PIAŢA NOASTRĂ DE CAPITAL, SAT FĂRĂ CÂINI Vivre Deco - cel mai mare eşec al unei companii cu obligaţiuni listate la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 februarie 2023

Vivre Deco - cel mai mare eşec al unei companii cu obligaţiuni listate la BVB

Compania este în concordat preventiv, iar titlurile sunt suspendate de la tranzacţionare Vivre: "Situaţia este dificilă din  punct de vedere financiar, dar credem că o putem depăşi dacă planul este omologat" Actuala conducere arată cu degetul către Monica Cadogan pentru starea în care se află compania Acţionarii Vivre oferă posibilitatea obligatarilor să subscrie acţiuni la preţul de 0,1 lei/titlu

Valul listărilor din ultimii ani în Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a adus, pe lângă câteva companii performante ce migrează uşor către Piaţa Principală, şi emitenţi care au înşelat sever aşteptările invesitorilor. Bineînţeles că investiţiile implică riscuri care se pot materializa oricând, inclusiv din cauze imposibil de prevăzut. Dar, ceva este ca într-o noapte să te trezeşti cu tancurile ruseşti la graniţă şi altceva când apar din senin pierderi mari, managementul pleacă, iar obligaţiile de plată nu mai sunt îndeplinite.

Astăzi vă prezentăm cazul Vivre Deco, companie a cărei situaţie financiară s-a înrăutăţit rapid, se află în procedură de concordat preventiv şi încearcă un plan de redresare.

Retailerul online de mobilier şi decoraţiuni Vivre Deco reprezintă probabil, până în acest moment, cel mai mare eşec al unei companii care a apelat la finanţare prin obligaţiuni listate în Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Societatea a strâns aproape 10,5 milioane de euro din piaţă, bani pe care acum recunoaşte că nu poate să îi mai înapoieze în totalitate, se află în procedură de concordat preventiv, iar noua conducere, care spune despre cea veche că a practicar un management defectuos, este de părere că dacă planul de restructurare nu va fi omologat, varianta optimă este falimentul. Pe de altă parte, dacă planul va fi omologat, cei care au preluat frâiele Vivre după plecarea fostului management, cred că situaţia financiară în care se află compania poate fi depăşită.

Cum s-a ajuns aici?

Conducerea Vivre ne-a transmis: "Răspunsul referitor la responsabilii privind situaţia companiei este detaliat în planul de concordat. În rezumat, se referă la următoarele: 1) O schimbare radicală a condiţiilor de piaţă prin scăderea cererii online pentru produsele comercializate de Vivre; 2) Greşeli managerile în gestionarea costurilor de marketing şi angajarea costurilor fixe în perioada 2020-2021; 3) Schimbarea condiţiilor pieţelor de capital care a făcut imposibilă atragerea de capital adiţional în companie în plus faţă de sumele investite de către Neogen".

"Situaţia Vivre este dificilă din punct de vedere financiar, dar credem că o putem depăşi dacă planul este este omologat", ne-au mai transmis cei de la Vivre

Vivre strânge 3,45 milioane de euro de la investitori; anterior, societatea începuse să trateze costurile cu atragerea clienţilor într-o manieră prin care acestea se reflectau treptat în rezultatul final

Compania a listat prima emisiune de obligaţiuni, în valoare de 3,45 milioane de euro, în primăvara lui 2020, chiar înainte de efervescenţa de care a fost cuprinsă piaţa noastră până anul trecut.

Titlurile, cu o scadenţă de cinci ani şi o dobândă anuală de 5,25%, fuseseră vândute iniţial printr-un plasament privat intermediat de BT Capital Partners.

Conform memorandumului de listare, banii atraşi prin plasament aveau două destinaţii: a) investiţii pentru creşterea accelerată a cotei de piaţă; b) investiţii în tehnologie şi automatizări (pentru îmbunătăţirea experinţei clienţilor şi eficientizări operaţionale).

Cea mai mare parte, circa 60% din sumă, urma să fie direcţionată către "investiţii în instrumente de marketing, cu scopul extinderii bazei de clienţi şi creşterii notorietăţii brand-ului, care să susţină strategia de dezvoltare accelerată prin acaparare de cotă de piaţă".

Potrivit informaţiilor din document, compania avea venituri şi profit în creştere în ultimii ani, tendinţă pe care estima că o va menţine. Concret, Vivre estima că va obţine venituri de 259,2 milioane de lei în acel an şi un profit de 8,8 milioane de lei, indicatori care urmau să ajungă la 557,3 milioane de lei venituri în 2024 şi un rezultat net de 29,6 milioane de lei.

Vivre Deco - cel mai mare eşec al unei companii cu obligaţiuni listate la BVB

"Această evoluţie se bazează pe ipoteza creşterii bazei de clienţi din comunitatea Vivre, cât şi a acţiunilor de loializare a clienţilor care sunt deja parte din acest ecosistem", era una dintre justificările proiecţiilor făcute de companie, menţionate în document.

Iese în evidenţă creşterea bruscă a Cheltuielilor în avans, de la 1,9 milioane lei în 2018, la 18,6 milioane de lei în 2019. Compania pune acest lucru pe seama costurilor de atragere a clienţilor noi.

Conform documentului, Vivre plătea comisioane intermediarilor pentru atragerea clienţilor către site-urile şi aplicaţiile societăţii şi efectuarea unor vânzări de marfă. "Istoric, s-a observat că în medie un client atras pe platforma Vivre continuă să plaseze comenzi, aducând venituri societăţii pe o perioadă de minim cinci ani. În consecinţă, începând cu anul 2018, conducerea societăţii a decis aplicarea unei politici contabile care presupune deferarea unei părţi din costurile cu respectivele comisioane pentru clienţi noi sub formă de cheltuieli în avans, fiind descărcate pe cheltuială în perioada anticipată în care clientul va face achiziţii", se explica în memorandum.

Prin urmare, costurile cu atragerea clienţilor nu era reflectate imediat în cheltuielilie curente ale perioadei, ci eşalonat, în speranţa că în timp vor produce venituri mai mari (prin achiziţii recurente ale clienţilor), compensând astfel în mod constant rezultatul final.

Compania ridică prognozele financiare şi mai strânge şapte milioane de euro, prin alt intermediar

A doua emisiune de obligaţiuni are loc în primăvara anului 2021, de data aceasta prin TradeVille. Acum, valoarea emisiunii este de şapte milioane de euro, scadenţa tot de cinci ani şi dobânda anuală de 5,5%. Destinaţia fondurilor este aceeaşi - investiţii pentru creşterea accelerată a cotei de piaţă, tehnologie şi automatizări. Doar că prognozele indică rezultate financiare peste cele estimate la operaţiunea anterioară.

Vivre Deco - cel mai mare eşec al unei companii cu obligaţiuni listate la BVB

Cheltuielile în avans cresc puternic, de la 18,6 milione de lei în 2019 la 32,8 milioane de lei în 2022. Justificările creşterii cheltuielilor în avans şi a estimărilor financiare sunt identice cu cele din memorandumul anterior, doar s-au schimbat cifrele şi anii. Oferta a fost suprasubscrisă cu 65%, iar obligaţiunile au intrat la tranzacţionare la jumătate lunii iulie 2021.

La doar câteva luni după ce prognoza câştiguri de milioane, Vivre începe să raporteze pierderi severe

Începând cu a doua jumătate a anului 2021, încep să iasă la suprafaţă probleme legate de Vivre Deco.

La finele lunii august, Monica Cadogan, cea care conducea societatea de nouă ani îşi anunţă demisia din funcţia de director general al emitentului. Conform comunicatului de la BVB, doamna Cadogan "intenţiona să dea curs altor oportunităţi antreprenoriale şi personale, dar îşi menţinea încrederea în evoluţia ascendentă a business-ului Vivre Deco".

Peste o lună compania îşi prezintă situaţia precară. Vivre raportează pentru jumătatea lui 2021 venituri în creştere comparativ cu cele din primele şase luni ale anului 2020, dar o pierdere de 17 milioane de lei. Situaţia este explicată prin costuri (de marketing, operaţionale) mai mari, contracţia pieţei de e-commerce, cheltuieli mai ridicate cu amortizarea şi dobânzile.

În raportul anual publicat în aprilie 2022, societatea anunţă o pierdere de 84,8 milioane de lei, capitaluri proprii negative de 65 milioane de lei, iar auditorul Ernst & Young pune la îndoială capacitatea firmei de a-şi continua activitatea. Pe lângă factorii menţionaţi mai sus, adâncirea pierderii era dată de modul în care erau reflectate în contabilitate cheltuielile de marketing pentru atragerea clienţilor. Practic, dacă anterior societatea punea o parte din aceste costuri la cheltuieli în avans (care urmau să fie încorporate eşalonat în rezultat operaţional într-o perioadă de cinci ani), acum le trece în totalitate la cheltuielile aferente anului încheiat.

"În 2021, ca urmare a schimbării comportamentului utilizatorilor, societatea a reanalizat perioada de recurenţă de cinci ani şi consideră că nu se mai îndeplinesc condiţiile de capitalizare, întrucât costul de achiziţie clienţi efectuat prin anumite canale depăşeşte valoarea estimată a fi recuperată de-a lungul perioadei anticipate în care clientul va continua să achiziţioneze de pe platforma online a companiei. Din aceste motive, se consideră mai corect trecerea pe cheltuiala anului a costurilor de marketing efectuate în vederea atragerii de noi clienţi", se arată în raportul Vivre.

Aşa s-a făcut că, de la 32,8 milioane lei cheltuieli în avans în 2020 (considerate investiţii care vor genera fluxuri de numerar consistente în următorii ani), s-a ajuns la doar 0,69 milioane lei în 2021. În schimb cheltuielile cu prestaţiile externe urcă cu 80%, la 126,7 milioane de lei, societatea înregistrează o pierdere masivă (80,1 milioane lei din activitatea de exploatare şi 4,7 milioane lei din activitatea financiară) şi capitaluri proprii negative.

În plus, previziunile financiare se schimbă dramatic. De la profiturile de zeci de milioane estimate cu doar un an în urmă, Vivre prognozează pierderi până în 2025.

Vivre Deco - cel mai mare eşec al unei companii cu obligaţiuni listate la BVB

Actuala conducere a Vivre face demersuri pentru a vedea cum s-au cheltuit banii societăţii, inclusiv sume direcţionate către o firmă controlată indirect de soţul Monicăi Cadogan

În luna septembrie a anului trecut, Tribunalul Bucureşti admite cererea de deschidere a procedurii de concordat preventiv pentru Vivre Deco, ce fusese solicitată de doi creditori - Zooku Solutions şi Shopeo Tech, companii a căror proprietari au legături cu Vivre. Concret, Zooku Solutions este deţinută în proporţii egale de Neogen (acţionarul majoritar al Vivre - companie fondată, deţinută şi condusă de Călin Fusu, ce este şi director general al retailerului online de mobilă), Andras Nagy (care atunci avea 4,8% din Vivre, fiind şi director de tehnologie al societăţii) şi alţi doi deţinători de părţi sociale. Shopeo Tech este deţinută integral de George-Emanuel Udrea, ce activează de aproape unsprezece ani în Vivre, fiind Technology Product Manager.

În planul iniţial de restructurare se prevedea plata a doar 4,2% din valoarea obligaţiunilor, în trimestrul al patrulea din anul al patrulea al planului. După o rundă de negocieri, plata obligaţiunilor a crescut la 15%.

Conform celor prezentate în document, performanţa financiară a companiei a fost afectată de strategiile de business ale societăţii şi diferiţi factori externi. Este vorba despre strategia de creştere din 2020-2021 cu investiţii în marketing, supradimensionarea spaţiilor de depozitare şi atragerea de resurse umane, demersuri ce nu au avut efectele scontate în contextul post-pandemic.

Concret, circa 75 milioane de lei (din care 51,6 milioane de lei din obligaţiuni) au mers către susţinerea eforturilor de marketing pentru atragerea de clienţi noi, în promovarea mărcii Vivre. Conducerea de atunci a societăţii se aştepta ca astfel să atragă clienţi recurenţi care vor susţine creşterea vânzărilor în următorii ani. Or, acest lucru nu s-a întâmplat, gradul de retenţie al clienţilor a devenit foarte scăzut (de la circa şase ani în 2017 la sub un an în perioada post-pandemică). Aşa s-a ajuns că brusc, o bună parte a cheltuielilor în avans a fost transferată în cheltuieli ale perioadei respective, pierderi masive şi capitaluri proprii negative, conform documentului.

"Noua echipă de management a societăţii a descoperit că domeniul vivre.ro a fost înregistrat pe numele personal al fostului CEO, Monica Cadogan. Societatea a demarat demersurile legale pentru recuperarea domeniului, prin care s-a tranzacţionat circa 45% din cifra de afaceri în perioada de raportare (n.r. primele şase luni ale anului 2022)", se arată în raportul semestrial pentru anul trecut.

Potrivit celor prezentate în planul de restructurare, în prezent este în lucru un raport de audit prin care să se verifice consumurile media achiziţionate, inclusiv dacă au fost contractate în condiţii de piaţă.

La finele anului 2020, Vivre a închiriat circa 45.000 de metri pătraţi (din care 44.450 mp reprezentând depozite şi platforme) de la Ecom Centrul Logistic, societate deţinută indirect de Oliver Cadogan, soţul Monicăi Cadogan, care este şi persoana împuternicită a societăţii, potrivit datelor de la ONRC.

Conform celor prezentate în planul de restructurare, spaţiile de depozitare au fost folosite la o capacitate medie de doar 50% în prima jumătate a anului 2022. Chiria aferentă depozitului era de 740.000 lei/luna. În plus, societatea a făcut şi amenajări ale acestor spaţii, dar contractul de închiriere nu permite ca Vivre să ceară compensarea acestora, urmând să rămână în proprietatea Ecom Centrul Logistic.

"Având în vedere că Ecom Centrul Logistic este parte afiliată a Vivre, societatea va efectua demersuri pentru evaluarea nivelului chiriei faţă de condiţiile pieţei şi analiza modului în care a fost efectuat managementul contractului", se arată în planul de restructurare.

Practic, actuala conducere reprezentată de Călin Fusu arată cu degetul pentru situaţia dezastruoasă a Vivre către fostul director Monica Cadogan, ce a plecat brusc, cu puţin timp înainte să iasă la iveală că societatea avea de fapt pierderi masive.

Vivre: "Soluţia de transfer prin intermediul Technologies by Vivre a fost aleasă având în vedere anumite limitări impuse de Legea 31, precum şi faptul că asigura cea mai rapidă şi sigură execuţie a transferului către creditorii interesaţi"

Recent, acţionarii Vivre au aprobat cesionarea a 16% din societate către Technologies by Vivre (companie deţinută de societate), titluri ce ulterior vor putea fi subscrise de către creditorii afectaţi, cărora în planul de restructurare li se prevede o reducere a creanţei, la preţul de 0,1 lei/titlu În această categorie intră deţinătorii de obligaţiuni listate la BVB.

Legat de motivul pentru care acţionarii Vivre au cesionat mai întâi acţiunile ce vor fi oferite spre subscriere creditorilor, conducerea companiei ne-a transmis: "Prin această decizie a AGA, Vivre a venit în întâmpinarea unui număr foarte mare de solicitări din partea deţinătorilor de obligaţiuni care şi-au manifestat interesul de a susţine Societatatea. Soluţia de transfer prin intermediul Technologies by Vivre a fost aleasă având în vedere limitările impuse de legea 31, referitoare la ponderea deţinerii Societăţii a acţiunilor proprii (10%) precum şi faptul că această variantă asigură cea mai rapidă şi sigura execuţie a transferului către creditorii interesaţi, nemaifiind necesara o decizia AGA din partea Vivre ci doar 1) interesul exprimat de către creditori şi 2) omologarea planului"

Dar, posibilitatea ca aceştia să subscrie acţiuni este condiţionată de omologarea planului de restructurare al societăţii, ce trebuie mai întâi să treacă de votul creditorilor (concordatul preventiv este un plan de redresare care trebuie votat de creditorii ce deţin 30% din creanţe). La finalul acestei săptămâni compania ar trebui să aibă o idee despre cum au votat creditorii afectaţi.

Conform planului, restructurarea Vivre va fi realizată prin două direcţii principale: schimbarea strategiei de vânzări şi optimizarea costurilor pentru a susţine o nouă direcţie de business. Durata de implementare este de 48 de luni de la omologare prin hotărâre executorie, cu posibilitatea de prelungire a termenului cu douăsprezece luni. În primul an este obligatorie plata a minimum 10% din valoarea creanţelor afectate. Anul trecut, acţionarul majoritar Neogen a venit cu un aport de capital la Vivre în valoare de 1,5 milioane de euro şi un împrumut de un milion de euro, pentru a susţine societatea, conform informaţiilor din plan.

Între deţinătorii de obligaţiuni se află Alpha Bank, cu titluri în valoare de 2,8 milioane de euro, fonduri Certinvest, cu circa 106 mii euro sau FDI Transilvania administrat de SAI Globinvest. Către Banca Transilvania, Vivre are o datorie care în septembrie era de aproape 22,7 milioane de lei. Cazul Vivre ridică multe întrebări la care investitorii ar trebui să afle răspunsurile.

Cum se poate să fie prognozate câştiguri de milioane pentru ca doar în câteva luni să se anunţe pierderi colosale?

Cât de reale au fost prezumţiile ce au stat la baza trecerii cheltuielilor de marketing drept cheltuieli în avans, care nu se reflectau decât treptat în rezultatul final?

În ce condiţii au fost cheltuiţi banii strânşi de la investitori?

Nu cumva Monica Cadogan se afla în conflict de interese când, în calitate de director general al Vivre, dirija bani ai societăţii către o firmă pe care o controla indirect? În ce condiţii s-au făcut contractele?

Sunt doar câteva aspecte care trebuie clarificate.

Rămâne de văzut dacă planul va ajunge să fie omologat de instanţă. În caz contrar, conducerea Vivre consideră că alternativa optimă pentru societate ar fi falimentul, conform planului de restructurare.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. ASF sa ne raspunda la intrebari dar mai dureaza putin. Termina de falimentat piata asigurarilor si dupa se focuseaza pe bursa. O face praf si pe asta si gata. Profesionisti ce mai!

    1. Bursa este, deja, praf.

      Ordinea a fost inversa, intai bursa si apoi asigurarile. 

      Marcule, esti pamant!

    Bine, bine, dar aici miroare un pic si a frauda. Compania a fost devalizata iar investitorii au ramas cu pierderea.

    Deci pe langa falimentul, care e clar, este evident necesara o investigate juridica referitor la cum s-au cheltuit banii, pentru ca pare un cerc foarte mic, precum si referitor la evidenta contabila creativa ce au aplicat-o. 

    1. Multe societati listate la Bursa de Valori Bucuresti au fost devalizate si ulterior au fost falimentate la comanda,s-a mutat tot pe alte firme tot de-ale majoritarului.Societatea listata la bursa a fost falimentata,investitorii au pierdut toti banii investiti iar majoritarul e bine mersi,totul e trecut pe SRL-uri,asta a fost si planul de a lasa investitorii fara banii investiti.Si nu vorbim de societati listate care au fost pe minus,au fost societati cu profit si dintr-o data majoritarul a cerut intrarea in insolventa si apoi falimentul.

      O firma cica supravegheata de BVB si ASF este devalizata barbar si in mare graba dupa ce ridica mult capital si noi inca mai ascultam povestea nemuritoare cu schimbarea politicii contabile de inregistrare a cheltuielilor de marketing!In 2023!!!!

      Piata e data inapoi 20 de ani in epoca Vantu FNI Chelu FUSU (ce coincidenta,mai sa fie) si stam PeWC cu concordatul salvator dinainte.In 2021 sezonul primavara-vara cand a luat banii firma NU mai era viabila economic.Se vede clar din financiare.Practic era faliment si trebuiau niste bani ca sa ramana si actionarii cu ceva de pe urma ei.I-au luat si i-au praduit cu viteza prin contracte cu ei si prietenii.Nu doar de depozitare ci in toate compartimentele,de la marketing la consultanta,tehnologie IT.Acum se deruleaza operatiunea de abureala si cauta mortul pe care sa se dea vina. 

    Un punct de vedere de la intermediarii care au intocmit memorandumul s-a cerut ?

    Pare destul de facil sa se dea vina pe investitori ca au bagat banii , dar in momentul in care apar decizia lor este luata pe baza unor informatii vadit eronate din niste documente cu antetul unor intermediari importanti , lucrurile se complica.

    Nu poate fi acceptabila versiunea ca totul s-a facut pe responsabilitatea fostei conducerii pentru ca asta ar inesemna ca oricine poate sa vina cu o societate falimentara, sa declare ce vrea iar intermediarii semneaza ca primarul. 

    1. Sau, poate, intermediarul nu a semnat ca primarul, dar nu a contat?

      Ce zici de posibilitatea asta?

      Crezi ca atunci cand esti hotarat sa sifonezi banii societatii, mai conteaza ca intermediarul atrage atentia?! 

      Intermediarii care fac asta sunt cretini. Pentru un comision meschin isi sfatuiesc clientii sa intre in astfel de tepe. Consecinta e ca isi pierd clientii si isi strica si reputatia. Toti cei care lucreaza in vanzari stiu ca nu-ti tepuiesti clientii pentru ca ei sunt viitorul tau. Unii dintre intermediari sunt neinspirati si recruteaza niste manageri tampiti care au lucrat prin banci si nu pricep mare lucru din piata de capital. Asta e o piata mai riscanta decat piata bancara si mult mai dinamica. Trebuie sa fii foarte atent si ai nevoie si de inteligenta ca sa rezisti.

    Raspunsul la ultima intrebare este ca cine crede in Fusu si Vivre risca totul si nu castiga nimic.

    Nu sunt credibile sustinerile cu 'vechea' conducere. 

    Vedeti cine era in consiliul de administratie, ce functie avea Fusu. 

    Sa spuna el care erau atributiile Consiliului. 

    E Vivre singura firma din lume unde Consiliul nu aproba tranzactiile peste un anumit prag valoric? Ce scrie in staturul Vivre? 

    Cine poate crede ca nu stia el cum merge societatea? Stia perfect mai ales cand a venit la usa Tradeville! 

    Cum poate crede cineva gluma asta cu good cop bad cop? Ce e teatrul asta de doi centi? 

    Ati vazut firma din care sa plece zeci de milioane, sa se sifoneze cu milioanele pe un contract si administratorii s-o faca pe naivii?! 

    Administratori erau cei 3 actionari care de fapt sunt doi! Impreuna stabileau tot, cunosteau tot, au semnat impreuna Fusu si sotul lui Cadogan deciziile.

    Cum sa poti accepta ca o firma se prabusesre in timp ce scrie in prospect ca merge excelent, ca aee pierdere operationala nu doar neta si administratorii nu stiu? Luati actele!  

    1. de acord....

    problema e tot la ASF, pentru simplul motiv ca permit obligatiuni negarantate.

    1. Nu toate problemele tin de ASF dar cele mai multe da. Asta-i adevarul trist.

    pai una e societatea, cu managementul si actionarii ei, care face si desface de capul ei, alta e emitentul care ajunge in piata publica la investitori dupa ce a fost verificata chipurile de niste auditori, intermediari,asefe..

    Nu este nici un esec, este exact ce s-a dorit.

    Sa se dea o teapa. Si s-a dat. Urmeaza si altele. 

    O sa-i depaseasca BNET cat de repede.

    1. Ezact :))

    Cum zic unii, daca nu'ti convine dictatura ambasadelor din Romania, plecati in Rusia.

    Asa si voi, investitorii de la BVB, daca nu va convin tepele de pe BVB, plecati la NYSE, la DAX. 

    Bună ziua!

    Sunt un client Vivre. Ma adresez specialiștilor cu rugămintea de a afla dacă în situația in care societatea Vivre intra în faliment, îmi voi mai primi cei aproximativ 10000 lei, achitați în urma cu trei luni pentru o comanda, care a fost anulata din culpa Vivre. Va multumesc! 

    1. De ce nu esti deja la protectia consumatorilor, etc.?

    Un articol din presa din 2010 zice ceva de scandalul dintre Oliver Cadogan si Cornelius Michael Mc Fadden si afacerile lor din Popesti Leordeni prin firma Gempat , era de asteptat sa iasa asa urat.

    Este un caz cat se poate de clar de grup infractional. Nu inteleg de ce pana acum nu exista nici o plangere la DIICOT din partea celor pagubiti?! In plus, memorandumul de listare este caz penal de manipulare a pietei de capital, prin cifrele false, puse in mod voit in prospect. ASF, BVB si brokerii nu vor face nimic pentru noi investitorii. Daca nu ne trezim fiecare in dreptul lui sa luptam pentru drepatea noastra, pai atunci ne meritam teapa domnilor! Si tzepari ca ei mai sunt, or sa mai vina si alte tepe daca investitorii dorm.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb