PIAŢA RCA A AVUT UN AVANS DE 33%, ÎN PRIMA JUMĂTATE A ANULUI ASF: "Vârf istoric al daunei medii totale, pe segmentul RCA, în al doilea trimestru"

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 august 2016

ASF: "Vârf istoric al daunei medii totale, pe segmentul RCA, în al doilea trimestru"

Primele brute subscrise pe piaţa RCA au însumat peste două miliarde de lei în primul semestru al acestui an, înregistrând un avans de 33% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, în condiţiile în care numărul contractelor (unităţi anuale) s-a ridicat la 2.714.303, fiind în creştere cu 5,6%, potrivit unui comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Piaţa RCA se află în tensiune de luni de zile, pe fondul majorării primelor RCA.

Transportatorii au anunţat, pe 15 septembrie 2016, un mare protest la nivel naţional, după ce situaţia lor a devenit extrem de critică, conform unui comunicat. Potrivit acestora, majoritatea operatorilor de transport sunt aduşi la faliment după ce tarifele de prima pentru transportul comercial de marfă şi persoane s-au majorat cu peste 300% faţă de anul precedent şi cu peste 500% faţă de anul 2014. Astfel, o poliţa RCA pentru un autotractor - clasa B0 a ajuns în acest moment la preţul de 22.000 lei pe an faţă de 4.000 lei în 2014, potrivit UNTRR.

În replică, asiguratorii au transmis că frecvenţa ridicată cu care se produc accidente în care sunt implicate vehicule ale companiilor de transport rutier este îngrijorătoare.

În contextul acestui scandal, piaţa RCA a avut un trend de creştere.

Conform ASF, în trimestrul al doilea, piaţa RCA s-a menţinut la un volum de prime brute subscrise de peste un miliard de lei, marcând o creştere de 23% faţă de trimestrul I 2015. Comparativ cu subscrierile din ultimul trimestru al anului trecut, piaţa a avut o creştere de 10,5%.

Prima medie pentru asigurarea RCA a fost de 793 lei la jumătatea lui 2016, marcând o temperare a tendinţei de creştere din ultimul an: dacă în comparaţie cu trimestrul I 2015 prima medie s-a majorat cu 34% faţă de trimestrul IV 2015, creşterea s-a ridicat la 7,1%, respectiv la 6,2% faţă de trimestrul I 2016, arată ASF.

Al doilea trimestru din acest an a consemnat un vârf istoric al daunei medii totale, de 7.898 lei, după scăderea înregistrată în trimestrul I, se mai precizează în comunicatul citat: "Dauna medie la nivelul pieţei RCA a fost mai mare cu 18,4% faţă de trimestrul I 2015, respectiv cu 15% faţă de trimestrul I 2016. Noul puseu de creştere a daunei medii la nivel de piaţă a fost determinat de majorarea daunei medii pe dosarele de vătămări corporale până la 73.554 lei, cu 88,3% peste nivelul din trimestrul I 2016. Pe segmentul dosarelor cu daune materiale, dauna medie a crescut la 6.218 lei, fiind mai mare cu 8% faţă de trimestrul I 2016".

Societăţile de asigurare de pe piaţa RCA au plătit în prima jumătate a acestui an 140.646 dosare de daună, valoarea despăgubirilor brute achitate ridicându-se la peste un miliard de lei, conform ASF.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Undeva există o conspiratie intre service-urile auto si unii ordonatori de plați din cadrul companiilor de asigurare, altfel nu se explică de ce tariful pentru vopsirea unei piese de la un autoturism este,in medie,250-300 lei, dar care se dublează ori triplează in cazul reparatiilor suportate de polițele RCA. Si singura explicație are un iz profund penal, din ambele părți, si atunci tot DNA-ul rămâne ultima speranță si in acest caz!

    Acel pret de vospire este fara factura si taxe si este cu banii cash. Daca acea lucrare include TVA si taxe si 18 de razboi cu avocati prin instanta, asa se ajunge la acest pret. E cazul sa mai explic odata?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb