Evaluările activelor din diversele sectoare ale economiei SUA se menţin ridicate, alimentate de optimismul investitorilor, în condiţiile în care Rezerva Federală (Fed - banca centrală) îşi începe ciclul de relaxare monetară, potrivit unei analize visualcapitalist.com.
Aceasta aminteşte că indicele bursier S&P 500 a urcat cu 28% de la începutul anului până la data de 6 decembrie, stabilind în mod repetat noi recorduri. În mod similar, obligaţiunile corporative şi piaţa imobiliară rezidenţială au evaluări ridicate. În mai multe clase de active, ratele de creştere depăşesc evoluţiile istorice, reflectând un apetit crescut pentru risc.
Sursa citată a realizat un clasament al activelor din SUA după valoarea nominală, pe baza datelor Rezervei Federale, evidenţiind ratele lor de creştere în trimestrul al doilea din 2024. Potrivit acestuia, piaţa de acţiuni din SUA, cu o capitalizare de 64,4 trilioane de dolari, a crescut cu 20,5% în valoare în ritm anual, avansul fiind de peste două ori mai mare decât rata medie de creştere din 1998 până în trimestrul al doilea din 2024 (8,7%). În ultimii doi ani, marile companii tehnologice au impulsionat avansul, susţinute de creşterea câştigurilor şi de economia rezistentă a SUA. În acest context, raportul preţ/câştig (P/E) al S&P 500 a depăşit nivelul mediu de 15,7 din 1998, sugerând că societăţile rămân supraevaluate. În al doilea trimestru din 2024, raportul P/E în cazul S&P 500 a atins 27,9.
Urmează piaţa imobiliară rezidenţială, unde evaluările se apropie de vârfurile de la mijlocul anului 2000. În timp ce creşterea preţului nominal al locuinţelor continuă să urce, aceasta creşte într-un ritm mai lent decât maximele înregistrate în 2022. Per ansamblu, piaţa imobiliară din SUA, care are o valoare de 59,8 trilioane de dolari, a crescut cu 6% în ritm anual, scăzând cu puţin sub media istorică (6,4%).
În schimb, dimensiunea pieţei imobiliare comerciale din SUA - care valorează 21,8 trilioane de dolari - a scăzut cu 10,8%, din cauza creşterii ratelor de neocupare a birourilor şi a majorării lente a chiriilor. Mai mult, ratele de capitalizare, o măsură cheie pentru analiza veniturilor realizate de proprietăţile comerciale în comparaţie cu evaluările acestora, se situează semnificativ sub mediile istorice, sugerând deteriorarea fundamentelor, potrivit analizei.
În clasamentul menţionat, pe poziţia a treia, între piaţa imobiliară rezidenţială şi cea comercială, găsim titlurile de trezorerie, cu o valoare de 26,9 trilioane de dolari, în urcare cu 8,6% în ritm anual.
Analiza mai aduce în atenţie obligaţiunile corporative (Investment-grade), cu o valoare de 7,8 trilioane de dolari (+6,2% în ritm anual), obligaţiunile corporative cu randament ridicat şi fără rating - 1,6 trilioane de dolari (+6,6%), terenurile agricole - 3,5 trilioane de dolari (-1,6%), credite cu efect de levier - 1,4 trilioane de dolari (-0,1%).
Opinia Cititorului