"Petrom" a făcut profit de 2,19 miliarde lei

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 februarie 2011

"Petrom" a făcut profit de 2,19 miliarde lei

Majorarea capitalului social ar putea fi amânată cu un an

Conducerea "Petrom" va propune acţionarilor distribuirea de dividende din profitul pe anul trecut

"OMV Petrom", cea mai mare companie autohtonă, a obţinut, anul trecut, un profit net de 2,19 miliarde lei, cu 163% mai mare faţă de 2009, conducerea companiei anunţând că va propune acţionarilor distribuirea de dividende din profitul pe 2010, după o pauză de doi ani. Anul trecut, "Petrom" a plătit statului redevenţe de 600 de milioane de lei, cu circa 50 de milioane de lei mai mult faţă de 2009.

Profitul obţinut de "Petrom" anul trecut ar putea determina amânarea majorării capitalului social al companiei, cu atât mai mult cu cât statul de-abia a demarat procedurile pentru vânzarea unui pachet de 9,8% din acţiunile "Petrom".

În a doua parte a anului trecut, au apărut mai multe informaţii că statul ar intenţiona să vândă o parte din deţinerea la "Petrom" ca să facă rost de bani să participe la majorarea de capital a companiei, însă abia săptămâna trecută autorităţile au publicat anunţul pentru găsirea unui intermediar care să se ocupe de vânzarea acţiunilor statului la bursă. La aceasta se adaugă şi faptul că mandatul încredinţat Directoratului "Petrom" ca să decidă majorarea capitalului companiei expiră la finele lunii aprilie, anul acesta, dată până la care este greu de crezut că statul va finaliza vânzarea pachetului de 9,8% din SNP.

Mariana Gheorghe, directorul general al "Petrom" a declarat, ieri, că o decizie privind oportunitatea majorării capitalului social va fi luată în perioada următoare: "În luna aprilie, expiră aprobarea pe care o avem de la acţionari ca să majorăm capitalul social. Vom face o analiză a oportunităţii majorării capitalului social, ţinând cont de rezultatele financiare pe 2010, de posibilitatea distribuirii de dividende şi de puncul de vedere al acţionarilor. Potrivit legislaţiei, dacă acţionarii ar decide prelungirea mandatului Directoratului Petrom pentru majorarea capitalului social, extinderea ar fi posibilă pentru încă un an".

Conducerea companiei a explicat, ieri, că majorarea profitului "Petrom", anul trecut, a avut loc pe fondul aprecierii preţului la petrol şi îmbunătăţirii semnificative a eficienţei operaţionale în sectorul de Rafinare şi Marketing.

În ultimul trimestru al anului trecut, "Petrom" a obţinut un profit net de 779 milioane de lei, după ce în perioada similară a lui 2009, a avut pierderi de 131 milioane de lei.

"În trimestrul al patrulea, rezultatele au fost susţinute de evoluţia pozitivă a preţului la ţiţei şi de vânzările mai mari", au explicat, ieri, reprezentanţii companiei, adăugând: "Preţul ţiţeiului Ural a fost cu 15% mai mare în ultimul trimestru al anului trecut, faţă de perioada similară a lui 2009. Prin urmare, EBIT-ul Grupului (profitul înainte de plata taxelor şi a dobânzilor), de 974 milioane de lei, a fost cu mult peste valoarea din ultimul trimestru al lui 2009, în principal datorită vânzărilor mai mari coroborate cu efecte pozitive din consolidare. Pierderile financiare, de 72 de milioane de lei, s-au redus comparativ cu ultimul trimestru din 2009, când "Petrom" a raportat pierderi de 239 milioane de lei, în condiţiile în care a fost nevoită să facă un provizion în urma unui control de fond al ANAF.

"Petrom" are o capitalizare bursieră de 21,46 miliarde lei, potrivit preţului de 0,379 lei/acţiune înregis-trat în şedinţa bursieră de ieri, când titlurile SNP au urcat cu 3,84%. Aus-triecii de la OMV controlează 51% din companie, iar Ministerul Economiei are o participaţie de circa 20%. Fondul Proprietatea are o deţinere de 20,11% din "Petrom".

Grupul a obţinut un profit înainte de taxe şi impozite (EBIT) de 2,98 miliarde lei, cu 84% mai mare decât cel consemnat în 2009, de 1,62 miliarde lei.

Profitul net după interesele minoritarilor s-a ridicat la 22 miliarde lei, de circa 2,5 ori mai mare decât cel din anul precedent, de 860 milioane lei.

"În R&M (Rafinare şi Marketing), mediul economic nefavorabil ne-a influenţat negativ vânzările de carburanţi şi nivelul marjelor. Cu toate acestea, am reuşit să îmbunătăţim considerabil rezultatul R&M exceptând elementele speciale, cu pes-te 500 milioane lei, datorită îmbunătăţirilor structurale şi optimizării operaţiunilor, rafinăria Arpechim rămânând în cea mai mare parte a anului oprită, din raţiuni economice", a spus directorul general al OMV Petrom.

Pe partea financiară, grupul a înregistrat pierderi de 380,2 milioane lei, cu 15% mai mici faţă de anul precedent, când s-au plasat la 451 milioane lei, fiind influenţat pozitiv de câştigurile din diferenţe de curs, respectiv aprecierea dolarului faţă de leu, reiese din raportul OMV Petrom transmis Bursei.

Pe partea de Explorare şi Producţie (E&P), EBIT excluzând elementele speciale a fost de 3,54 miliarde lei, cu 32% peste valoarea din 2009, de 2,68 miliarde lei, datorită creşterii preţului la ţiţei şi condensat.

Vânzările la nivel de segment au crescut cu 16%, la 9,53 miliarde lei, datorită preţurilor favorabile la ţiţei şi aprecierii dolarului în 2010.

Pe partea de Explorare şi Producţie, în ultimul trimestru, EBIT excluzând elementele speciale a scăzut cu 4% comparativ cu trimestrul de referinţă din 2009, la 811 milioane lei, din cauza impactului negativ al instrumentelor de acoperire a riscurilor, scăderii volumului vânzărilor şi costurilor mai mari aferente majorării producţiei în Kazahstan.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb