"Piaţa de capital a stagnat şi din cauza lipsei derivatelor"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 noiembrie 2018

"Piaţa de capital a stagnat şi din cauza lipsei derivatelor"

(Interviu cu Vicenţiu Constantinoiu, candidat la conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară)

"România ocupă ultimul loc la nivelul de digitalizare a economiei şi societăţii"

Vicenţiu Constantinoiu candidează atât pentru funcţia de membru neexecutiv în Consiliul ASF, cât şi pentru cea de Vicepreşedinte pentru Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare. În prezent este angajat al Direcţiei Supraveghere şi Control din ASF. Printre proiectele din portofoliul său de candidatură regăsim digitalizarea activităţii ASF şi trans­formarea Autorităţii într-un hub de inovaţie financiară. Are 41 de ani, nu beneficiază de susţinerea vreunui partid şi a ţinut să precizeze că opiniile exprimate în cadrul interviului sunt strict personale.

Reporter: Cum caracterizaţi evoluţia pieţei noastre de capital din ultimii ani şi care sunt problemele cu care se confruntă piaţa noastră de capital?

Vicenţiu Constantinoiu: În ultimii ani s-au făcut paşi semnificativi pe zona listărilor unor companii importante şi care sper să continue. A fost un regres după criza financiară şi apoi piaţa a stagnat destul de mult şi din cauza lipsei derivatelor din lipsa unei Contrapărţi Centrale. Se lucrează acum într-un proiect în care şi ASF este parte la o soluţie pentru a avea o Contraparte Centrală în ţara noastră. Pe lângă acestea, există şi probleme de organizare internă la nivelul entităţilor care derivă, de regulă, din lipsa personalului suficient numeric sau suficient specializat, pentru a fi realizate în mod adecvat activităţile, mai cu seamă cele din zona de controale interne. Noi suntem foarte atenţi la aceste probleme, pentru că o identificare internă corectă şi timpurie a neconformităţilor/ riscurilor din cadrul entităţilor, previne problemele ce se pot agrava în timp.

Reporter: Care este motivaţia din spatele candidaturii dumneavoastră pentru un post în Consiliul ASF şi ce vă recomandă pentru o funcţie în Consiliul ASF?

Vicenţiu Constantinoiu: Apreciez că acest demers reprezintă un pas firesc în parcursul meu profesional, după o experienţă bogată pe zona de supraveghere şi control. Din poziţia de membru în CASF poate fi mai uşor să promovez, în mod direct, proiectele în care cred. Aş vrea să demonstrez că în Autoritate există angajaţi dezvoltaţi profesional în mod natural, care au trecut prin etape fireşti ale unei cariere consolidate. Prin ideile mele sper să contribui la îmbunătăţirea activităţii ASF, a entităţilor reglementate şi implicit a serviciilor oferite de acestea clienţilor/investitorilor.

Pe scurt, consider că expertiza, experienţa şi viziunea asupra problematicilor pieţelor financiare nebancare şi în special a celei de capital sunt atuurile mele pentru a ocupa această funcţie. În opinia mea, este foarte important ca în Consiliul ASF să existe cât mai multe persoane care să cunoască îndeaproa­pe realităţile activităţii entităţilor din piaţă, pentru a adopta cele mai potrivite decizii. La capitolul experienţă apreciez că cei 17 ani de activitate în zona de supraveghere şi control sunt relevanţi. Expertiza mea provine din activitatea desfăşurată în această perioadă, când, pe lângă activitatea specifică în Autoritate, am avut şansa să fiu "în teren", atât în perioada petrecută la Bursa Electronică Rasdaq şi apoi la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi în activitatea de control, în cadrul inspecţiilor realizate. Interacţiunea nemijlocită cu actorii pieţei este extrem de utilă pentru activitatea în ASF, pentru că te ajută să înţelegi foarte bine mecanismele pieţei şi să adopţi cele mai corecte decizii din poziţia de reglementator şi supraveghetor. Abilităţile de conducere sunt importante pentru calitatea de membru în CASF şi, la acest capitol, amintesc faptul că în poziţiile ocupate am coordonat echipele de control din zona de entităţi alocată, respectiv cea de intermediari (SSIF, instituţii de credit, firme din state membre, sucursale), consultanţii de investiţii şi instituţii ale pieţei (operatorul de piaţă - BVB şi Depozitarul Central).

Reporter: Ce proiecte vă propuneţi să implementaţi dacă veţi fi ales?

Vicenţiu Constantinoiu: În concret, am o listă de proiecte pe care o voi prezenta şi în faţa membrilor Comisiilor Parlamentare şi sper ca acestea să convingă.

Transparenţa decizională prin dezbateri publice şi dialogul permanent cu piaţa sunt necesare, deoarece ASF şi piaţa au resimţit un ecart de viziune privind implementarea reglementărilor versus dezvoltarea business-ului. Sunt necesare pentru acomodarea obiectivelor celor doi parteneri - ASF şi piaţă. Rolul principal al ASF este protejarea intereselor investitorilor/consumatorilor/participanţilor şi consolidarea încrederii în sistemul financiar nebancar, iar cel al pieţei este de dezvoltare a business-ului. Drept măsuri de implementat vorbesc despre consultări deschise, conforme practicilor la nivel european, atunci când se instituie reguli de către reglementator şi consultări periodice (trimestriale/semestriale) cu entităţile pentru cunoaşterea realităţilor cu care se confruntă piaţa.

Un alt proiect este digitalizarea activităţii ASF. Conform raportului 2018/DESI publicat de CE, România ocupă ultimul loc la nivelul de digitalizare al economiei şi al societăţii (37.50% faţă de 54.00% media europeană). Societatea românească nu ţine pasul cu revoluţia digitală globală, care reprezintă echivalentul revoluţiei industriale. Îngrijorător este că, în conformitate cu acelaşi raport, decalajul dintre România şi celelalte ţări nici măcar nu se păstrează, ci se măreşte. Este un proiect îndrăzneţ, care poate conduce la îmbunătăţirea semnificativă a activităţii şi poate merge până la cel mai optimist scenariu, în care ASF poate deveni driverul digitalizării pe piaţa financiară nebancară din România. Printre măsurile necesare, reamintesc de implementarea unor soluţii de tip ERP (Enterprise Resource Planning), CRM (Customer Relationship Management) şi BI (Business Intelligence) şi existenţa unui sistem unic de raportare, exclusiv electronic. Acestea vor duce la eficientizarea activităţii ASF în proporţie de 40-50%; diminuarea semnificativă a riscului operaţional derivat din erori umane şi de proces; reducerea costurilor pentru ASF şi piaţă.

Reamintesc şi posibilitatea transformării ASF-ului într-un hub de inovaţie financiară. În contextul Brexitului există o oportunitate semnificativă pentru Romania de atragere de capital şi entităţi financiare care să dezvolte, în cadrul legislativ UE, produse financiare inovative, concentrate până acum în Marea Britanie. Acest proiect poate aduce cadrul pentru diversificarea produselor financiare care să conducă la o lichiditate mult mai bună pentru piaţa de capital şi o concurenţă în piaţa asigurărilor cu efect în calitatea serviciilor şi costuri mai reduse pentru clienţi.

Daca nu voi obţine funcţia de membru în CASF, aş fi bucuros ca persoanele care vor fi desemnate să se aplece asupra propunerilor mele şi, dacă le vor considera necesare, să le pună în practică.

Reporter: Aveţi susţinerea vreunui partid politic?

Vicenţiu Constantinoiu: Mi-am depus candidatura independent la Parlament, nu printr-un partid politic. Se poate şi aşa. Mă consider un specialist în domeniu, care are avantajul cunoaşterii în profunzime a problemelor pieţei şi acest aspect constituie un avantaj pentru mine, care sper să conteze şi pentru cei care au dreptul de vot în Comisii. În situaţia în care voi ocupa funcţia de membru CASF, mă voi ghida după ideea că orice măsură bună şi necesară, fundamentată corect, va primi un vot favorabil din partea mea.

Reporter: Vă mulţumesc!

A consemnat Mihai Gongoroi

Vicenţiu Constantinoiu: "Mi-am început activitatea în cadrul Autorităţii pieţei de capital (CNVM) încă din anul 2001, la Serviciul de Supraveghere Electronică a tranzacţiilor bursiere, unde am activat până în anul 2007. În această perioadă, am făcut parte din Colectivul Tehnic de Supraveghere a Bursei Electronice Rasdaq, ulterior Colectivul Tehnic de Supraveghere a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), fiind detaşat de la CNVM. După această experienţă de supraveghere, din anul 2007, am desfăşurat activitate de control pe piaţa de capital (în cadrul CNVM şi ulterior ASF), pe poziţii de execuţie, coordonare sau de conducere. Toate aceste poziţii au fost ocupate în urma promovării unor concursuri".

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. [...] Aş vrea să demonstrez că în Autoritate există angajaţi dezvoltaţi profesional în mod natural, care au trecut prin etape fireşti ale unei cariere consolidate ".....Vicentiu tu te auzi ce spui?Monedele foarte in ASF sunt: partidele, securistii si rubedeniile. Adunatura aceea sinistra numita Consiliul ASF prezidata de baiatu' ala cu cioc de mafiot provincial - Leo Badea - ce a facut cu angajatii independenti, profesionali si profesionisti care puteau spala onoarea demult pierduta a entitatii ASF din cauza personalului ASF? I-a mazilit fara rusine in cel mai jegos mod...Principiile, valorile, independenta, integritatea sunt elemente de exorcizare pentru Consiliul ASF dar si pentru majoritatea personajelor provenite din mocirla societatii romanesti ajunse la conducerea majoritatii institutiilor. Din 1907 clepsidra e intoarsa invers: glodul e la conducere iar meritocratia si intelectualii stau in namol ca milogii cu ochii in Facebook. Esti arogant de fel, dar cu toate defectele tale esti totusi superior rusinii numite Consiliul ASF. Penibilii aia 9 fara niciun fel de legatura sau competente cu pietele financiare. Dar nu uita Vicentiu, daca nu ai una din cele 3 carti valoarease amintite mai sus cariera ta in ASF e periclitata......altii mai cinstiti ca tine si poate chiar mai profesionisti au fost executati pentru mai putin. Dar esti baiat destept, te descurci tu. Noroc!

    1. Ca la noi, la romani, cum scoate cineva capul, cum sa-l tragem la fund sau sa-l descurajam. Cine a plecat domne din ASF, mazilit fiind? Fiti domne seriosi, nimeni. Cei care au plecat, printre care erau si cativa profesionisti, au plecat cu 12 salarii in avans….. Asa ca nu mai speriati omul degeaba si apreciati ca vrea sa faca lucruri si pare ca se si pricepe, cum ziceai si tu, nu suporta comparatie cu cei 9 din Consiliu. Bravo baiete!

      Prefer chiar si un arogant, desi eu nu am vazut asa ceva la el, decat pe astia de acum. E dat naibi, profi, bun. Si v-o spune unul sanctionat de baiatul asta.

    Da banìi, banii (salriul) nu e tentatie, alti muncesc o viata cat luati voi intr-o luna ! Asta numiti voi piata de capital ori aveti educatie financiara zero ori nu mai comentam!

    [...]

    1. In ASF, independenti au ramas foarte foarte putini, sub 5% cocosati si calcati in picioare de pleava politica, securista si de rubedenii (Retine cele trei aspecte esentiale care formeaza grosul ASF). Dar in ASF au fost si alti oameni, cu adevarat independenti, necunoscuti de media sau de cei din pietele supravegheate de ASF. Oameni normali, inteligenti, capabili. Pentru comentatotrul de mai sus..sa caute bine in memorie cine a mai fost mazilit de Badea si Consiliul ASF in cel mai mizerabil mod.....fara 12 salarii compensatorii. Fara sa fie ruda cu ministrii, fara sa fie un josnic din partide politicie si fara sa fie "baietii cu ochii albastrii"de pe la servicii....inca un detaliu..stiti ce fac tot felul de sri-sti mosalai care nu mai sunt bagati in seama pe la SRI? se angajeaza la ASF la resurse sau la IT. Asa ca fapt divers

      dupa asa mesaj, oare se va sesiza cineva? vreo institutie sa vedem si noi ce e cu rubedenia si ixelu'

      Stimate domn AP. Referitor la calomniile dumneavoastra, va asigur ca toate datele din excel au fost analizate cu atentie si rezultatele analizei, precum si celelalte aspecte au fost valorificate, chiar daca aceste rezultate sunt publice sau nu. In acest context, va rog respectuos sa va cereti scuze, daca sunteti corect. Multumesc.

      Din msg dvs se poate deduce ca lucrati in piata de capital ca profesionist. Acesta este limbajul unui profesionist? Daca aveti probe, de ce nu le faceti publice aici sau altundeva? De ce va ascundeti identitatea si aruncati cu noroi in acest om, fara sa va asumati cu nume si prenume si firma unde lucrati? Sub protectia anonimatului, e foarte simplu sa aruncati cu acuzatii, dati numele persoanelor despre care vorbiti. Sesizati ASF sau alte institutii daca aveti probe ca s-au produs ilegalitati!

    Da, tipul e profesionist, dar chiar crede cineva ca asf va avea comisari profi? Pai leonardo o fi vreun profesionist si nu ne am prins noi? Sa fim seriosi, posturile sunt cadouri pt clientela politica, sa ne rugam sa nu ne nenoroceasca si mai rau!

    Lasati-o naibi cu stirile astea bursiere, afacere curat falimentara. tocmai ce am aflat ca am primit dividente de la un SIF in valoare de 39,7 lei, numai ca, sif broker m.-a jefuit de 35, ceva banuti si am ramas cu ... praful de pe toba, adica bani de o paine de 1 kg , 4 lei si ceva din 39 kei ... asta inseamna "investitie bursierea ??? ...mai degraba JAF curat.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb