Pierre Palmieri, Deputy CEO, Societe Generale: "Schimbările climatice - cea mai mare provocare a generaţiei actuale"

Sabin S. Brandiburu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 octombrie 2023

Sursa foto: wholesale.banking.societegenerale.com

Sursa foto: wholesale.banking.societegenerale.com

Schimbările climatice reprezintă cea mai mare provocare a generaţiei actuale, dar, în acelaşi timp, şi o vastă oportunitate atât pentru investiţiile în sectorul energiei verzi, cât şi pentru noile tipuri de afaceri care vor apărea în urma tranziţiei, este de părere Pierre Palmieri, Deputy CEO al Societe Generale.

Acesta a afirmat, în cadrul Climate Change Summit, faptul că, deşi băncile nu generează emisii mari de dioxid de carbon, acesetea au totuşi o implicare notabilă în combaterea schimbărilor climatice prin intermediul finanţărilor pe care le oferă pentru clienţii lor.

"Schimbările climatice reprezintă cea mai mare provocare pentru generaţia noastră şi au impact asupra tuturor actorilor de pe piaţă, cum ar fi autorităţile publice, corporaţiile, instituţiile financiare, persoanele fizice şi alţii. În ceea ce priveşte instituţiile financiare şi băncile, avem, desigur, provocări şi oportunităţi semnificative. În ceea ce priveşte provocările, în primul rând oamenii trebuie să înţeleagă faptul că băncile nu generează emisii masive de dioxid de carbon. Cu toate acestea, avem totuşi o mare implicare prin finanţarea clienţilor noştri şi, astfel, trebuie să înţelegem toate sectoarele, tot ceea ce este în joc în orice tip de sector, cum ar fi agricultura, chimia, metalele şi altele. Prin urmare, cred că prima provocare este complexitatea. A doua mare provocare este gestionarea riscurilor noastre. Astăzi, ne confruntăm cu noi tipuri de riscuri. Putem fi confruntaţi cu un risc sistemic, şi de aceea băncile centrale acordă o atenţie deosebită acestui aspect", a declarat Palmieri.

În ceea ce priveşte oportunităţile pe care le oferă tranziţia către neutralitate din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, acesta este de părere că, pe lângă investiţiile care se vor face în sectoarele existente, apariţia unor noi tipuri de afaceri şi a unor noi servicii care să corespundă pieţei, vor genera o complexitate benefică în piaţă.

"Desigur, există oportunităţi mari. În primul rând, nevoile de investiţii sunt imense. Investiţiile în sectorul energiei verzi, conform AIE, vor trebui să se tripleze în următorul deceniu, ceea ce va reprezenta o oportunitate de investiţii uriaşă. Acest lucru ar putea aduce, de asemenea, multă inovaţie din partea clienţilor noştri şi noi modele de afaceri. De aceea, băncile pot veni cu idei noi, cu noi tipuri de servicii, cu noi tipuri de servicii de consultanţă. Dacă ne gândim la o bancă durabilă, cred că ar fi o bancă în care suntem capabili să abordăm această complexitate, să înţelegem noile tipuri de riscuri, dar, de asemenea, să înţelegem că aceste lucruri sunt o chestiune de cultură, sau o chestiune de afaceri" a declarat Palmieri.

Acesta a afirmat, de asemenea, că strategia Societe Generale privind tranziţia către neutralitate va consta atât în investiţii şi proiecte noi, în distribuirea optimă a capitalului, cât şi în asistarea constantă a clienţilor în perioada de tranziţie.

"Strategia noastră pentru tranziţia verde constă, în primul rând, în alocarea capitalului în mod corect, ceea ce înseamnă luarea în considerare a noilor traiectorii pentru fiecare sector. Ne uităm la ceea ce trebuie făcut, cum ar trebui să ne adaptăm, care sunt obiectivele noastre comune şi ne străduim să stabilim aceste obiective până în 2030 sau, în unele cazuri, până în 2025, pentru a ne asigura că alocăm capitalul nostru sectoarelor potrivite, companiilor potrivite din fiecare sector şi proiectelor potrivite. În al doilea rând, strategia noastră implică, de asemenea, investiţii în proiecte noi, în surse de energie regenerabilă, dar şi în eficienţa energetică în toate tipurile de sectoare. În cele din urmă, ne gândim să însoţim clienţii noştri în procesul lor de tranziţie, dar ne gândim şi la clienţii de mâine" a declarat acesta.

Totodată, Pierre Palmieri afirmă că, în urma tranziţiei către neutralitate din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, anumite sectoare, precum cel al cărbunelui sau al combustibililor fosili, vor scădea, însă ţinta este ca toate sectoarele să devină mai verzi.

"Cred că sectorul cărbunelui şi sectorul de extracţie al petrolului şi gazelor vor scădea în portofoliul nostru. Cu toate acestea, ceea ce dorim să facem este să ne asigurăm că fiecare sector devine mai ecologic. Prin urmare, acesta este motivul pentru care lucrăm cu toţi clienţii noştri din asociaţii profesionale în industrii precum oţelul, transportul maritim, hidrogenul şi altele şi vrem să îi însoţim în proces, să înţelegem ce se întâmplă în industria lor pentru a le oferi sfaturile potrivite" a declarat acesta.

Pierre Palmieri a afirmat, în încheiere, că prin intermediul unui set de noi politici publice şi de parteneriate între mediul public şi cel privat, Europa va reuşi să treacă cu bine peste perioada de tranziţie ecologică şi va reuşi să obţină o neutralitate din punct de vedere al emisiilor.

"Avem o oportunitate unică de a modela viitorul. Dacă putem reinventa noi politici publice, noi parteneriate public-private, noi scheme şi soluţii industriale, noi modalităţi de finanţare, un nou contract social, atunci cred că în Europa vom avea mai multă creştere economică, vom obţine mai multă autonomie energetică şi, desigur, ne vom atinge obiectivele şi diversele ţinte, devenind neutri din punct de vedere al emisiilor până în 2050. Nimic nu este imposibil în acest sens. Este o chestiune de misiune. Depinde doar de noi toţi", a conchis acesta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb