaştem ce avem de făcut în situaţii concrete, ţinând cont de încrederea în utilizarea unor astfel de agenţi de control, de înţelegerea posibilelor efecte pe termen lung şi, nu în ultimul rând, de o analiză cost-beneficiu a acestui tip de produse", a afirmat Petre Daea.
Ministrul Agriculturii a solicitat, prin prisma mărimii pieţei privind agenţi de biocontrol, fie intensificate investiţiile în cercetare pentru dimensionarea corectă a pieţei de agenţi nevertebraţi.
1. A fi sau a nu fi contra UE
(mesaj trimis de Alonso în data de 26.04.2023, 07:39)
Cand e vorba de pesticide si ingrasaminte nu se poate sa fim de acord cu ei. De acord! Nu la noi e buba.
Cand vine vorba de stoparea importurilor de cereale din Ucraina nu se mai pune problema de a fi impotriva UE? Acolo nu mai spune Daea nimic, tace mâlc. Ucrainienii fac 10 tone si romanii 6, aia le au modificate genetic, pe noi nu ne lasa UE, aia le fac super ieftin, noi scump, ca nu avem ingrasaminte. Super! De platit subventiile alea tot din buget se platesc…
Deci, Petrisor, mai bine taceai!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 08:07)
Ultimul sondaj efectuat la comanda la comanda celor de la PNL dar nedestinat publicitatii efectuat telefonic in perioada 20-23 aprilie prin metoda cati pe in esantion de 1202 persoane , atata asfel :
AUR 28%
PSD 27%
USR 13%
Forta dreptei 8%
PMP 7%
Reper 6%
UDMR 5%
PNL 4%
Pro Romania 1%
Altii 1%
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 15:36)
Ce-i AUR? În afară de cei 3 papagali de la TV, ce cârnați securiști militari mai au prin organizații?
2.2. Igzact ca ceilalti (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 20:54)
Pai au tot cam acelasi procent ca PNL sau PSD.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 08:29)
Fiecare daunator are daunatorul lui. Am vizitat o sera de rosii in ungaria, si acolo am vazut, aveau niste musculite negre pe rosii dar au cumparat niste musculite sau buburuze ceva care se hraneau cu acele musculite. Si asta faceau de ani de zile, nu stropeau rosiile.
Asta am constat si la mine in livada, am avut un atac masiv de paianjen rosu in primii ani. Dar n-aveam voie sa stropesc ca sunt bio. Si acum au disparut. Total. La fel la un moment dat au aparut o gramada de soareci si-au facut galerii la radacina pomilor, dupa ce am pus gunoi. Nu puteam sa dorm bine noaptea, ca ma gandeam la soarecii aceia cum imi mananca radacinile la pomi si ii voi gasi uscati. Dar nu s-au uscat, dimpotriva au inceput sa apara niste serpi mai mici care au mancat toti soriceii. Acum nu mai am nici soricei nici serpi.
Altii omoara soarecii se camp cu furtun de la teava de esapament bagat in galerii etc dar.. natura isi face treaba mai bine daca ai rabdare(si incredere, ceea ce Deea n-are)
3.1. Vai! Vai! Vai! (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Augustin în data de 26.04.2023, 12:29)
Ce povesti frumoase cu musculite si buburuze, soricei si serpisori...
In lume traiesc miliarde de oameni care nu pot astepta deznodamantul acestor povesti.
Foamea acestor miliarde nu poate fi satisfacuta cu agricultura facuta la metru patrat.
Vestea proasta e ca vor fi si mai multe miliarde de hranit.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 15:38)
El știe că există leac și pt înfometați, niște viermișori.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 09:23)
ingrasaminte = pesticide ? se cam amesteca . eu cred ca Daea se pricepe mai bine decat ” specialistii ” in vorbe si care vad agricultura din tren sau masini .
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 10:17)
Daea stie ce a invatat la scoala pe vremea lui ceausescu si aia a si aplicat. Pesticide, ingrasaminte chimice , erbicide. Un mod de a face agricultura costisitor si daunator pentru sol si pt sanatatea umana. Dar nu stie nimic si nu vrea sa stie despre tehnologiile noi in agricultura, agricultura regenerariva, cover crops, no till farming, acesti agenti biologici pt combaterea daunatorilor, etc desi sunt fermieri si la noi in tara care au inceput sa aplice cu succes aceste principii.
Deci pe scurt Daea n-are ce cauta unde e, pt ca e expirat si fiind expirat e o frana.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 11:14)
Pe scurt habar nu ai despre ce vorbești. Arunci cu niște buzzwords auzite pe Youtube și ai impresia că ai habar cum se face agricultura la scară mare. Mai dai și lecții altora.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 12:19)
Ba eu cred ca tu esti un invechit care a ramas i urma. Da termenii i-am luat de pe youtube si ii folosesc ca atare, pt ca nu sunt inca expresii echivalente in Romania, dar lucrurile acestea se folosesc, sunt ferme e un exemplu si la bursa HAI care foloseste de la inceput no till farming(fara aratura)sau cum sa-i spun si am vazut ca sunt mai multi, ce-i drept eu am o livada nu ma ocup de marea agricultura, dar asta nu inseamna ca la scara mai mica nu am aplicat unele lucruri. Si ce vezi pe youtube nu sunt minciuni, sunt si ferme din Romania care aplica lucrurile acestea. Ieri am vazut cea mai mare ferma de afine bio din Ro, cu export in anglia 600 de muncitori pe plantatie folosind exact ce zice deea ca nu se poate: capcane cu feromoni si acesti agenti biologici in loc de pesticide.
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 12:23)
PS voi astia invechiti tineti cu dintii sa otraviti populatia. Si si pe voi, ca nu putini fermieri au facut cancer de la inhalarea de pesticide si erbicide.
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 13:31)
Deci pe scurt vezi-ti de meseria ta , daca ai vreo una ! propagandist usr nu este considerata meserie .
4.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 13:35)
Tot pe youtube de unde te inspiri, am vazut ” agricultura moderna ” practicata in olanda cu legume care nu au vazut pamantul , crescute in bazine cu apa si chimicale din belsug . mananca ceva din olanda si ai sa pricepi despre ce vorbesc .
4.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 14:32)
Forza USR! Jos comunistii care stiu ei mai bine decat UE.
4.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.7)
(mesaj trimis de Iulică Bulai Doamne în data de 26.04.2023, 15:42)
Faceți și agricultură la USR?
Fermele bio produc 2 boabe și o păstaie. După ce au investit în marketing se trezesc cu cerere așa că valorifică produsele pesticidate ale rudelor/vecinilor pe cui-ul lor... Bio eco
4.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 16:11)
voi sinteti neomarxistii , noii comunisti , te-ai zapacit .
4.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2023, 16:28)
Poate nu mai ia pastilele la timp.....