"Petrom" ţine banii OMV de rezervă

Ştefania Ciocârlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 5 august 2010

Mariana Gheorghe

Mariana Gheorghe

De peste un an şi jumătate, compania Petrom nu trage nici un euro din cele 500 de milioane de euro puse la dispoziţie de OMV, acţionarul majoritar

Între timp, Petrom a luat bani cu împrumut şi de la celălalt acţionar- BERD, şi se pregăteşte de o majorare de capital record

În aceste condiţii, statul român şi Fondul Proprietatea riscă să-şi reducă forţa în companie, dacă nu vor avea banii pentru majorare

Statul nu scapă de sarcina să vină cu bani la capitalizarea Petrom, deşi cea mai mare companie de la noi stă de un an şi jumătate pe o linie de finanţare de 500 de milioane de euro, pusă la dispoziţie chiar de către acţionarul ei majoritar - grupul austriac OMV. Între timp, Petrom a mai luat un credit de 300 de milioane de euro de la BERD, un alt acţionar al său, şi plănuieşte o majoarare de capital de până la 600 de milioane de euro. Banii OMV ţinuţi deoparte de către Petrom au amplificat în ultima perioadă rumorile că, de fapt, ei vor fi folosiţi la viitoarea majorare de capital, printr-o conversie în acţiuni a împrumutului, dacă el va fi tras până la data respectivă.

Mariana Gheorghe, directorul general al companiei OMV-Petrom, a declarat, ieri, că este posibil ca "Petrom" să deruleze mai multe operaţiuni de majorare a capitalului social până la o sumă de 600 de milioane de euro.

Mariana Gheorghe a evitat, cu diplomaţie, să precizeze dacă "Petrom" va accesa totuşi linia de credit pusă la dispoziţie de acţionarul majoritar înainte să deruleze majorarea capitalului social, dar a precizat că la acţionari se recurge doar "în ultimă instanţă".

Miza accesării liniei de credit cons-tă în faptul că OMV ar putea, în eventualitatea majorării capitalul social al "Petrom", să ceară conversia în acţiuni a împrumutului acordat companiei, fără să mai participe cu alţi bani la operaţiune.

"Am deschis linia de credit cu OMV la începutul anului trecut, când piaţa bancară era aproape blocată. În acelaşi timp, am demarat eforturile de atragere a banilor suplimentari de pe piaţa financiară, de la BERD, de exemplu, aşa că nu am mai folosit linia de credit de la OMV, pe care o păstrăm în caz de nevoie. Preferăm să recurgem la un împrumut de la acţionari doar în ultimă înstanţă", a precizat directorul general al "Petrom".

Reinhard Pichler, directorul economic al companiei, susţine că societatea "Petrom" a fost foarte norocoasă că acţionarul majoritar i-a pus la dispoziţie linia de credit de 500 de milioane de euro, într-o perioadă în care resursele financiare erau greu de accesat de pe piaţa bancară.

Acţionarii "Petrom" au aprobat, la finele lunii aprilie, majorarea capitalului social al companiei cu până la 600 de milioane de euro, însărcinând Directoratul să ducă decizia la îndeplinire în termen de un an de zile. Ulterior, statul a dat de furcă conducerii "Petrom", anunţând că intenţionează să vândă circa 12% din acţiunile pe care le deţine la compania petrolieră ca să facă rost de bani.

"Ne-am propus să optimizăm majorarea capitalului social al companiei cu decizia statului de a-şi vinde din participaţie", a spus, ieri, Mariana Gheorghe, explicând: "Aşteptăm, mai întâi, ca statul să ia o decizie finală în privinţa vânzării unui pachet din acţiunile sale, pentru ca apoi să comunicăm şi noi care este stadiul majorării capitalului. În orice caz, dacă nu reuşim să strângem 600 de milioane de euro din prima operaţiune de majorare a capitalului social pentru că unii acţionari nu vor subscrie sau nu îşi vor vinde drepturile de preferinţă, vom derula şi alte operaţiuni până vom face rost de toţi banii necesari", a subliniat CEO-ul "Petrom".

Cum şi BERD a împrumutat Petrom nu este exclus ca şi banca europeană să agreeze majorarea de capital prin conversia unei părţi din împrumut, mai ales că este dispusă să-şi crească participaţia în compania românească, de la aproape 2%, cât deţine în prezent.

Ceea ce face ca riscul reducerii participaţiilor în "Petrom" să planeze doar asupra statului şi a Fondului Proprietatea, care pot fi puse în situaţia să-şi dilueze din participaţiile aproximativ egale (câte 20%, fiecare) dacă nu vor avea banii necesari să participe la capitalizare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb