PIERDERI DE 80% LA BURSĂ SIF-urile se gândesc la provizioane

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 noiembrie 2008

Mihai Fercală: "Rezultatele la nouă luni ale SIF3 au fost influenţate de imposibilitatea de a face tranzacţii profitabile pe bursă".

Mihai Fercală: "Rezultatele la nouă luni ale SIF3 au fost influenţate de imposibilitatea de a face tranzacţii profitabile pe bursă".

Scăderile abrupte înregis­trate de titlurile din portofoliul celor cinci societăţi de investiţii financiare de la Bursa de Valori Bucureşti ar putea determina SIF-urile să constituie provizioane la sfârşitul acestui an, potrivit analiştilor. Acest lucru ar putea avea un impact semnificativ asupra profitului pentru 2008 şi ar trimite semnale de alarmă investitorilor, adaugă analiştii.

Mihai Fercală, preşedintele societăţii de investiţii financiare "Transilvania" (SIF3, la Bursa de Valori Bucureşti), ne-a spus: "În mod normal, ar trebui să facem provizioane, astfel încât să operăm prudent. Încă nu am stabilit nimic concret, ar trebui să mai aşteptăm să vedem ce se va întâmpla până la sfârşitul anului".

Preşedintele SIF3 a explicat că societăţile de investiţii financiare obţin profit din dividendele primite de la companiile din portofoliu şi din vânzările speculative de pe Bursă. Domnia sa a subliniat că, începând cu a doua jumătate a anului în curs, nu au mai existat momente prielnice pentru vânzarea unor pachete importante de acţiuni din cauza scăderilor accentuate de pe Bursă.

"Din start, bugetul pentru 2008 a fost mai mic decât cel pentru anul trecut", a precizat domnul Fercală, adăugând: "Că noi ne-am gândit că am putea să îl depăşim, este altceva. Rezultatele la nouă luni ale SIF3 au fost influenţate de imposibilitatea de a face tranzacţii profitabile pe Bursă, începând cu a doua parte a anului".

Totuşi, SIF "Muntenia" (SIF4, la Bursa de Valori Bucureşti) a câştigat de pe urma vânzării unor participaţii la Bursă, raportând, pentru primele nouă luni ale anului, un profit net de 113,93 milioane de lei, cu aproape 80% mai mare faţă de primele trei trimestre din 2007. Paul Brendea, analist la societatea de brokeraj "Prime Transaction", ne-a explicat : "O pondere semnificativă din acest profit revine lichidării participaţiei deţinute de SIF4 la Ploieşti pentru aproximativ 60 de milioane de lei. La aceasta se adaugă tranzacţiile speculative cu acţiuni , precum şi investiţiile în instrumente financiare din afară".

Rezultate în scădere pentru SIF Transilvania

SIF "Transilvania", care a afişat rezultatele la nouă luni, vinerea trecută, a obţinut un profit net de 72,64 milioane de lei, în scădere cu 30,31% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2007.

Mihai Fercală, preşedintele SIF3, ne-a anunţat că este posibil ca SIF "Transilvania" să efectueze, până la finele anului, maxim două tranzacţii, în prezent, desfăşurându-se, o ofertă publică de preluare a "Comcereal" Constanţa, din care SIF3 deţine 40,51%.

"În prezent, mai discutăm cu acţionarii unei alte companii privind o posibilă vânzare de acţiuni, însă mare lucru nu se va mai întâmpla până la sfârşitul anului", a precizat preşedintele de la SIF3.

Dintre societăţile de investiţii financiare, SIF "Oltenia" (SIF5 la BVB) a mai raportat, la 30 septembrie, un profit net mai mic decât în primele nouă luni din 2007, în timp ce SIF "Moldova" (SIF2) şi SIF "Banat-Crişana" (SIF1) au raportat creşteri moderate pentru intervalul ianuarie-septembrie 2008.

Octavian Molnar: "Este posibil ca politica SIF5 şi SIF3 să fie de acumulare"

Octavian Molnar, directorul general adjunct de la "IFB Finwest", consideră că, în mod normal, acum nu este un moment prilenic pentru vânzări. Domnia sa a adăugat: "Este posibil ca politica de management a SIF5 şi SIF3 să fie de acumulare, de vreme ce nu prea au vândut pachete importante în piaţă. Deoarece nu au făcut exituri, nu au cum să facă profit, dar nu putem şti deocamdată dacă au procedat înţelept sau nu, având în vedere că, odată cu revenirea bursei, ar putea obţine un preţ mai bun decât acum. În acelaşi timp, SIF4 a vândut mai repede şi mai bine".

Cele cinci societăţi de investiţii financiare au resimţit profund efectele crizei economice internaţionale la Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor emise de acestea, pierzând, de la începutul anului, aproximativ 81,44%. Domnul Molnar este de părere că deprecierile acţiunilor nu înseamnă pierderi pentru societăţi, dar au impact asupra investitorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb