Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), în colaborare cu Secţia Comercială a Ambasadei Statelor Unite ale Amercii (SUA) la Bucureşti, a organizat, ieri, conferinţa: "Cele mai bune practici din SUA în domeniul protecţiei cercetării şi dezvoltării, aplicabile de către comunitatea de afaceri, sistemul de sănătate şi mediul academic", conform unui comunicat de presă remis astăzi.
Potrivit sursei citate, în cadrul evenimentului, experţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI) au discutat despre modul în care instituţiile academice din SUA, agenţiile guvernamentale şi agenţiile de informaţii lucrează împreună pentru a securiza cercetarea şi dezvoltarea academică, precum şi despre cum pot fi protejate informaţiile confidenţiale din sectorul privat, în cazul furturilor sau abuzurilor din partea unor factori externi.
"Investiţiile în cercetare şi dezvoltare reprezintă o modalitate importantă pentru companii de a obţine şi, totodată, de a menţine avantajul competitiv. Cercetarea şi dezvoltarea se bazează, mai ales în zilele noastre, pe conectivitate digitală. Din nefericire, conectivitatea digitală induce şi o largă gamă de riscuri de securitate, fiind afectate toate companiile, indiferent de mărimea lor. Un studiu al European Centre for International Political Economy (ECIPE), realizat în 2019, prevede o pierdere anuala de peste 60 de miliarde de euro din creşterea economică la nivel european, precum şi de aproape 300 de mii de locuri de muncă din cauza criminalităţii cibernetice, cu accent pe furtul cibernetic de secrete comerciale. În consecinţă, cadrul de reglementare din acest domeniu, aplicat la nivelul Uniunii Europene, trebuie reorientat de la contracararea ameninţărilor cibernetice în general, la furtul cibernetic de secrete comerciale în mod specific", a declarat preşedintele Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR, dl. Ştefan Deaconu.
"În mod evident, China, sau mai exact spus Partidul Comunist Chinez, doreşte să se impună ca o putere economică mondială, dar, din nefericire respectă foarte puţin regulile jocului, folosind de foarte multe ori spionajul comercial. Pentru SUA, de exemplu, costul la nivel naţional, cauzat de spionajul economic, s-a ridicat la 400 de miliarde de dolari, în 2018, China ocupând primul loc între statele care au apelat la această metodă ilegală. Nu este vorba de spionaj economic numai în ceea ce priveşte echipamentul militar, sunt vizate în foarte mare măsură şi alte produse sau servicii, cum ar fi bazele de date. De asemenea, nu sunt vizate numai companiile ci şi cetăţenii americani, în ultimii ani fiind furate informaţii despre aproape jumătate din populaţia SUA. Acest război nu trebuie înţeles ca fiind unul numai între marile puteri economice, cum ar fi SUA sau China, orice companie puternică din lume va fi, la un moment dat, vizată de un atac de spionaj economic", sunt de părere experţii FBI.