BNR a afişat, în prima parte a zilei de ieri, un nivel mediu al dobânzii la depozitele overnight plasate (ROBOR) de 1,18%, în creştere de la 1,15%.
De asemenea, dobânda la depozitele atrase pentru o zi (ROBID) s-a apreciat la 0,85%, de la 0,84%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă.
Indicele ROBOR la 3 luni (care reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile de la noi se împrumută între ele) a urcat la 1,99%, faţă de nivelul anunţat anterior de 1,97%.
ROBOR la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care sunt calculate dobânzile variabile la creditele în lei.
Totodată, ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor pentru credite ipotecare, a crescut, ieri, de la 2,26% la 2,27%.
O analiză realizată de departamentul de specialitate al "Băncii Transilvania" (BT) punctează: "Banca centrală va actualiza scenariul macroeconomic central pe termen mediu, acesta urmând să fie publicat în cadrul Raportului trimestrial asupra inflaţiei (prima ediţie din 2018). Pe de altă parte, BNR ar putea continua ciclul monetar post-criză, inclusiv printr-o nouă majorare a ratei dobânzii de referinţă, pe fondul nivelului ridicat al inflaţiei (peste ţintă) (şi nivelului redus al costurilor reale de finanţare), evoluţiei economiei la un ritm peste potenţial, acumulării de riscuri la adresa stabilităţii macro-financiare pe termen mediu şi generării de spaţiu de manevră de intervenţie la momentul finalului acestui ciclu economic."
BNR a crescut, ieri, rata dobânzii de politică monetară de la 2% la 2,25% pe an, începând cu data de 8 februarie.