Piaţă spot la Sibiu, cu sprijin polonez

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 decembrie 2007

Piaţă spot la Sibiu, cu sprijin polonez

Interviu Teodor Ancuţa, Preşedinte - Director General al BMFM Sibiu

La scurt timp, preşedintele instituţiei din Polonia a declarat că susţine şi crede în ideea unei fuziuni dintre bursa sibiană şi BVB. Cum comentaţi?

Teodor Ancuţa: Cred că domnul Ludwig Sobolevski, preşedintele Bursei din Polonia, în momentul în care s-a referit la posibilitatea unei fuziuni între BMFMS şi BVB a avut în vedere direcţia resimţită la nivel global în mediul bursier unde asistăm la dese fuziuni şi achiziţii între operatorii de piaţă. Ţinând cont de acest fapt, preşedintele Bursei din Polonia a exprimat posibilitatea ca, pe termen lung, cele două pieţe din România să identifice o cale de colaborare. Mai mult, prin prisma faptului că Bursa din Varşovia îşi va mări, pe viitor, deţinerile de la BMFMS, reluarea uni astfel de proiect va depinde şi de decizia acestora. Momentan însă nu se pune problema unei fuziuni între BMFM Sibiu şi BVB, cele două instituţii având propriile direcţii de dezvoltare.

Reporter: Care ar fi utilitatea unui astfel de proiect, fie el şi pe termen lung ?

Teodor Ancuţa: Utilitatea proiectului trebuie privită din perspectiva avantajelor pe care le poate aduce clienţilor dar şi acţionarilor. În momentul de faţă, la Sibiu, sunt foarte mulţi acţionari care, deşi anterior votaseră pentru fuziune, acum nu mai sunt de acord, nu mai au încredere într-un astfel de proiect după ce, timp de doi ani, am trăit doar cu promisiunea unei ipotetice fuziuni care a avut efecte negative asupra BMFMS, încetinindu-i dezvoltarea.

În schimb, dacă fuziunea s-ar fi realizat la momentul în care s-au purtat negocierile, cred că ar fi fost mult mai utilă şi ar fi adus atunci beneficii ambelor instituţii, iar acţionarii comuni ar fi câştigat din ambele părţi. În primul rând s-ar fi realizat o singură piaţă puternică, iar numărul acţionarilor ar fi ajuns la 100, Bursa putând astfel să se listeze iar acţionarii care ar fi vrut să vândă puteau primi un preţ dublu. Nu în ultimul rând, clienţii ar fi beneficiat de o piaţă unică şi am fi demonstrat că şi noi, românii, putem crea o ins­tituţie financiară de calibru.

De aceea regret mult că fuziunea nu s-a realizat în urmă cu doi ani şi jumătate, atunci când preşedintele BVB era domnul Siminel Andrei, care de altfel a fost şi iniţiatorul acestui proiect. Schimbarea lui ulterioa­ră din funcţie nu a rezolvat problema fuziunii, dimpotrivă, a îngreunat-o. Cred însă că Siminel Andrei care este un capitalist adevărat, un negociator prin excelenţă ar fi reuşit să identifice o cale prin care brokerilor să le convină fuziunea şi paritatea stabilită, astfel încât avantajele să se răsfrângă asupra ambelor părţi.

Reporter: Este adevărat că Bursa din Dubai s-a arătat interesată de BMFM Sibiu ?

Teodor Ancuţa: În momentul de faţă, valoarea pe care o are Bursa din Sibiu şi potenţialul ei de creştere au făcut ca instituţia noastră să fie foarte atractivă pentru mulţi operatori. Este adevărat că am purtat discuţii cu reprezentanţi ai Bursei din Dubai, dar a fost vorba despre discuţii principiale despre mediul financiar, despre tendinţe şi chestiuni privind viitorul burselor la nivel global. De aceea, ţin să precizez din nou că Bursa din Sibiu este, în momentul de faţă, într-un parteneriat cu Bursa din Varşovia, împreună cu care va dezvolta o serie de proiecte. Nu suntem în căutarea altui partener întrucât am pornit deja pe o direcţie împreună cu partenerii din Polonia, care ne vor sprjini în demersul de a introduce piaţa acţiunilor la Sibiu şi care îşi vor mări în timp participaţia la BMFMS.

Reporter: În ce stadiu sunteţi cu proiectul pieţei spot şi cum îşi va majora Bursa din Varşovia participaţia la BMFMS?

Teodor Ancuţa: În prezent ne ocupăm cu autorizarea pieţei spot de către CNVM şi suntem în faza de obţinere a licenţei pentru platforma de tranzacţionare. Totodată, ne ocupăm cu pregătirea specialiştilor pentru această piaţă, cu stabilirea detaliilor tehnice şi a chestiunilor legate de garantarea şi decontarea tranzacţiilor.

Referitor la modalităţile prin care Bursa din Varşovia îşi va mări participaţia la BMFMS, acestea sunt: achiziţionarea de acţiuni de la acţionarii care nu au dreptul să tranzacţioneze, nefiind societăţi de brokeraj sau instituţii financiare, precum şi viitoarele majorări de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb