Presiunea vizitei lui Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, la Taipei se resimte şi în pieţele financiare. Bursele s-au tranzacţionat în mare parte în scădere ieri, pieţele de acţiuni începând să încorporeze riscurile asociate acestei vizite şi posibile măsuri ale Beijingului. Pe lângă un posibil răspuns militar al Chinei, investitorii ar trebui să fie atenţi la posibile măsuri ale Beijingului împotriva companiilor americane care operează în a doua cea mai mare economie a lumii.
În acelaşi timp, pieţele de obligaţiuni s-au cumpărat agresiv ieri, dobânda la titlurile suverane pe 10 ani emise de Trezoreria americană tranzacţionându-se în scădere cu 2,2% la ora 13:45, ora României, la 2,55%. Scăderea yield-urilor la bonduri echivalează cu creşterea preţului. În acelaşi timp, yield-urile suverane la bundurile germane pe 10 ani scădeau cu 8%, la 0,7%, cel mai scăzut nivel din ultimele 4 luni, după ce la mijlocul lunii iunie se situau la 1,91%.
Bondurile au început de câteva săptămâni să includă în preţuri riscurile de recesiune, iar ameninţările proliferate de Beijing au dus la o fugă de risc şi la intrarea pe active de refugiu. Un alt astfel de activ de refugiu ce a beneficiat de dinamica recentă a pieţelor a fost aurul (preţul futures), care a crescut în ultimele două-trei săptămâni de la 1.680 de dolari per uncie la 1.790 de dolari/uncie, ieri, la 13:45 ora României.
În acelaşi timp, piaţa cripto, care se corelează în general cu activele de risc, a scăzut în ultimele patru zile de tranzacţionare. Astfel, preţul unitar al Bitcoin (Bitfinex) a coborât de la 24.640 de dolari în data de 30 iulie la 22.870 de dolari, ieri, la ora menţionată.
Dolarul american (indicele DXY, coş de monede suverane legate de dolar) a început ieri să crească, după trei săptămâni de scădere, ce au venit la rândul lor după aproape 12 luni de apreciere pentru moneda americană. Dolarul american este văzut şi el ca o monedă de refugiu, un activ sigur, la fel ca yen-ul japonez, care s-a apreciat cu 6% în ultimele trei săptămâni în raport cu dolarul american.
Pieţele continuă să se tranzacţioneze sub influenţa politicilor anti-inflaţioniste de majorare a dobânzilor şi reducere a lichidităţii implementate de băncile centrale, precum şi sub presiunea încetinirii economiei şi riscurilor de concretizare a unei recesiuni globale.
• Acţiunile producătorilor de semiconductori au scăzut, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China legate de Taiwan
Acţiunile producătorilor de semiconductori au scăzut, ieri, la nivel mondial, pe fondul tensiunilor sporite dintre SUA şi China legate de vizita în Taiwan a preşedintelui preşedintelui Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, transmite Reuters, potrivit news.ro.
Taiwanul găzduieşte cel mai mare producător de semiconductori din lume pe bază de contract, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) şi un alt producător important, United Microelectronics (UMC). Acţiunile celor două companii au scăzut cu 2,4%, respectiv 3%.
Acţiunile taiwaneze au coborât cu 1,6%, marcând cea mai mare scădere procentuală din ultimele trei săptămâni, în timp ce acţiunile chineze au înregistrat cel mai mare declin din mai bine de două luni, din cauza tensiunilor geopolitice tot mai mari.
"Acţiunile producătorilor de cipuri sunt cu adevărat expuse în Asia. Unele dintre ele, în special companiile de echipamente pentru semiconductori, au 70% din vânzările lor în acea regiune, aşa că este o afacere mare pentru ei", a declarat Jack DeGan, director de investiţii la Harbour Advisory.
Acţiunile producătorilor de cipuri din SUA, inclusiv Nvidia, Intel, Qualcomm şi Micron Technology, au scăzut cu 0,7% - 1,9%.
Indicele Philadelphia SE Semiconductor a scăzut cu 1,1%.
În Europa, titlurile bInfineon a coborât cu 1%, în timp ce acţiunile firmelor olandeze ASML, ASMI şi BESI au scăzut cu 2% - 3%.
"Este puţin probabil ca impactul pe termen lung să fie semnificativ dacă situaţia nu escaladează, ceea ce nu ar fi aşteptarea mea în acest moment", a declarat Andrea Cicione, şdirector de strategie la firma TS Lombard din Londra.
Avioane de război chineze au zburat marţi pe linia care desparte strâmtoarea Taiwan, cu puţin înainte de sosirea aşteptată a lui Nanci Pelosi.
Acţiunile Xi'an Tian He Defense Technology, un producător chinez de echipamente de apărare, au crescut cu 20%. (F.A.)