Lichiditatea scăzută de la Bursa de Valori Bucureşti, care rar depăşeşte zilnic 4-5 milioane de euro pe acţiuni şi numărul mic de instrumente de tranzacţionare determină investitorii autohtoni să îşi încerce norocul şi să îşi testeze cunoştinţele pe pieţele mai dezvoltate din afară. Deşi majoritatea celor care tranzacţionează pe extern preferă bursele europene şi americane, datorită informaţiei accesibile şi similarităţilor culturale, pieţele asiatice au început să facă cu ochiul investitorilor români.
Ca să poată tranzacţiona la bursele asiatice, fie la cea din Hong Kong, Tokyo Coreea de Sud sau Singapore, un investitor are nevoie de minim 5.000 de dolari, echivalent în euro (n.r. dacă optează pentru casa de brokeraj "Fairwind Securities"). Investitorul trebuie să se adreseze unei case de brokeraj ca să îşi deschidă un cont ce va deveni operaţional în maxim două zile, dacă este înregistrat pentru o per-soană fizică, existând posibilitatea să dureze mai mult pentru persoane juridice.
Dacă alege să tranzacţioneze la Bursa din Tokyo, investitorul trebuie să plătească o taxă lunară de 2.400 de yeni pentru fluxul de date furnizat de casa de brokeraj cu care lucrează, în timp ce această taxă nu este percepută pentru investitorii care tranzacţionează pe pieţele din Singapore sau Coreea de Sud.
"Pentru tranzacţiile cu acţiuni, percepem un comision de 0,5-0,6% din valoarea tranzacţiilor, dar nu mai puţin de 9 euro/ordin. În mare, este vorba despre aceleaşi comisioane pentru absolut toate pieţele. Noi percepem o marjă de 25% ", a explicat, pentru ziarul BURSA, Bogdan Vlaicu, broker la "Fairwind Securities".
O altă posibilitate de a investi în titluri ale companiilor din Asia este dată de vehiculele ETF (Exchange Traded Funds) ce investesc pe acele pieţe, susţine Ioan Alexandru, de la KBC Securities, explicând: "Putem obţine, astfel, o expunere indirectă, prin intermediul vehiculului, o diversificare dată de portofoliul fondului (de multe ori un indice bursier) şi de costurile de tranzacţionare mai scăzute, aceste fonduri fiind tranzacţionate pe burse europene".
• Avantajele şi dezavantajele investiţiilor la bursele din Asia
Pieţele emergente de dimensiuni mari precum China şi India au un potenţial de creştere mai mare, consideră Florin Cătinaş, analist la WBS România, acesta fiind unul dintre avantajele tranzacţionării la bursele asiatice. Un alt avantaj este dat de posibilitatea diversificării geografice a portofoliului sau de expunerea pe pieţe emergente, unde numărul investitorilor străini este mai mic, susţine Ioan Alexandru, de la KBC Securities.
Brokerii consideră că există, însă, şi dezavantaje care trebuie luate în calcul atunci când un investitor plănuieşte să îşi plaseze economiile la o bursă asiatică: "Dezavantajele sunt date de costurile de tranzacţionare mai crescute, diferenţa de fus orar, barierele culturale şi lingvistice, în special pentru pieţele asiatice emergente", ne-a mai spus Alexandru Ioan.
Explore Asset Management intenţiona, la finele anului trecut, să lanseze un fond de investiţii cu expunere şi pe pieţele asiatice, însă şi-a amânat planurile după ce nivelul fondurilor proprii a coborât sub 125.000 de euro, nemai-având voie să administreze fonduri.