Sectorul logistic şi industrial din România a înregistrat o revenire în 2024, dezvoltatorii finalizând 570.000 de metri pătraţi de spaţii, ceea ce reprezintă o creştere de 27% faţă de anul precedent, potrivit unui comunicat transmis de Cushman & Wakefield Echinox. Această creştere vine după un an 2023 marcat de o scădere a livrărilor de 46% comparativ cu 2022. Astfel, stocul total de spaţii logistice şi industriale la nivel naţional a ajuns la 7,6 milioane de metri pătraţi.
Bucureştiul a fost principalul punct de atracţie pentru noile dezvoltări, cu 152.500 metri pătraţi, reprezentând 27% din totalul livrărilor din 2024. Acesta a fost urmat de Ploieşti, cu 127.200 metri pătraţi (22%), şi Braşov, cu 76.600 metri pătraţi (13%). În prezent, sunt în construcţie aproximativ 230.000 de metri pătraţi, însă este de aşteptat ca livrările din 2025 să depăşească acest nivel, întrucât dezvoltatorii au redus considerabil proiectele speculative şi iniţiază construcţii doar după securizarea contractelor de preînchiriere, conform comunicatului transmit redacţiei.
În ceea ce priveşte regiunile cu cele mai mari suprafeţe în construcţie, Bucureşti - Ilfov se află pe primul loc, cu 98.000 metri pătraţi, urmat de Arad, cu 22.000 metri pătraţi, şi Baia Mare, unde se construiesc aproximativ 20.000 de metri pătraţi de noi spaţii.
Cererea pentru spaţii logistice şi industriale a fost influenţată de evoluţia pieţei, iar în 2024 s-au închiriat 842.800 metri pătraţi, ceea ce reprezintă o scădere de 16,8% faţă de 2023. Cu toate acestea, în ultimul trimestru al anului trecut, activitatea de tranzacţionare a crescut semnificativ, fiind cu 64% peste nivelul din trimestrul al treilea. Din totalul tranzacţiilor realizate în 2024, 62% au reprezentat noi contracte de închiriere, restul fiind renegocieri ale contractelor existente.
Cele mai active companii pe piaţa închirierilor de spaţii logistice şi industriale au fost cele din domeniul FMCG şi retail, urmate de firmele de producţie şi automotive, precum şi de operatorii de logistică şi distribuţie, se transmite în comunicat.
În ceea ce priveşte rata de neocupare, aceasta a crescut uşor la 4,9% la nivel naţional, însă se estimează că în 2025 va scădea, datorită numărului redus de proiecte dezvoltate speculativ.
"Piaţa spaţiilor logistice şi industriale din România trece printr-o perioadă de stabilizare, cu livrări în creştere şi o cerere solidă din partea companiilor din retail, FMCG şi producţie. În ciuda unei uşoare creşteri a ratei de neocupare, perspectivele pentru 2025 rămân optimiste, deoarece evoluţia economică pozitivă, cu un PIB în creştere şi o inflaţie în scădere, creează un context favorabil pentru continuarea dezvoltărilor în acest sector", a declarat Ştefan Surcel, Head of Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.
Chiriile pentru spaţiile logistice din Bucureşti şi principalele oraşe din ţară s-au menţinut constante, variind între 4,20 şi 4,70 euro/mp/lună. Pentru 2025, nu sunt anticipate fluctuaţii majore, însă proiectele noi ar putea avea chirii mai ridicate, ca urmare a creşterii costurilor de construcţie şi a preţurilor de achiziţie a terenurilor, potrivit comunicatului.
Opinia Cititorului