PÎCCJ:  Angajaţi ai AFP Sector 3 şi reprezentanţi ai unor firme, trimişi în judecată într-un dosar de spălare de bani

Ioana Dogaru
Anticorupţie / 1 februarie 2016

Şase angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice Sector 3, un avocat şi zece reprezentanţi ai unor firme au fost trimişi în judecată de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un dosar de spălare de bani cu prejudiciu de peste 7 milioane de lei, potrivit unui comunicat al PÎCCJ.

În dosar au fost trimişi în judecată inculpaţii Sorin Nicolae Dinu, Carmen Adina Dinu, Dragoş Gheorghe Chiş (avocat în cadrul Baroului Bucureşti), Daniela Lazăr, Rădiţa Sorescu, Lenuţa Ion, Tudor Bratu, Mircea Beltig, Andrei Augustus Ghemes, Gabriela Apostolache şi Dan Apostolache pentru comiterea unor infracţiuni precum spălare de bani în formă continuată şi stabilire cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor şi taxelor ori pentru complicitate sau instigare la comiterea ultimei infracţiuni, potrivit sursei citate.

În faţa instanţei vor mai ajunge Cristina Gomeajă, Daniela Anghel, Liliana Vizuroiu, Dumitru Sorin Bălăşoiu, Mirela Canache, Adriana Georgescu, inspectori fiscali în cadrul AFP Sector 3, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu, se arată în comunicat.

"În perioada 2010 - 2014, inculpaţii Chiş Gheorghe Dragoş şi Dinu Sorin Nicolae, împreună cu inculpaţii Sorescu Rădiţa, Lazăr Daniela, Ion Lenuţa, Bratu Tudor, Belţig Mircea, Gemeş Augustus Andrei, Apostolache Gabriela şi Apostolache Dan, au conceput şi dezvoltat un sistem de creare a unor circuite comerciale fictive, constând în achiziţii şi livrări fictive de mărfuri, care să conducă la acumularea de TVA de rambursat, scopul final fiind cel al formulării de cereri de rambursare de TVA şi al obţinerii, în acest fel, a unor sume necuvenite de la bugetul de stat", se precizează în comunicatul PÎCCJ.

Potrivit procurorilor, sistemul de fraudare presupunea utilizarea unei societăţi de tip tampon, controlată de inculpaţi, care simula achiziţii de bunuri la preţuri modice, ulterior facturate fictiv, la valori supraevaluate, către alte societăţi, de asemenea controlate de inculpaţi. Operaţiunile generau TVA deductibil, rambursarea fiind solicitată de reprezentaţii ultimelor societăţi.

"De asemenea, întrucât pentru societatea tampon operaţiunile comerciale descrise generau TVA colectat (de plată către bugetul de stat), stingerea prin deducere a obligaţiei de plată se realiza prin înregistrarea de cheltuieli fictive de la alte societăţi controlate de inculpaţi, a căror funcţie era emiterea de facturi în acest scop. La rândul lor, aceste societăţi îşi stingeau obligaţia de plată a TVA colectat în urma emiterii facturilor, prin înregistrarea de cheltuieli fictive de la alte societăţi controlate de inculpaţi, iar operaţiunile continuau, conducând la crearea unor circuite comerciale fictive", se mai arată în comunicat.

Inculpaţii sunt acuzaţi că au folosit, ca obiect al tranzacţiilor între societatea de tip tampon şi cele solicitante de TVA, bunuri necorporale constând în soft integrator media, site-uri, conţinut editorial al unor reviste digitale sau drepturi de autor. Ei profitau astfel de caracterul de noutate al acestui tip de tranzacţii, pentru care tratamentul fiscal nu era îndeajuns de particularizat, dar şi de lipsa cunoştinţelor necesare stabilirii valorii de piaţă a acestora, ceea ce facilita soluţionarea favorabilă a cererilor de rambursare de TVA, potrivit sursei citate.

Între 2011 şi 2014, inculpaţii au depus la administraţiile finanţelor publice de sector un număr de 15 cereri de rambursare de TVA, trei dintre acestea fiind admise de AFP Sector 3. Astfel s-ar fi obţinut fără drept, cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, suma totală de 7.445.614 lei, scrie comunicatul de presă.

"În urma cercetărilor efectuate a rezultat că inculpaţii Gomeajă Cristina, Anghel Daniela, Vizuroiu Liliana, Bălăşoiu Dumitru Sorin, inspectori fiscali în cadrul AFP - Sector 3 Bucureşti, ce au alcătuit echipele de inspecţie care urmau să efectueze verificări în vederea soluţionării cererilor de rambursare TVA formulate de societăţile M4M SRL, SC PCP SRL şi SC N&BD SRL şi-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile ce le reveneau în contextul acestor verificări", mai susţin procurorii.

Astfel, inspectorii fiscali au omis efectuarea controalelor încrucişate sau le-au efectuat fără respectarea metodologiei de inspecţie fiscală, au efectuat verificarea superficială a facturilor, devizelor şi contractelor care au stat la baza achiziţiilor făcute de societăţile ce au solicitat rambursarea de TVA, au omis efectuarea de verificări în vederea stabilirii scopului investiţiei şi nu au realizat analiza riscului de supraevaluare a preţurilor de achiziţie.

"De asemenea, s-a stabilit că inculpatele Georgescu Adriana şi Canache Mirela, care la data comiterii faptelor îndeplineau funcţiile de şef adjunct al AFP Sector 3 şi, respectiv, şef de serviciu în cadrul AFP Sector 3 Bucureşti, şi-au îndeplinit la rândul lor, în mod defectuos, atribuţiile ce le reveneau în aceste calităţi, în legătură cu avizarea şi aprobarea rapoartelor de inspecţie fiscală, în sensul că au omis să analizeze sau au analizat superficial documentele primare şi de sinteză pe care s-au întemeiat constatările făcute de echipele de inspecţie, astfel încât nu au observat inadvertenţele şi deficienţele din rapoartele întocmite de acestea", se mai precizează în comunicatul PÎCCJ.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorul a dispus măsura sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând celor şase angajaţi ai AFP Sector 3.

Dosarul a fost trimis pentru soluţionare la Curtea de Apel Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb