PIB-ul global va depăşi pentru prima dată 100 de mii de miliarde de dolari în 2022

J.P.
Internaţional / 26 decembrie 2021

PIB-ul global va depăşi pentru prima dată 100 de mii de miliarde de dolari în 2022

PIB-ul global va depăşi pentru prima dată 100 de mii de miliarde de dolari în 2022 iar China va avea nevoie de mai mult timp decât s-a estimat iniţial pentru a depăşi Statele Unite, devenind prima economie mondială, susţine compania britanică de consultanţă Cebr, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Într-un raport publicat duminică, Cebr susţine că prima şi a doua economie a lumii vor face schimb de locuri, în funcţie de Produsul Intern Brut exprimat în dolari, în 2030, cu doi ani mai târziu decât estima în urmă cu un an.

India ar urma să depăşească Franţa în 2022 şi apoi Marea Britanie în 2023 pentru a-şi câştiga titlul de a şasea economie mondială.

Raportul arată că Germania este în grafic pentru a depăşi Japonia, devenind a treia economie mondială în 2033, în timp ce Rusia ar putea fi inclusă până în 2036 în top zece economii globale iar Indonezia pare a fi în grafic pentru a deveni a noua economie mondială în 2034.

"Problema importantă în această perioadă este modul în care economiile globale vor face faţă impactului inflaţiei, care a ajuns acum la 6,8% în Statele Unite. Sperăm că o ajustare relativ modestă a inflaţiei ridicate va duce elementele non-tranzitorii sub control. Dacă nu, economia mondială s-ar putea confrunta cu o recesiune în 2023 sau în 2024, apreciază vicepreşedintele Cebr, Douglas McWilliams.

Economia mondială intră într-o fază de risc inflaţionist, a avertizat în octombrie Fondul Monetar Internaţional, făcând un apel către băncile centrale să fie "foarte, foarte vigilente" şi să ia măsuri devreme pentru a înăspri politica monetară dacă presiunile preţurilor se vor dovedi a fi persistente.

Scenariul de bază al FMI este că inflaţia va creşte semnificativ până la finele anului, după care se va modera la mijlocul lui 2022, iar ulterior va reveni la nivelul la care era înaintea pandemiei. Însă, raportul WEO publicat recent atrage atenţia că "riscurile inflaţioniste sunt orientate în sus" şi sfătuieşte băncile centrale să acţioneze dacă presiunile preţurilor dau semne că vor persista.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. prea putina relevanta are asta....

    ce zice: rata de neangazare + inflatia + rata de creditare - schimbarile in produsul intern brut? 

    s e mn a t co m en tur i cre tine  

    1. Am înțeles că inflația singură nu poate produce recesiunea din 2023-24.

      Dar mi-ar plăcea să văd o explicație mai puțin schematică. 

      P. S.1. Am găsit doar providerii de 10 g, distribuitorii dar nu cine ,,produce" 10 g.

      P. S. 2. Ce se întâmplă acum în China este bail-out sau in? Și lor li s-au inoculat ,,nevoi de fond americane" după 1978 (locuințele noi sunt mai scumpe decât își pot permite). Nevoile de fond ne-au fost impuse/inoculate de Beverley Hils și Protv etc. după lovitura de stat din 1989. Toată lumea însă a adoptat modelul economiei dominante pentru a-i face față. 

      How to Lie with Statistics by Darrell Huff- Book

      PS: china are un ciclul scur t de credit prnit din 2020 ce se suprapune foarte bine cu varful de bula financiara din usa. 

      Daca ti minte am mai supus: ciclurile de afaceri tin in medie 4-5 ani.... ele transfera cauzalitate in alte piete la diferente de 12-24 luni... deci ce se intampla acum in chian este un soc scurt de crestere pe ciclu de credit plecat dintr-o decolateralizare scurta din 2019-2020... injectia de lichiditate gov china impulsioneaza "cerera pe termen scurt in china"... cererea lor intoarce in sistemul financiar global (respectiv derivatele din usa si germania) etc CAPITAL ce rebalanseaza pe termen scurt "profitabilitatea/pierderea".. . 

      Este o naratiune de "Reflatie" pe termen scurt ... tot din VARFUL BULE GLOBALE FINANCIARE! 

      Poti sa cauti PMI-ul Germaniei cu Ciclul CReditului din CHINA si ai sa intelegi de ce EUROPA promoveaza "panouri slare si etc eoliene" = cererea europei = productivitatea chinei... = inflatia din europa = migrare in china.. 

      s e m na t co m e n tu ri cr e ti ne  

      ca sa vizualizesi mai usor ce poate cauza o cadere globala si ce o tine in echilibru, vizualizeaza... sau chiar pune umratoarea ideie in functiune:

      Aduna un grup de 10 oameni... imparte oamenii in 5 echipe... ofera la fiecare echipa 5 proseoape mari... pune fiecare echipa sa scuture decalat prosoapele... pune-i in sir.. moneaza o camera de filmat la capatul sirulu... porneste camera de filmat... numeste fiecare echima = tara =continent = etc economie... 

      adauga variatii echipelor in a se lasa in jos sau a se ridica... a sta pe loc.. etc variatii... cand o sa prinzi / vezi mai multe echipe ce pornesc din valuri ascendentne spre baluri descendente aia inseamna intersectarea - sincronizarea mai multor variatii economice blobale ce tind pre minime = GRIZA GLOBALA. 

      s em n a t co men turi cre tine  

      Un ciclu scurt de credit început în 2020 va dura până în 2024, când cel mai probabil va reîncepe ciclul de afaceri în economiile dezvoltate. Deci China, ca piață (încă) emergentă preia ciclurile de credit și de afaceri cu întârziere de 12-24 de luni. Asta ar putea explica faptul că în 2008-2009, cel puțin dpdv statistic, China sau Australia n-au fost în recesiune.

      În septembrie 2021, datoria externă a României era de 133,6 miliarde de euro, așa cum se poate observa în tabelul prezentat, în exclusivitate, astăzi, de Bugetul...

      Între anii 2000 și 2013, datoria externă totală a României, pur și simplu, a explodat. Dacă în decembrie 2000 țara noastră înregistra o datorie de 12 miliarde de euro, în decembrie 2013 aceasta a ajuns la 100,8 miliarde de euro. 

      Datoria țării s-a majorat, în ultimii 2 ani, cu peste 23 de miliarde de euro 

      În decembrie 2019, datoria externă totală a României era de 109,7 miliarde de euro. 

      În septembrie 2021, potrivit datelor de la BNR, aceasta a urcat la 133,6 miliarde de euro. 

      Aveti o conversatie ininteligibila, iar acolo unde se intrezareste un inteles, el este mistic si irelevant. Subiectul ar avea un rost numai in prezenta cifrelor privitoare la datoria globala si, prin urmare, ilustrand eficienta creditului. Ciclurile despre care vorbiti sunt simple tampenii din visurile faraonului cu vaci grase si slabe, sprijinite de un empirism fara baza teoretica. Este o combinatie ridicola de cifre statistice si citirea in cafea.

      Daca nu exista cicluri atunci de ce pana si Bursele de Actiuni au ANOTIMPURI exact pe RAMURILE INDUSTRIALE?

      DE CE? 

      Pentru ca in PIATA REALA / FINANCIARA se propaga la radacina finala OMUL variatiile REALE de CERERE (in crestere sau descrestere) de anumite industrii. 

      Valul varstei al unei generatii va propaga mereu nevoiile aferente in functie cu stocurile (defictie sau excedente) de etc adunate si pastrate de generatia /ile din urma generatiei noi venite. 

      De ce avem rocade si balansari in industriile urmatoare: 

      Energie - Materiale - Industrials - Consumer Discretionary - Consumer Staples - Health Care -Financials - Information Tehnology - Comunication Services - Utilites - Real Estate? 

      Este una dintre cele mai TAMITE AFIRMATII in a sustine ca nu EXISTA CICLURI. Doar nu needucat poate sa sutina asemenea afirmatie si sa o mai si sustina public. 

      Viata - Pamantul ..etc nu este liniar ! Totul are o transformare continua - o propagare continua de cauza efect - o morfologie continua a etc evenimente.... 

      Asa cum nu putem sustine ca nu exista ciclu de "degradare a unui ciob de sticla" aruncar in Mare / Ocean. 

      Faptul ca pe etc.. nu interseaza /analizeaza /masoara ... felul / modul / timpul /cauzalitatile /etc in care se degradeaza ciobul de sticla nu poate sustine ca nu exista un ciclu de degradare al ciobului de sticla. 

      Asa cum exista un cicl de evaporare a apei in diverite cadre contextuale; fie temperatura ridicata /scazuta fie presiune ridicata / scazuta.... ciclul de evaporare al apei va avea variatiile diferite... asa si cu ciclul de condensare ... de migrare ...circulare a vaporilor de apa... ciclul de transformare a apei din solid in gazos si din gazos in solid. 

      Nu etc ciclu dicteaza ciclul viitor... ci etc variatii /relatii dicteaza intensitatea / variatiia finala a ciclului viitor. 

      Din acest motiv multi cad prada greselilor cu date fixe... pentru etc ciclu.. el cade variabil in anumite unitati si poate suferi elasticitati in raport cu alte variatii ciclice ale altor cicluri de etc forma. 

      Mecanismul de intelegere a fenomenelor este mult mai important decat "exactitatea /tintirea" cu precizie a inceperii si finalizarii lor. 

      Nici iarna nu anunta (in anumite zone) zapada si temperaturi scazute in decembie... Iarna are sa vina oricum... asta nu inseamna ca "taranul" nu isi va pregati lemnele si camara din timp pentru sezonul de iarna.... 

      Pentru ca pe baza cifrelor /constatarii din trecu a observat ca iarna a fost mai blanda. 

      Orice "taran" experimentat stie destul de bine ca exista variatii ciclice / zezoniere intinse chiar si la 10-11-12 ani in regiunea une a copilarit /crescut + etc variatii tehnologice /industriale ce pot altera clima in regiunea respectiva. 

      Din acest motiv o sa gasesti la institutil meteo istoricul EXACT cu variatiile CICLICE de fie: temperaturi - umiditate -radiatie... intinse pe zeci de anise observa irefutabil sustinerea argumentului ciclic propagat. 

      NU te ajuta cu nimic daca voi incepe eu aici intr-un coment sa iti insir toate ciclurile si variatiile descoperite de mine sau de altii mai destepti ca mine. 

      Analizeaza /vezi ciclurile comportamentale ale unu om cum se schimba pe parcursul vietii din copil -adolescent -adult -parinte -bunic -batra/ pensionar... ai sa vezi ca propagarea comportamentelor in piate /economie este diferit.... intelegerea /acceptarea acestor relatii te va ajuta sa deduci mai bine nevoi reale prezente si viitoare. 

      Aici pierd lamentabil multe politici guvernamentale ... impinse de loby si coruptie directionand gresit capitalul in piete (pe baza de favoritisme si etc mite politice distorisioneaza piata cat si cererea). 

      "When you have reached this level... the bubble has always, without exception, broken in the next few months, not a few years." - Jeremy Graham 

      Ia vorbeste cu Domnul Isarescu sa te ajute cu: 

      Ciclurile de crestere in filiale a Sedilor Bancare si de restrangere a lor din piete; ciclul de crestere a banilor in piata si ciclul de restrangere (prin devalorizare) - da chiar exista... ciclul de taieri si denominari a banilor... ciclurile de panici bancare... ciclurile de avutie si saracie... ciclurile de instabilitate politica... ciclurile variatiilor logaritmice ale GDPului intins pe zeci de ani ce formeaza IREFUTABIL valuri ascendente si descendetne - izbitor de asemanator ca forma cu ciclurile climatice (ca forma). 

      Sentiment index - "NU" are variatie ciclica ... deci nu exista nici aici cilu comportamental in spatele acestui index. 

      Nici ciclul Pretului la locuinte vs CPI... nu face ISTORIC variatie CICLICA...da nu exista nici aici ciclu... 

      Nici Bondurile la 10y "nu" au o variatie ciclica si nu spun nimic de sanatatea economica a est natii /capitaliste (care se bazeaza pe formari libere de capital). 

      Nici "Gold fund flows" nu are variatie ciclica... 

      Nici "total equity fund lfows vs global pmi" - nici aici nu observ o variatie ciclica.. da e mort --- e liniar ... nu spune nimic. 

      UNII au impresia cand vorbesc de cicluri ca se asteapta sa le spuna /arate cand sa stiga becul -cand sa il aprinda - cand sa pregateasca lemnele ca o sa ninga exact la ora si zicua cutare - cand sa nu le pregateasca..etc... Este o utopie...  

      "Being rude is the most common sign of unhappiness.Wish them well." 

      "I have no desire to fit in. 

      No plans to walk with the crowd. 

      I have my own mind,  

      hart 

      and soul. 

      I am me 

      and it 

      has taken me years 

      to realize 

      how important that is." 

      Avem "investitori pe bursa -turma" ce nu au capacitatea mentala sa faca pe foaie o rata de crestere a investitei lor.. o socoteala simpla de a afla care este rata medie de crestere pentru a deveni independenti finaciari... dar ii var cum posteaza pe aici etc principii de investitie pe "termen lung" pentru altii in etc instrumente ce ii va tine efectiv "faliti" pe majoritatea "investitorilor de turma" pana in prabul batranetii lor. 

      Matematic exista "cicluri" si in investitii. Exista rate ciclice de crestere diferite si in ceea ce alegi sa investesti (la vanzare de etc institutii financiare care chipurile iti doresc binele). 

      Avem Cicluri diferite si in: 

      IGR > FFGR (investment growth rate > Financial freedom Growth Rate)  

      IGR TINUT CICLIC DE FONDURI la o variatie lamentabila pentru vasta turma de "investitori". - dar ei sunt numit investitori (direct sau indirect). 

      Problema: sunt naivi - nu inteleg riscul - au calificarea dar nu abilitatie reale de a cuprinde intr-un totul relatia/mecanica completa de crester a averii cu cat mai putin efort /capital depus. 

      Nu avem cicluri nici in crestere si scadere criminalitate pe regiuni economice.. nu avem cicluri de crestere si scadere in somaj...Nu avem cicuri de crestere sau franare nici in multiplicatorul financiar: "The multiplier effect - cumulative spending effect ad additional 10 bilion in spending is multiplied trought the economy and results in a total increase in incomeof 50 billion when the mpc =0.8. Each increase in spending in each round, when multiplied by the mpc, is the increase in spending for subsequent round. When this infinite series is cumulated, agrgregate income grows by 50 billion fr om an initial new injection of 10 billion." - ciclul de injectare capital in piete. 

      Ciclul de crestere a valorilor imobiliare centrale prin "injectiarea" de alte imobiliare periferice punand presiune ascendenta pe preturi, ciclul de extindere a proprietatilor imobiliare catre exterior (rata de crestere a populatiei + ciclul de creditare = cresterea in etc metrii din spre centru spre periferie). 

      Aceste cicluri nu au existat: 

      - steam engine cotton - railway steel - electrical engineering chemistry - petrochemicals automobiles - information tehnology -.. acum nu intram in alt ciclu lung.. nu o sa ramane pe afara, ne intoarcem la pestera. 

      Ciclul de curgere si multiplicare a capitalului in piete nu exista... chiar daca se repeta sub diferite regimuri politice... - Rich ard Cantillon 

      Nu avem ciclul sezonier in contracte de constructii rezidentiale ... nu avem...  

      nu avem nici weekly seasonal price patterns... 

      Si cel mai mult imi place ca NU AVEM CICLU nici in IMOBILIARE!!! - da chiar nu avem ciclu imobiliar! 

      Nu din acest motiv cazuse 89 Iliescu chiar la granita caderii ciclului imobiliar pana in 93... in marea criza economica si haosul politic mascat prin devalorizare si furt rapid /la foc automat al oamenilor. 

      Nu am avut ciclu nici in caderea in cap din 49 spre 52 cu instaurarea mai severa si denominara banilor (taierea nominala si furtul populatiei).... 

      Da nic pri anii 60 in Romania nu exista dobanzi la credite imobiliare sun 2% gen programe "prima casa"... da nu existau nici atunci... 

      Nici atunci avanusurile pentru achizitii nu crescuse de pe la 1000 mii lei pe la 40000 -50000 mii lei in nici 10-15 ani... 

      Nici inainte de cadera comunismului veniturile populatiei exprimate in aur nu au fost pe minime ca pe urma sa urce pe maxime si sa cada dupa 80 si cv spre minimele istorice... si sa stea iar acolo... incepand iar sa creasca... 

      Nici aici nu exista ciclul .. 

      Nu exista ciclu nici in: 

      Stimulus -> Organism -> Response -> Time -> Consequences ---> Consequenses act on the organism change future behavior --> Organism  

      => The learning paradigm  

      Nici aici nu exista ciclu... 

      In order to change investor behavior, we must first observe investor behavior. We must determinate what is needed. Finally, we must construct a program by whuch the necessary behaviors can be learned or taught. Finally, we must also make provisions for monitoring investor behaviors to make certain that effective behavior is maintained and that it becomes self-correcting or homeostatic. 

      The "educated fool" is an individual who has collected considerable education in his lifetime. Frequently this individual has several degrees fr om prestigious colleges and universities. He or she has often had works published in scholarly books and magazines and may even have written several texts. The educated fool"s book knowledge is immense and often intimidating to others. But when it comes to pragmatics, to changing a light bulb, to making a simple auto repair, to doing garden work, this individual is totally inept. Wee have all known people like this. They are wonderful theoreticians and are extremley good at dealing with complex concepts but almost totally helpless in the practical application of their concepts and skills. - avoid being an educated fool, you must put the suggestions and concepts to action. 

      Nu exista cicluri: 

      - dobanzile ating niveluri record, balansari violente si volatilitati imense se propaga 

      - rata inflatiei, indicele prețurilor cu ridicata si PCIul toate tind sa atinga niveluri record 

      - majoritatea comoditatilor tind sa atinga niveluri dramatice maxime 

      - cererea de credit este la nivel record 

      - sunt ingrijorari in crestere referitor la stabilitata si siguranta bancilor (vezi rapoartele lui isarescu) 

      - creditul se restrange, iar afacerile incep sa se prabuseasca 

      - exista rezistenta excesiva din partea cumparatorilor in raport cu preturile mari de bula 

      - este o speculatie simultana semnificativa in aproape toate "pietele/bunurile" si investitiile 

      - productivitatea domestica este scazuta in timp ce salariile sunt mari (cam pe unde ne afla acum) 

      - sunt numeroase actiuni si bonduri oferite (IPOuri si SPACuri) 

      - guvernul incepe sa observe ca este posibil sa existe o problema si incepe reducerea cheltuielii 

      - restrangerea cheltuieli guvernamentale pune presiune si mai mare pe sectorul de afaceri si asia deja suprataxat 

      - pentru a isi onora obligatiile datorate guvernul este obilgat sa mareasca taxele 

      - incetinirea economica incepe 

      - anumite razboiae inceteaza 

      - desinflatie sau o recesiune se dezvolta 

      Da nu sunt cicluri. 

      PS: "avem dreptul / responsabilitatea sa educam populatia si nu sa o furam de drepturile si obligatiile ce ii revin" 

      Nu este de mirare ca 97% fac ceea ce face TURMA... caci e greu - sa fi diferit de turma.. sa faci opusul... sa vezi opusul... e greu... Necesita timp, ambitie, dedicare, educate constanta, schimbari comportamentale, renuntarea la credintele vechi indoctrinate de societate... 

      E greu sa fi opusul turmei. 

      Astept sa imi contesti cu date inexistenta variatiilor de mai sus enuntate... ele sunt dovedite cu pixul/cerneala pe foaie si se afla in condicile institutiilor abilitate in parte pe glob. 

      PSS: The True Believer  

      se emn at co me nt turi cre tine  

      Delirezi. Daca scrii imens (prostii), ele nu vor deveni un lucru inteligent, mai ales daca nu intelegi replica. Ti-am spus eu ca nu poti recunoaste o ciclicitate in economie si finante? Nu, n-am spus asta. Ma silesti sa ma citez pe mine insumi: "Ciclurile despre care vorbiti sunt simple tampenii din visurile faraonului cu vaci grase si slabe, sprijinite de un empirism fara baza teoretica." Asta am spus. Dar neavand cum sa raspunzi la asta, ai preferat sa intelegi ca eu contest posibilitatea recunosterii unor ciclicitati in economie si finante. Si te-ai apucat sa delirezi pe marginea a ceea ce eu nu am spus.

      Trebuia sa te focalizezi pe negarea bazei teoretice a fenomenului ciclicitatii, ceea ce, sarmanul de tine, te-ai straduit batand campii cu explicatii organiciste, ca daca eu mananc de dimineata, la pranz si seara, zilnic, atunci generez un ciclu mondial multimilenar - realizezi ridicolul? Chiar si lui Aristotel i-ar fi rusine cu explicatiile tale financiar-economice de Comuna primitiva. 

      Inteleg ca ti-e greu.  

      Capul.

      Si lipsa de cultura. 

      Pune mana pe carte. Mai intai, trebuie sa inveti sa intelegi ce spun cei din jurul tau. Cat timp nu intelegi nici lucruri simple spuse de altul, vei crede ca esti geniul care a inventat apa calda. Pune-te cu burta pe carte.

      "Ciclurile despre care vorbiti sunt simple tampenii din visurile faraonului cu vaci grase si slabe, sprijinite de un empirism fara baza teoretica." astea sunt cele poate la care visezi tu

      s e m na t co me nturi cretine 

      Pe ce carti?

      Si ce documente? 

      Sunt deschis la idei. 

      Ma ajuti cu titluri? 

      se mn at co me ntu ri cre tine  

      Nu este interesant cum in timp ce se propaga in unele piete skimp inflation cartea lui George Orwell devine tot mai actuala vremurilor noastre (in anumite parti / tari / economi)?

      Multumesc pentru amintirile trezite. 

      s e m n at co m en tu ri cre tine  

      Este foarte actual 1984 dar mă întreb ce se va întâmpla cu ferma animalelor, Lumea nouă curajoasă și alte distopii.

      Apreciez demonstrația lungă de mai sus deși n-o înțeleg în totalitate. Dar încerc. 

      Am crezut întotdeauna cu tărie în existența ciclurilor economice, chiar dacă le-am redus de-a lungul timpului la cele de creștere, pe care le calculam de la reluarea creșterii economice. Prea puțin și simplist. 

      Acum realizez că am fost superficial în analiză și încerc să învăț de la un om mai tânăr cu vreo 10 ani. Este un bun început al formării continue...deși e cam târziu. 

      Da, am cunoscut destui idioți cu doctorat la Universității de top din lume și nu vreau să insist asupra uneia pentru care apariția ,,unui vaccin" echivala cu ,,se luminează cerul..." Habar n-are despre ARN/spike, fiind doctor în literatură comparată. Totuşi...

      Până atunci, putem să ne referim la felul în care funcționează conceptul: Skimpflation este o formă de inflație. Ca și în cazul inflației normale, înseamnă că primim mai puțin (și mai prost) pentru banii noștri-bunuri și servicii. Susțin că guvernele nu reușesc/nu vor să țină seama în mod corespunzător de acest tip de inflație atunci când analizează statisticile oficiale. Voi face referire în exemple doar la suprimarea trenulețelor pentru accesul în Disneyland și mai ales în sărăcia micului dejun al hotelurilor. Un fel de bail-out/în pe seama consumatorilor. Primim nu doar mai puțin ci și bunuri și servicii mai proaste ca acum 3 ani. Asta e fața reală a corporațiilor și a guvernelor care le susțin în detrimentul consumatorilor. 

    Din care doar vreo 40 de mii de miliarde sunt sustenabile, restul fiind hartie tiparita in ultimii 15 ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb