"Peugeot" închide o fabrică din Franţa şi taie încă 8.000 de posturi

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 iulie 2012

Vânzările "Peugeot" au scăzut cu 13% la nivel mondial în primul semestru, la 1,62 milioane de autovehicule.

Vânzările "Peugeot" au scăzut cu 13% la nivel mondial în primul semestru, la 1,62 milioane de autovehicule.

Franţa nu a mai pus lacăt pe o uzină auto din 1982

"Renault" şi-a redus ţinta de creştere pe 2012

PSA "Peugeot Citroen", cel mai mare constructor auto francez, respectiv al doilea din Europa, va închide o fabrică din Franţa pentru prima oară în ultimii 30 de ani şi va elimina 8.000 de locuri de muncă, ridicând la 14.000 totalul disponibilizărilor începute în 2011, pe fondul scăderii vânzărilor de automobile pe continent. Măsura urmăreşte reducerea pierderilor operaţionale pe care le înregistrează compania.

"Peugeot" va închide, în 2014, fabrica din Aulnay, care are o vechime de 39 de ani şi va reduce producţia uzinei din Rennes.

Potrivit Asociaţiei Producătorilor Auto din Franţa, în ţară nu a mai fost închisă o fabrică din domeniu după 1982, când "Renault" SA renunţa la o unitate de producţie.

Potrivit estimărilor conducerii "Peugeot", compania a înregistrat, pe segmentul auto, pierderi operaţionale de 700 de milioane de euro în primele şase luni din 2012.

Philippe Varin, directorul executiv al companiei, a declarat: "Sunt pe deplin conştient de seriozitatea anunţurilor făcute astăzi (ieri - n.r.) şi de şocul şi emoţiile pe care acestea le generează. Dar, intensitatea şi persistenţa crizei au impact asupra operaţiunilor noastre în Europa, făcând acest proiect de reorganizare indis­pensabil pentru alinierea capacităţii noastre de producţie la mersul previzibil al pieţei".

"Peugeot" avea 209.019 angajaţi la sfârşitul anului trecut, din care 100.356 în Franţa. Concedierile anunţate ieri includ 3.000 de posturi la Aulnay, 1.400 la Rennes şi 3.600 de poziţii în afara unităţilor de producţie.

Circa jumătate din muncitorii de la Aulnay vor primi oferte de lucru la fabrica Peugeot din Poissy, conform afirmaţiilor făcute de Denis Martin, director de operaţiuni în cadrul companiei.

"Peugeot" a cheltuit, de la mijlocul anului trecut, aproximativ 200 de milioane de euro pe lună din rezervele de lichidităţi. Rata de utilizare a capacităţii de producţie a "Peugeot" a scăzut în prima jumătate a lui 2012 la 76%, de la 86% în perioada cores­punzătoare a anului trecut.

Menţionăm că, tot ieri, producătorul auto francez "Renault" şi-a redus ţinta de creştere stabilită pentru anul curent, din cauza înrăutăţirii situaţiei pieţei vehiculelor din Europa. Compania a anunţat că a vândut 1,3 milioane de vehicule la nivel mondial, în primele şase luni din 2012, cu 3,3% mai puţin decât în perioada similară din 2011. Livrările din Rusia şi Brazilia nu au reuşit să compenseze scăderile din Europa.

"Renault nu va putea să-şi majoreze vânzările cu 3-4% anul acesta, aşa cum estima anterior", a spus Jerome Stoll, vicepreşedinte al companiei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb