Pieţele financiare - mai disponibile ca niciodată; Ce trebuie să facă un investitor ca să aibă succes pe o piaţă în continuă schimbare

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 septembrie

Jakub Rochlitz are 20 de ani. Este slovac, dar în prezent locuieşte la Praga, unde studiază finanţele la universitate, gestionează marketingul online pentru pensiunea familiei sale şi îşi extinde în continuare cunoştinţele în managementul activelor. De asemenea, studiază pentru examenele CISI Investment Management. Pe lângă toate acestea, Jakub îşi petrece timpul administrându-şi portofoliul eToro şi creându-şi rapoartele pentru copiatori şi pentru blogul său. Numele său de utilizator eToro este TheDividendFund.

Jakub Rochlitz are 20 de ani. Este slovac, dar în prezent locuieşte la Praga, unde studiază finanţele la universitate, gestionează marketingul online pentru pensiunea familiei sale şi îşi extinde în continuare cunoştinţele în managementul activelor. De asemenea, studiază pentru examenele CISI Investment Management. Pe lângă toate acestea, Jakub îşi petrece timpul administrându-şi portofoliul eToro şi creându-şi rapoartele pentru copiatori şi pentru blogul său. Numele său de utilizator eToro este TheDividendFund.

English Version

(Interviu cu Jakub Rochlitz, Popular Investor eToro)

Pieţele financiare sunt mai disponibile ca niciodată, în special datorită brokerilor online care permit oamenilor să investească cu cerinţe de capital reduse, consideră Jakub Rochlitz, Popular Investor eToro. În opinia sa, pentru o lungă perioadă de timp, investiţiile au fost prohibitive din cauza taxelor ridicate şi a accesului redus la piaţa deschisă. Brokerii online fac totul accesibil şi, datorită eforturilor lor de marketing şi în educaţia financiară, oamenii încep să se simtă încrezători în a-şi investi banii în acţiuni, ne-a transmis Jakub Rochlitz, în cadrul unui interviu.

Cu 866 de urmăritori pe eToro, 456 pe Instagram şi 87 de persoane care îl copiază, tânărul de 20 de ani se declară un investitor fundamental pe termen lung, orientat spre valoare: "Investesc în companii mari cu o situaţie financiară bună, o poziţionare solidă pe piaţă, cu un avantaj competitiv puternic şi perspective de afaceri bune. De-a lungul timpului, mi-am dat seama că, pentru a avea succes pe o piaţă în continuă schimbare, un investitor trebuie să rămână fidel principiilor sale, dar să fie şi capabil să îşi adapteze strategia. Întregul meu portofoliu este şi a fost întotdeauna investit în acţiuni. Îmi diversific investiţiile în toate economiile lumii şi în toate sectoarele din cadrul acestor economii, pentru a reduce riscul.

Există trei tipuri de investiţii în portofoliul meu - acţiunile cu dividende, acţiuni de valoare şi acţiunile de creştere".

Reporter: De câţi ani investeşti?

Jakub Rochlitz: Acesta este al treilea an în care îmi administrez propriul portofoliu, însă am început mai devreme să învăţ despre investiţii şi să fac analize pentru tatăl meu.

Reporter: De ce te-ai hotărât să începi să investeşti?

Jakub Rochlitz: Tatăl meu m-a motivat să încep să investesc pe piaţa bursieră, pentru că a vrut să învăţ nu numai să muncesc şi să câştig bani, ci şi să îi gestionez corect şi să îi fac să lucreze pentru mine.

Reporter: Când ai început să foloseşti eToro şi de ce ai ales această platformă de investiţii?

Jakub Rochlitz: Folosesc eToro de când am început să investesc. Am ales eToro din mai multe motive, principalul fiind uşurinţa de utilizare a platfomei şi interfaţa prietenoasă cu utilizatorul. Comparativ cu alte platforme, eToro este mult mai avansată în această privinţă. Pentru a putea recomanda în mod obiectiv eToro drept cel mai bun broker celor care mă copiază, am încercat şi alţi brokeri, însă eToro s-a dovedit a fi de departe cea mai bună platformă pentru tineri şi investitori începători, în opinia mea.

Reporter: Descrie-ne filosofia, stilul şi strategia ta de investiţii...

Jakub Rochlitz: Voi începe prin a spune că sunt un investitor fundamental pe termen lung, orientat spre valoare. Investesc în companii mari cu o situaţie financiară bună, o poziţionare solidă pe piaţă, cu un avantaj competitiv puternic şi perspective de afaceri bune.

De-a lungul timpului, mi-am dat seama că, pentru a avea succes pe o piaţă în continuă schimbare, un investitor trebuie să rămână fidel principiilor sale, dar să fie şi capabil să îşi adapteze strategia. Piaţa se schimbă rapid din cauza mai multor factori. Pentru a obţine rezultate bune, trebuie să fiu capabil să reacţionez rapid la lucrurile care se întamplă.

Toate deciziile mele de investiţii reprezintă rezultatul unei analize fundamentale aprofundate a companiei repective, a concurenţilor săi şi a sectorului său.

Există trei tipuri de investiţii în portofoliul meu. Acţiunile cu dividende, acţiuni de valoare şi acţiunile de creştere.

Acţiunile cu dividende sunt cele pe care le deţin în principal pentru veniturile din dividende. Acestea plătesc dividende de 8-9% şi se încadrează, de obicei, şi în categoria acţiunilor de valoare.

Acţiunile de valoare sunt cele pe care le consider subevaluate prin metodele standard de evaluare. Le deţin deoarece consider că nu sunt evaluate corect de piaţă şi, mai devreme sau mai târziu, preţul lor va reveni la valoarea lor intrinsecă.

Acţiunile de creştere au perspectivele de creştere sunt foarte puternice şi sunt, de obicei, greu de evaluat corect, ca urmare a performanţei lor puternice. Acestea sunt acţiuni precum Nvidia, care a fost "supraevaluată" privind unii parametri pentru o perioadă foarte lungă de timp, dar dacă luaţi în considerare creşterea sa rapidă şi oportunităţile viitoare, veţi vedea o imagine complet diferită.

Prin combinarea acestor investiţii, sunt în măsură să folosesc cele mai bune caracteristici ale acestora şi să construiesc un portofoliu cu un raport risc/randament favorabil care este, de asemenea, bine diversificat.

Reporter: Cât de des investeşti?

Jakub Rochlitz: Îmi menţin investiţiile pe termen lung. Cu toate acestea, din cauza schimbării condiţiilor de pe piaţă, uneori trebuie să fac ajustări. Conform statisticilor eToro, fac în jur de zece tranzacţii pe săptămână, care sunt, de obicei, mici ajustări sau reacţii la rapoartele de profit şi alte date. Cred că un investitor de succes trebuie să fie capabil să reacţioneze rapid la informaţiile primite.

Reporter: Din ce este alcătuită cea mai mare parte a portofoliului tău - criptoactive, acţiuni, valute, mărfuri, indici sau ETF-uri?

Jakub Rochlitz: Întregul meu portofoliu este şi a fost întotdeauna investit în acţiuni. Îmi diversific investiţiile în toate economiile lumii şi în toate sectoarele din cadrul acestor economii, pentru a reduce riscul.

Reporter: Cât de mult investeşti în prezent în contul eToro?

Jakub Rochlitz: Îmi investesc marea majoritate a economiilor în portofoliul meu de acţiuni.

Reporter: Câţi urmăritori ai?

Jakub Rochlitz: În prezent, am 866 de urmăritori pe eToro şi 456 pe Instagram.

Reporter: Câte persoane te copiază?

Jakub Rochlitz: Am 87 de persoane care mă copiază.

Reporter: Există investitori/oameni de afaceri pe care îi admiri?

Jakub Rochlitz: Da. Ray Dalio. Deşi investeşte şi în alte clase de active, abordarea sa de a-şi crea strategia prin căutarea relaţiilor cauză-efect şi a principiilor prin care poate descrie lumea este foarte motivantă pentru mine. Îmi place viziunea sa asupra lumii şi abordarea sa de a căuta şi de a împărtăşi din înţelepciunea sa. Am fost foarte norocos să am ocazia să îl cunosc personal la Abu Dhabi Finance Week, unde am fost invitat de eToro anul trecut.

Reporter: Care este sursa ta principală de ştiri şi informaţii financiare?

Jakub Rochlitz: Folosesc diverse surse pentru diferite sarcini. Desigur, profit de tehnologiile de inteligenţă artificială pentru a-mi ajuta cercetarea; şi anume Perplexity.

Ziua mea începe întotdeauna cu ziare. Citesc Wall Street Journal în fiecare dimineaţă, apoi citesc de obicei eToro Daily Bites şi Wall Street Breakfast de la SeekingAlpha, în drum spre universitate. Citesc, de asemenea, câteva publicaţii tech şi acoperirea zilnică a pieţei de către CNBC. În fiecare săptămână, monitorizez veniturile şi calendarele economice pentru a fi la curent cu rapoartele macroeconomice şi cele ale companiilor.

Cea mai importantă sursă de informaţii pentru mine sunt rapoartele privind câştigurile, comunicatele de presă, rapoartele macroeconomice, rapoartele băncii centrale şi ştirile specifice companiilor. Monitorizarea evoluţiilor macro şi micro este cheia pentru a rămâne la curent cu schimbările pieţei. Rapoartele privind câştigurile sunt cele mai importante surse de informaţii, în special transcrierea sesiunilor de întrebări ale analiştilor. Este important să citesc nu numai rapoartele companiilor din portofoliul meu, ci şi pe cele ale competitorilor lor şi ale companiilor de pe "watchlist"-ul meu. De asemenea, primesc ştiri actualizate din diverse surse, cum ar fi Wall Street Journal, Reuters şi SeekingAlpha, despre companiile din portofoliul meu şi din lista pe care o urmăresc.

Pe lângă realizarea propriei cercetări, examinez şi analize de la bănci de renume şi investitori terţi. Acest lucru îmi permite să-mi compar teza cu diverse perspective şi adesea mă conduce să cercetez mai departe, pentru a descoperi care perspectivă este cea corectă. Urmărirea diferitelor perspective este cheia pentru a obţine rezultate obiective.

Pentru informaţii financiare extinse folosesc SeekingAlpha, YCharts şi SimplyWallStreet.

Reporter: Ai hobby-uri/interese în afara finanţelor?

Jakub Rochlitz: Desigur! Îmi place să mă antrenez, să călătoresc şi să gătesc şi îmi place şi arta.

Reporter: Care crezi că sunt perspectivele pentru pieţe în 2024 şi care sunt sectoarele, clasele de active şi/sau industriile pe care le vei urmări?

Jakub Rochlitz: Voi urmări cu siguranţă evoluţia AI şi impactul acesteia asupra diferitelor industrii. De asemenea, monitorizez evoluţiile economice şi impactul acestora asupra ratelor dobânzilor şi evaluez care sunt companiile ce pot beneficia de scăderea ratelor dobânzilor şi care sunt expuse riscului dacă nu o fac. Cred că există unele companii subevaluate în sectorul imobiliar şi financiar în acest moment, dar nu mă aştept să se redreseze curând decât dacă apar date economice pozitive.

Reporter: Gândurile tale despre creşterea investitorilor individuali - ce crezi că motivează recentul boom al participării pe piaţa investitorilor individuali?

Jakub Rochlitz: Cred că pieţele financiare sunt mai disponibile ca niciodată, în special datorită brokerilor online care permit oamenilor să investească cu cerinţe de capital reduse. Pentru o lungă perioadă de timp, investiţiile au fost prohibitive din cauza taxelor ridicate şi a accesului redus la piaţa deschisă. Brokerii online fac totul accesibil şi, datorită eforturilor lor de marketing şi în educaţia financiară, oamenii încep să se simtă încrezători în a-şi investi banii în acţiuni.

Reporter: Despre ce subiecte din domeniul investiţiilor te simţi încrezător să vorbeşti?

Jakub Rochlitz: Pot vorbi despre acţiuni din SUA sau UE, cu excepţia produselor farmaceutice, pe care le evit în general din cauza caracterului lor imprevizibil. Aş putea vorbi despre ştiri, modalităţi de a analiza o acţiune, finanţe personale, modul în care funcţionează piaţa financiară, rate ale dobânzilor şi inflaţie, dar şi optimizare fiscală, pentru a numi câteva subiecte.

Reporter: Câte ore pe zi dedici cercetării şi monitorizării pieţei?

Jakub Rochlitz: Petrec mai multe ore în fiecare zi cercetând piaţa şi monitorizându-mi investiţiile. O oră pe zi este minim, ceea ce ar include citirea ştirilor şi monitorizarea pieţei în momente cheie. Dar există şi perioade în care îmi petrec toată ziua la computer facând cercetări. Volumul mare de date pe care trebuie să-l urmăresc face ca investiţiile să devină ca un loc de muncă cu normă întreagă. Acesta este avantajul copy trading. Pentru a lua decizii de investiţii înţelepte, trebuie nu doar să urmăreşti lucrurile, ci şi să ai o privire de ansamblu asupra rapoartelor macroeconomice, cum ar fi inflaţia, PIB-ul, ratele dobânzilor şi şomajul în marile economii. Trebuie să urmăreşti multe rapoarte financiare şi este esenţial să le citeşti în momentul în care sunt lansate, pentru a te asigura că eşti la curent cu piaţa. De asemenea, este important să urmăreşti analizele şi evoluţiile din industrie pentru a înţelege bine peisajul competitiv al companiilor din portofoliu. În cele din urmă, desigur, trebuie să monitorizezi ştirile, deoarece evenimentele majore se pot întâmpla şi se întâmplă în orice moment şi trebuie să reacţionezi rapid.

Reporter: Cum caracterizezi relaţia ta cu eToro?

Jakub Rochlitz: Sunt Champion Popular Investor la eToro, gestionând peste 200.000 de dolari în AUM de la peste 80 de investitori din întreaga lume şi particip în mod regulat la evenimentele eToro, cum ar fi Popular Investor Summit din Londra, Abu Dhabi Finance Week şi evenimente ale cluburilor de fotbal, cum ar fi Slavia Praga, unde am fost invitat la unul dintre meciuri să îmi prezint portofoliul.

Reporter: Care este obiectivul tău de investiţii, pe termen scurt şi lung?

Jakub Rochlitz: Scopul meu este să pot oferi investitorilor mei rentabilitate superioară, indiferent de condiţiile pieţei. Pentru obiectivele mele personale, vreau să creez venituri pasive din dividende pe termen lung, cu un scor de risc scăzut.

Reporter: Există un motto după care te ghidezi sau vreun sfat pe care îl urmezi? De la cine?

Jakub Rochlitz: Da, desigur. Este motto-ul tatălui meu: "Succesul nu este o coincidenţă". Consider că pentru a obţine rezultate extraordinare, trebuie să întreprinzi lucruri extraordinare.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb