Piaţa de factoring a scăzut, în primă jumătate a anului, cu circa 16%

F.A.
Bănci-Asigurări / 2 octombrie 2013

Piaţa de factoring a înregistrat, în prima jumătate a anului, o contracţie de aproximativ 15-16% faţă de volumele totale ale anului trecut, se arată într-un comunicat de presă.

Evoluţia a fost determinată de o uşoară creştere de 4-5 procente pe zona de factoring de export (susţinută şi de evoluţia peste aşteptări a sectorului agricol), în timp ce, factoringul intern şi cel de import au înregistrat scăderi între 2 şi 23 de procente.

Bogdan Roşu, preşedintele Asociaţiei Române de Factoring (ARF), a declarat: "Diminuarea volumelor în primele şase luni are ca şi cauze principale reducerea fondurilor alocate pentru proiectele de investiţii, nivelul scazut al consumului, cât şi de scăderea importurilor. Totuşi, trebuie menţionat că, în mod tradiţional, piaţa de factoring are o dinamică pozitivă mai pronuntaţă în a doua parte a anului comparativ cu primele şase luni. Astfel, la nivel de an 2013, ne aşteptăm la o evoluţie pozitivă a pieţei de factoring, în sensul menţinerii nivelului înregistrat în 2012, în ciuda numeroaselor elemente de piaţă cu impact negativ. Dacă luăm în considerare contextul economic extrem de dificil din acest an, în principal pentru IMM-uri dar nu numai, o astfel de evoluţie, în spaţiul nostru de activitate, va fi una mulţumitoare şi aproape de termenii previzionaţi. Considerăm că o creştere a pieţei de factoring de până la 5 procente este posibilă în contextul reluării investiţiilor şi al unui impact pozitiv al noilor prevederi cu privire la insolvenţă, prevederi care sperăm sa asigure un mediu de business mai corect, determinând astfel creşterea apetitului Factorilor în preluarea riscului de neplată al debitorilor cedaţi".

"Una dintre zonele cu un potenţial mare de cereri de factoring, cu condiţia ca statul sa reia investiţiile, se găseşte în zona companiilor care au contracte cu entităţi publice. În contextul în care, începând cu luna aprilie, se impun şi la noi standarde europene care prevăd termene de plată de 30 de zile (cu exceptia sistemului asigurărilor de sănătate, unde ele pot urca până la 60 de zile), eliminând, în acelasi timp, posibilitatea condiţionării emiterii facturilor odată ce serviciul a fost prestat. Factoringul va putea prelua într-o măsură mai mare creanţele comerciale în care debitorii sunt institutuţii ale statului, companiile găsind astfel în factoring o sursă de finanţare extrem de flexibilă", adaugă Bogdan Roşu.

Asociaţia Română de Factoring (ARF) a derulat o evaluare internă privind evoluţia serviciilor de factoring în prima jumătate a acestui an. La această monitorizare au participat membrii ARF (Banca Comerciala Romana S.A., BRD - Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., IFN Next Capital Finance S.A., ING Commercial Finance IFN S.A., RBS Bank Romania S.A., Raiffeisen Bank S.A., Unicredit Tiriac Bank S.A., Romfactor S.R.L., Access Financial Services IFN), precum şi două instituţii financiare non-membre Bancpost şi Direct Factor IFN.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb