Pierderile sectorului financiar american din împrumuturile mari au explodat în ultimul an, depăşind nivelul cumulat al pierderilor înregis-trate începând cu anul 2001, fondurile de hedging şi alţi membri ai "sistemului bancar din umbră" fiind loviţi cel mai puternic, relatează Financial Times.
Raportul anual al autorităţilor de reglementare asupra creditelor naţionale partajate (credite mai mari de 20 milioane euro, împărţite de trei sau mai multe instituţii reglementate) arată ce efecte a avut criza asupra grupurilor financiare din afara sectorului bancar tradiţional.
În primul trimestru din 2009, sistemul financiar american a consemnat un nivel record al pierderilor din credite, de 53 miliarde de dolari, aproape triplu faţă de recordul anterior, din 2002.
Mai bine de un dolar din trei dolari împrumutaţi de instituţiile nebancare, precum fondurile de hedging, vehiculele de investiţii şi fondurile de pensii, au devenit credite neperformante, comparativ cu 11,5% în cazul băncilor din Statele Unite.
Rezultatele ar putea spori temerile că, în ciuda revenirii acţiunilor şi bilanţurilor contabile ale multor bănci, epicentrul crizei s-a mutat către fondurile de hedging şi către investitorii care au contractat credite ieftine în perioada dinaintea crizei.
Importanţa acestor instituţii nebancare a fost subliniată de descoperirea făcută de raport, că acestea deţin 47% din creditele neperformante, în ciuda faptului că au acordat numai 21,2% din totalul împrumuturilor.